Hazavonzza a diákokat az iskola szelleme
Utoljára módositva: 2017-07-16 17:40:46

A huszonhatodik Véndiáktalálkozó zajlott az elmúlt hétvégén, régen látott számban szerveztek osztálytalálkozót az egykor valamelyik szatmárnémeti magyar nyelvű iskolát kijáró végzősök. Kiállítások, könyvbemutató, koncertek és szórakoztató programok várták a résztvevőket.

Sajnos csak egyetlen résztvevővel ugyan, de hetvenéves érettségi találkozó is volt az idei szatmárnémeti Véndiáktalálkozón, az 1947-ben végzett osztályt dr. Pallay Géza tüdőgyógyász képviselte egyedül. A fiatalos véndiák elmondta, az osztálynak még három-négy még elő tagjáról tud, de ők egészségi állapotuk miatt nem tudtak eljönni a hétvégi találkozóra, de nagyon várják az eseményen készült fényképeket és beszámolókat.

Az egyik 65 éves érettségi évfordulót ünneplő osztály egykori tanulói 1952-ben ötvenkilencen kezdték a középiskolát, közülük ketten voltak ott a szombati véndiáktalálkozón és sajnos nagyon kevés egykori osztálytársuk él már, szétszóródva a világ minden sarkában. Harminchárman végeztek 1957-ben, a szatmárnémeti magyar leánylíceumának abban az A osztályában, amelyikből tizenketten jöttek el a találkozóra. Számos kerek évfordulós osztálytalálkozót tartottak a hétvégén: egy 70 éves, három 65 éves, két 60 éves, négy 55 éves, három 50 éves, egy 45 éves, három 40 éves, négy 35 éves, három 30 éves, egy 25 éves, hat 20 éves és öt 10 éves érettségi találkozós osztály vonult fel szombat délelőtt a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán tartott találkozón.

A Szatmárnémetitől tizenötezer kilométerre és több mint egynapi repülőútra lévő Sidneyből való a legtávolabbról érkezett szatmárnémeti véndiák, de az USA-ból, Kanadából, Olaszországból és Németországból is érkeztek Szatmárnémetibe magyarul érettségizett egykori diákok.

A kerek évfordulót ünneplő osztályok felvonulása után az elhunyt véndiákokért, tanárokért és osztályfőnökökért kondult meg a harang, Gönczy Gábor, a szatmárnémeti Véndiákszövetség elnökének köszöntője után Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese és ft. Hársfalvi Ottó római katolikus plébános áldotta meg a rendezvényt és annak résztvevőit. Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester szatmáriként köszöntötte a találkozó minden résztvevőjét, mert — mint elmondta —, meg van győződve arról, hogy bárhová vetette is őket a sors, aki Szatmárnémetiben született, az szatmárnémeti is marad mindörökké és ez a város marad számára a világ közepe.

A Véndiáktalálkozó emléklapját Gönczy Gábor adta át, az elismerést idén két ikonikus tanár — Papp Katalin nyugalmazott tornatanár és Tóth László nyugalmazott matematikatanár — kapta. Papp Katalin arról beszélt, hogy önkéntelen reakció a véndiáktalálkozón részt venni, mert a szatmárnémeti iskoláknak a szelleme olyan, hogy hazahozza az embereket akárhonnan a világból. Tóth László a szülőknek köszönte meg, hogy olyan családi hátteret teremtettek tanítványai számára és olyan fegyelmezett diákokat küldtek iskolába, ami nagyban hozzájárult a jó tanulmányi eredmények eléréséhez.

Egész napos kiállítások az idei rendezvényen is voltak, Ábrám Zoltán Erdélyi református élet című fotókiállítása, Muhi István Fogságnapló című, lágeremlékeket megörökítő, felnagyított miniatűrök alkotta kiállítása, Koter László szobor-, illetve Podolyák Vilmos festménykiállítása az iskola tornatermében volt megtekinthető. Itt, a látogatókat Tarczy István műveiből kialakított emléksarok is várta.

Ugyanitt mutatták be Zirkuli Péter író, költő, kutató, egyetemi oktató és műfordító, egykori szatmári diák Noktürn, avagy a sánta ördög visszatér című kisregényét, amelyet a Helikon jelentetett meg. A kötetről — amely iránt igen sokan érdeklődtek — Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélt.

A szombat esti szabadtéri programok alatt, amelyek — hajnali három óra után — zárták is a rendezvényt, fellépett a Szatmár Megyei Hagyományt Megőrző és Támogató Központ néptáncegyüttese, népdalt énekelt Miklovics Anna, zenélt a The Phoenix együttes, Hutzel Levente várta könnyűzenei műsorral a véndiákokat, majd Vargáék vártak bulizni mindenkit hajnalig.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...