Házassági szokások Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-02-11 10:40:29

Májusban indul a szatmárnémeti esküvői idény, de több a dolguk az anyakönyvvezetőknek Valentin-nap tájékán is, miközben a szilveszteri vagy január 1-jei polgári ceremóniára nincs igény.

 

Illusztráció (Marijanel Knight Photography)

Az idei Szent Bálint-napra heten jegyezték elő magukat a szatmárnémeti anyakönyvvezetőnél házasulás céljából, ez erőteljes érdeklődést mutat az előző évekhez képest, akkor ugyanis csak 2-3 pár fogadott örök hűséget a szerelmesek napján. Ionel Torja, a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatal ügyvezető igazgatója szerint a késő tavaszi és a nyári hónapok után ez az időszak a legkedveltebb a házasulandók számára, érdekes módon, míg be nem vezették, sokan szerették volna Szilveszter napján vagy akár éjfélkor kimondani a boldogító igent. Ám mióta ezt a lehetőséget bevezették, alig 1-2 pár választja ezt a dátumot, az éjféli időpontot pedig senki, amit — az igazat megvallva — az anyakönyvvezetők nem is nagyon bánnak.

 

Online előjegyzés

 

Szinte állandó a házasságok száma az utóbbi években — mutatott rá Torja —, tavaly például 734 polgári ceremónia zajlott a megyeszékhelyen. A nagy visszaesés a házasságkötések számában 2010 júliusa után történt, amikor az állam megvonta a friss házasok 200 euró értékű juttatását. Azóta mintegy ötvennel kevesebb a megkötött házasságok száma évente, ám ezek azok a párok, akik a szociális segély kiegészítése érdekében léptek frigyre, majd váltak el megint.

Egy ideje a polgármesteri hivatal internetes felületéről indulva online is előjegyezheti magát egy jegyespár (bit.ly/1fSOpJ2), természetesen ez esetben is betartva a tíznapos határidőt. Tíz napra van szükség ahhoz ugyanis, mutatott rá Torja, hogy se jogilag, se polgárilag ne legyen akadálya a házasságkötésnek, ez alatt az idő alatt kiszűrhetik a bigámia lehetőségét. Szatmárnémetiben egyébként az egyedüli és első ilyen esetet négy éve fedezték fel, de csak az új házasság megkötése után, amit természetesen azonnal fel is bontottak. Az elkövető az ara volt, aki — elmondása szerint — feledékenységből állt új férje mellé, és aki írásbeli figyelmeztetéssel úszta meg a dolgot, annak ellenére hogy ma, Romániában a bigámia bűncselekménynek minősül.

 

Tíz anyakönyvvezető

 

A házasságkötések fő sodra a nyári hónapokban zajlik, és elnyúlik szeptember végéig. Júliusra, augusztusra és szeptemberre az internetes előjegyzési nyilvántartás szerint az időpontok negyven százaléka már le van foglalva. Az anyakönyvvezetői hivatalban dolgozó mind a tíz munkatárs levezetheti a ceremóniát, közülük öten magyarul is, a román és magyar nyelven kívül más nyelven különben még soha nem is kértek házasságkötést.

 

Bárhol lehet

 

Hétfőtől péntekig a legolcsóbb a házasságkötés, akkor csupán egy kétlejes okmánybélyeggel kell érte fizetni. A szombat délelőtti ceremónia díja 50 lej, a délutánié, amelyik akár este kilenc óra is lehet, 100 lej. A városban bárhol egybead az anyakönyvvezető, lehet tehát már a Kossuth-kerti hattyúcsónakokban is igent mondani, a kiszállási díj 500 lej. A vasárnapi időpontra kért polgári szertartás díja 200 lej. Hiába jár pluszmunkával és szabadidő-feláldozással a hétvégi vagy házasságkötő termen kívüli procedúra, a többletbevétel mind a városkasszába vándorol, ennek az összegnek még egy hányadát sem az anyakönyvvezető kapja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...