Házassági szokások Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-02-11 10:40:29

Májusban indul a szatmárnémeti esküvői idény, de több a dolguk az anyakönyvvezetőknek Valentin-nap tájékán is, miközben a szilveszteri vagy január 1-jei polgári ceremóniára nincs igény.

 

Illusztráció (Marijanel Knight Photography)

Az idei Szent Bálint-napra heten jegyezték elő magukat a szatmárnémeti anyakönyvvezetőnél házasulás céljából, ez erőteljes érdeklődést mutat az előző évekhez képest, akkor ugyanis csak 2-3 pár fogadott örök hűséget a szerelmesek napján. Ionel Torja, a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatal ügyvezető igazgatója szerint a késő tavaszi és a nyári hónapok után ez az időszak a legkedveltebb a házasulandók számára, érdekes módon, míg be nem vezették, sokan szerették volna Szilveszter napján vagy akár éjfélkor kimondani a boldogító igent. Ám mióta ezt a lehetőséget bevezették, alig 1-2 pár választja ezt a dátumot, az éjféli időpontot pedig senki, amit — az igazat megvallva — az anyakönyvvezetők nem is nagyon bánnak.

 

Online előjegyzés

 

Szinte állandó a házasságok száma az utóbbi években — mutatott rá Torja —, tavaly például 734 polgári ceremónia zajlott a megyeszékhelyen. A nagy visszaesés a házasságkötések számában 2010 júliusa után történt, amikor az állam megvonta a friss házasok 200 euró értékű juttatását. Azóta mintegy ötvennel kevesebb a megkötött házasságok száma évente, ám ezek azok a párok, akik a szociális segély kiegészítése érdekében léptek frigyre, majd váltak el megint.

Egy ideje a polgármesteri hivatal internetes felületéről indulva online is előjegyezheti magát egy jegyespár (bit.ly/1fSOpJ2), természetesen ez esetben is betartva a tíznapos határidőt. Tíz napra van szükség ahhoz ugyanis, mutatott rá Torja, hogy se jogilag, se polgárilag ne legyen akadálya a házasságkötésnek, ez alatt az idő alatt kiszűrhetik a bigámia lehetőségét. Szatmárnémetiben egyébként az egyedüli és első ilyen esetet négy éve fedezték fel, de csak az új házasság megkötése után, amit természetesen azonnal fel is bontottak. Az elkövető az ara volt, aki — elmondása szerint — feledékenységből állt új férje mellé, és aki írásbeli figyelmeztetéssel úszta meg a dolgot, annak ellenére hogy ma, Romániában a bigámia bűncselekménynek minősül.

 

Tíz anyakönyvvezető

 

A házasságkötések fő sodra a nyári hónapokban zajlik, és elnyúlik szeptember végéig. Júliusra, augusztusra és szeptemberre az internetes előjegyzési nyilvántartás szerint az időpontok negyven százaléka már le van foglalva. Az anyakönyvvezetői hivatalban dolgozó mind a tíz munkatárs levezetheti a ceremóniát, közülük öten magyarul is, a román és magyar nyelven kívül más nyelven különben még soha nem is kértek házasságkötést.

 

Bárhol lehet

 

Hétfőtől péntekig a legolcsóbb a házasságkötés, akkor csupán egy kétlejes okmánybélyeggel kell érte fizetni. A szombat délelőtti ceremónia díja 50 lej, a délutánié, amelyik akár este kilenc óra is lehet, 100 lej. A városban bárhol egybead az anyakönyvvezető, lehet tehát már a Kossuth-kerti hattyúcsónakokban is igent mondani, a kiszállási díj 500 lej. A vasárnapi időpontra kért polgári szertartás díja 200 lej. Hiába jár pluszmunkával és szabadidő-feláldozással a hétvégi vagy házasságkötő termen kívüli procedúra, a többletbevétel mind a városkasszába vándorol, ennek az összegnek még egy hányadát sem az anyakönyvvezető kapja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...