Hazavonzza a diákokat az iskola szelleme
Utoljára módositva: 2017-07-16 17:40:46

A huszonhatodik Véndiáktalálkozó zajlott az elmúlt hétvégén, régen látott számban szerveztek osztálytalálkozót az egykor valamelyik szatmárnémeti magyar nyelvű iskolát kijáró végzősök. Kiállítások, könyvbemutató, koncertek és szórakoztató programok várták a résztvevőket.

Sajnos csak egyetlen résztvevővel ugyan, de hetvenéves érettségi találkozó is volt az idei szatmárnémeti Véndiáktalálkozón, az 1947-ben végzett osztályt dr. Pallay Géza tüdőgyógyász képviselte egyedül. A fiatalos véndiák elmondta, az osztálynak még három-négy még elő tagjáról tud, de ők egészségi állapotuk miatt nem tudtak eljönni a hétvégi találkozóra, de nagyon várják az eseményen készült fényképeket és beszámolókat.

Az egyik 65 éves érettségi évfordulót ünneplő osztály egykori tanulói 1952-ben ötvenkilencen kezdték a középiskolát, közülük ketten voltak ott a szombati véndiáktalálkozón és sajnos nagyon kevés egykori osztálytársuk él már, szétszóródva a világ minden sarkában. Harminchárman végeztek 1957-ben, a szatmárnémeti magyar leánylíceumának abban az A osztályában, amelyikből tizenketten jöttek el a találkozóra. Számos kerek évfordulós osztálytalálkozót tartottak a hétvégén: egy 70 éves, három 65 éves, két 60 éves, négy 55 éves, három 50 éves, egy 45 éves, három 40 éves, négy 35 éves, három 30 éves, egy 25 éves, hat 20 éves és öt 10 éves érettségi találkozós osztály vonult fel szombat délelőtt a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán tartott találkozón.

A Szatmárnémetitől tizenötezer kilométerre és több mint egynapi repülőútra lévő Sidneyből való a legtávolabbról érkezett szatmárnémeti véndiák, de az USA-ból, Kanadából, Olaszországból és Németországból is érkeztek Szatmárnémetibe magyarul érettségizett egykori diákok.

A kerek évfordulót ünneplő osztályok felvonulása után az elhunyt véndiákokért, tanárokért és osztályfőnökökért kondult meg a harang, Gönczy Gábor, a szatmárnémeti Véndiákszövetség elnökének köszöntője után Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese és ft. Hársfalvi Ottó római katolikus plébános áldotta meg a rendezvényt és annak résztvevőit. Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester szatmáriként köszöntötte a találkozó minden résztvevőjét, mert — mint elmondta —, meg van győződve arról, hogy bárhová vetette is őket a sors, aki Szatmárnémetiben született, az szatmárnémeti is marad mindörökké és ez a város marad számára a világ közepe.

A Véndiáktalálkozó emléklapját Gönczy Gábor adta át, az elismerést idén két ikonikus tanár — Papp Katalin nyugalmazott tornatanár és Tóth László nyugalmazott matematikatanár — kapta. Papp Katalin arról beszélt, hogy önkéntelen reakció a véndiáktalálkozón részt venni, mert a szatmárnémeti iskoláknak a szelleme olyan, hogy hazahozza az embereket akárhonnan a világból. Tóth László a szülőknek köszönte meg, hogy olyan családi hátteret teremtettek tanítványai számára és olyan fegyelmezett diákokat küldtek iskolába, ami nagyban hozzájárult a jó tanulmányi eredmények eléréséhez.

Egész napos kiállítások az idei rendezvényen is voltak, Ábrám Zoltán Erdélyi református élet című fotókiállítása, Muhi István Fogságnapló című, lágeremlékeket megörökítő, felnagyított miniatűrök alkotta kiállítása, Koter László szobor-, illetve Podolyák Vilmos festménykiállítása az iskola tornatermében volt megtekinthető. Itt, a látogatókat Tarczy István műveiből kialakított emléksarok is várta.

Ugyanitt mutatták be Zirkuli Péter író, költő, kutató, egyetemi oktató és műfordító, egykori szatmári diák Noktürn, avagy a sánta ördög visszatér című kisregényét, amelyet a Helikon jelentetett meg. A kötetről — amely iránt igen sokan érdeklődtek — Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélt.

A szombat esti szabadtéri programok alatt, amelyek — hajnali három óra után — zárták is a rendezvényt, fellépett a Szatmár Megyei Hagyományt Megőrző és Támogató Központ néptáncegyüttese, népdalt énekelt Miklovics Anna, zenélt a The Phoenix együttes, Hutzel Levente várta könnyűzenei műsorral a véndiákokat, majd Vargáék vártak bulizni mindenkit hajnalig.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. július 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál rumaroma vagy rum, 1 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 ...