Hazamehet a fukusimai menekültek egy része
Utoljára módositva: 2014-02-24 12:10:27

Japánban feloldják a tilalmat a fukusimai atomerőműhöz közeli egyik területen, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba – jelentették be hétfőn a japán hatóságok.

Az evakuálási rendelet április 1-én veszti hatályát, és 300 tamurai lakost érint – közölte a miniszterelnöki kabinet egyik illetékese. Tamura 20 kilométerre nyugatra fekszik a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés és szökőár miatt súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműtől.

A következő két évben legfeljebb harminc ezren térhetnek vissza otthonukba, amelyet a megrongálódott atomerőműből érkező erős radioaktív sugárzás miatt kellett elhagyniuk – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő. A kitelepített lakosok azonban megosztottak azzal kapcsolatban, hogy visszatérjenek-e vagy sem, egyesek ugyanis aggódnak az egészségükért a lakóhelyükön mért sugárzási szintek miatt.

A kormány irányelvei szerint az erőmű közelében fekvő területek akkor nyilváníthatók ismét lakhatónak, ha senki sincs kitéve évi 20 millisievert feletti sugárdózisnak. A hatóságok hivatalosan azt szeretnék elérni, hogy a sugármentesítési munkálatokkal évente 1 millisieverttel csökkentsék ezt a normát.

A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP) évi 1 millisievertes sugárzásnak való kitettséget ajánl, de becslése szerint az évi 100 millisievertes sugárdózis alatti mennyiség nem jelent magas rákkockázatot az érintett emberek esetében. Egy kórházi röntgen elvégzésekor mintegy 10 millisievertes sugárdózist kap a paciens a japán Nemzeti Radiológiai Kutatóintézet szerint.

A kormányilletékes hangsúlyozta: az evakuálási tilalom feloldása után az emberek szabadon dönthetnek, vissza kívánnak térni otthonukba, vagy sem. Bárhogyan is döntsenek, az ingatlanjukban történt értékvesztés és munkájuk elveszítése miatt a kormány és az atomerőművet működtető Tepco vállalat kifizeti a kárpótlást. A havi 100 ezer jenes (222 ezer forint), erkölcsi károkozásért járó kártérítést viszont csak azok kaphatják meg, akik úgy döntetnek, hogy visszatérnek otthonukba.

Az atomerőmű-balesetet kiváltó, több mint 18 ezer emberéletet követelő földrengés és cunami után három évvel mintegy 100 ezer ember él távol a katasztrófa sújtotta területen lévő otthonától.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. május 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...