Hazaküldték a Lidl-t!
Utoljára módositva: 2016-07-28 16:47:19

Nem szavazták meg a szatmárnémeti ALDE és PSD tanácsosok csütörtökön azt a városrendezési tervet, amelyikre szüksége lett volna a Lidl Romania kft.-nek ahhoz, hogy megkezdhesse a második Lidl építését a Golescu híd bal parti lábánál a Károlyi út és az ortodox templom között.

Mikor már mindenki azt gondolta, hogy túl van a város és a cég egy beruházást megelőző minden procedurális ügyön, a tegnapi tanácsülésen kiderült, hogy mégsem. Hiába tartottak közmeghallgatást, voltak jelen párbeszéden, készítettek forgalomrendezési tervet és finanszírozták volna meg a körforgalmat a Lidl menedzserei, mégsem kaptak zöld utat szatmárnémeti beruházásuk megkezdéséhez. Az ALDE és a PSD megyeszékhelyi tanácsosai gondolták úgy, hogy még egyszer neki kellene futni az egésznek, és nemmel felérő tartózkodással szavaztak a Lidl Károlyi úti boltépítéséhez szükséges övezeti városrendezési tervre (PUZ), ezért nem kérhet építési engedélyt a Lidl. Az ülésen ott volt Cosmin Man, az üzlethálózat bővítésért felelős menedzsere, aki az elutasító szavazást látva azt mondta: Elég nagy ország Románia, találunk helyet az üzletnek más városban! — majd kiviharzott. Kereskényi Gábor polgármester az ülést követően elmondta, találkozót fog kezdeményezni a cég vezetőségével, hogy maradásra bírja őket, reméli, hogy az ellenzék hozzáállása ellenére sem fog véglegesen meghiúsulni a beruházás.

Két fronton volt szembenállás a Lidl-beruházással kapcsolatban. Egyrészt a PSD és az ALDE tanácsosok részéről, akik a lakosság érdekeit védve gondolták úgy, hogy ne kapjon zöld utat a Lidl, másrészt a tervezett üzlet közvetlen szomszédai, a Constantin és Elena ortodox parókia pópái a hívők érdekében ellenezték az építkezést. A beruházók Szatmárnémetibe csábítását viszont mindkét fél támogatná, hangzott el többször is.

Hiába sorolta Günthner Tibor (RMDSZ), a tanács városfejlesztési bizottságának elnöke, hogy a beruházó milyen kedvezményeket tenne egyrészt a lakosság, másrészt a hívők érdekében azzal, hogy saját költségén építene körforgalmat a híd lábánál lévő kereszteződésben, és amennyire lehetőségei engedték a parókia kérésére is figyeltek, Radu Roca (PSD) tanácsosnak ez sem volt elég, a városrendezési terv megszavazásának elhalasztását kérte egyre. Pugner Róbert (ALDE) azt kifogásolta, hogy megint csak egyetlen parcellára készítettek városrendezési tervet, ami hosszú távon nem biztos, hogy hasznos lenne, illetve a tervezett körforgalom forgalomjavító hatását is megkérdőjelezte.

A nap mondása mégis Gabriel Gordannak, az ortodox parókia papjának a szájából hangzott el, aki a párbeszédet hiányolta a beruházó részéről. Amikor Man visszakérdezett, hogy Isten színe előtt is tagadná, hogy idén vízkereszt után másodjára is értekeztek a beruházás ügyében, Gordan azt válaszolta: „Volt egy beszélgetésünk, de az nem volt párbeszéd!”

Szavazásnál az RMDSZ és a PNL tanácsosai szavaztak úgy, hogy elég volt már az aktatologatásból és engedni kellene munkához látni végre a Lidl-t, de az általuk adott tizenegy szavazat nem volt elég a napirendi pont érvényesítéséhez, nem kaphat építkezési engedélyt a Lidl.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a 2019/2020-as évadra szóló színházbérletet?
Igen, az osztállyal együtt csoportos bérletet váltunk évről évre.
Bérletet nem vásárolok, mert kiszámíthatatlan a programom, de rendszeresen eljárok az előadásokra.
Nem az én műfajom a színház, sosem vennék bérletet.
Néhány év nem váltok bérletet, hol pénz, hol időhiány miatt.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...