Hazaküldték a Lidl-t!
Utoljára módositva: 2016-07-28 16:47:19

Nem szavazták meg a szatmárnémeti ALDE és PSD tanácsosok csütörtökön azt a városrendezési tervet, amelyikre szüksége lett volna a Lidl Romania kft.-nek ahhoz, hogy megkezdhesse a második Lidl építését a Golescu híd bal parti lábánál a Károlyi út és az ortodox templom között.

Mikor már mindenki azt gondolta, hogy túl van a város és a cég egy beruházást megelőző minden procedurális ügyön, a tegnapi tanácsülésen kiderült, hogy mégsem. Hiába tartottak közmeghallgatást, voltak jelen párbeszéden, készítettek forgalomrendezési tervet és finanszírozták volna meg a körforgalmat a Lidl menedzserei, mégsem kaptak zöld utat szatmárnémeti beruházásuk megkezdéséhez. Az ALDE és a PSD megyeszékhelyi tanácsosai gondolták úgy, hogy még egyszer neki kellene futni az egésznek, és nemmel felérő tartózkodással szavaztak a Lidl Károlyi úti boltépítéséhez szükséges övezeti városrendezési tervre (PUZ), ezért nem kérhet építési engedélyt a Lidl. Az ülésen ott volt Cosmin Man, az üzlethálózat bővítésért felelős menedzsere, aki az elutasító szavazást látva azt mondta: Elég nagy ország Románia, találunk helyet az üzletnek más városban! — majd kiviharzott. Kereskényi Gábor polgármester az ülést követően elmondta, találkozót fog kezdeményezni a cég vezetőségével, hogy maradásra bírja őket, reméli, hogy az ellenzék hozzáállása ellenére sem fog véglegesen meghiúsulni a beruházás.

Két fronton volt szembenállás a Lidl-beruházással kapcsolatban. Egyrészt a PSD és az ALDE tanácsosok részéről, akik a lakosság érdekeit védve gondolták úgy, hogy ne kapjon zöld utat a Lidl, másrészt a tervezett üzlet közvetlen szomszédai, a Constantin és Elena ortodox parókia pópái a hívők érdekében ellenezték az építkezést. A beruházók Szatmárnémetibe csábítását viszont mindkét fél támogatná, hangzott el többször is.

Hiába sorolta Günthner Tibor (RMDSZ), a tanács városfejlesztési bizottságának elnöke, hogy a beruházó milyen kedvezményeket tenne egyrészt a lakosság, másrészt a hívők érdekében azzal, hogy saját költségén építene körforgalmat a híd lábánál lévő kereszteződésben, és amennyire lehetőségei engedték a parókia kérésére is figyeltek, Radu Roca (PSD) tanácsosnak ez sem volt elég, a városrendezési terv megszavazásának elhalasztását kérte egyre. Pugner Róbert (ALDE) azt kifogásolta, hogy megint csak egyetlen parcellára készítettek városrendezési tervet, ami hosszú távon nem biztos, hogy hasznos lenne, illetve a tervezett körforgalom forgalomjavító hatását is megkérdőjelezte.

A nap mondása mégis Gabriel Gordannak, az ortodox parókia papjának a szájából hangzott el, aki a párbeszédet hiányolta a beruházó részéről. Amikor Man visszakérdezett, hogy Isten színe előtt is tagadná, hogy idén vízkereszt után másodjára is értekeztek a beruházás ügyében, Gordan azt válaszolta: „Volt egy beszélgetésünk, de az nem volt párbeszéd!”

Szavazásnál az RMDSZ és a PNL tanácsosai szavaztak úgy, hogy elég volt már az aktatologatásból és engedni kellene munkához látni végre a Lidl-t, de az általuk adott tizenegy szavazat nem volt elég a napirendi pont érvényesítéséhez, nem kaphat építkezési engedélyt a Lidl.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...