Házassági szokások Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-02-11 10:40:29

Májusban indul a szatmárnémeti esküvői idény, de több a dolguk az anyakönyvvezetőknek Valentin-nap tájékán is, miközben a szilveszteri vagy január 1-jei polgári ceremóniára nincs igény.

 

Illusztráció (Marijanel Knight Photography)

Az idei Szent Bálint-napra heten jegyezték elő magukat a szatmárnémeti anyakönyvvezetőnél házasulás céljából, ez erőteljes érdeklődést mutat az előző évekhez képest, akkor ugyanis csak 2-3 pár fogadott örök hűséget a szerelmesek napján. Ionel Torja, a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatal ügyvezető igazgatója szerint a késő tavaszi és a nyári hónapok után ez az időszak a legkedveltebb a házasulandók számára, érdekes módon, míg be nem vezették, sokan szerették volna Szilveszter napján vagy akár éjfélkor kimondani a boldogító igent. Ám mióta ezt a lehetőséget bevezették, alig 1-2 pár választja ezt a dátumot, az éjféli időpontot pedig senki, amit — az igazat megvallva — az anyakönyvvezetők nem is nagyon bánnak.

 

Online előjegyzés

 

Szinte állandó a házasságok száma az utóbbi években — mutatott rá Torja —, tavaly például 734 polgári ceremónia zajlott a megyeszékhelyen. A nagy visszaesés a házasságkötések számában 2010 júliusa után történt, amikor az állam megvonta a friss házasok 200 euró értékű juttatását. Azóta mintegy ötvennel kevesebb a megkötött házasságok száma évente, ám ezek azok a párok, akik a szociális segély kiegészítése érdekében léptek frigyre, majd váltak el megint.

Egy ideje a polgármesteri hivatal internetes felületéről indulva online is előjegyezheti magát egy jegyespár (bit.ly/1fSOpJ2), természetesen ez esetben is betartva a tíznapos határidőt. Tíz napra van szükség ahhoz ugyanis, mutatott rá Torja, hogy se jogilag, se polgárilag ne legyen akadálya a házasságkötésnek, ez alatt az idő alatt kiszűrhetik a bigámia lehetőségét. Szatmárnémetiben egyébként az egyedüli és első ilyen esetet négy éve fedezték fel, de csak az új házasság megkötése után, amit természetesen azonnal fel is bontottak. Az elkövető az ara volt, aki — elmondása szerint — feledékenységből állt új férje mellé, és aki írásbeli figyelmeztetéssel úszta meg a dolgot, annak ellenére hogy ma, Romániában a bigámia bűncselekménynek minősül.

 

Tíz anyakönyvvezető

 

A házasságkötések fő sodra a nyári hónapokban zajlik, és elnyúlik szeptember végéig. Júliusra, augusztusra és szeptemberre az internetes előjegyzési nyilvántartás szerint az időpontok negyven százaléka már le van foglalva. Az anyakönyvvezetői hivatalban dolgozó mind a tíz munkatárs levezetheti a ceremóniát, közülük öten magyarul is, a román és magyar nyelven kívül más nyelven különben még soha nem is kértek házasságkötést.

 

Bárhol lehet

 

Hétfőtől péntekig a legolcsóbb a házasságkötés, akkor csupán egy kétlejes okmánybélyeggel kell érte fizetni. A szombat délelőtti ceremónia díja 50 lej, a délutánié, amelyik akár este kilenc óra is lehet, 100 lej. A városban bárhol egybead az anyakönyvvezető, lehet tehát már a Kossuth-kerti hattyúcsónakokban is igent mondani, a kiszállási díj 500 lej. A vasárnapi időpontra kért polgári szertartás díja 200 lej. Hiába jár pluszmunkával és szabadidő-feláldozással a hétvégi vagy házasságkötő termen kívüli procedúra, a többletbevétel mind a városkasszába vándorol, ennek az összegnek még egy hányadát sem az anyakönyvvezető kapja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...