Házhoz jött a vándorserleg
Utoljára módositva: 2019-01-16 13:12:23

Első helyen végzett a DEIK Regionális Programozó Csapatversenyen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata Debrecenben. A győztes csapat tagjai tegnap vehették át a győzelmi vándorserleget.

Hatéves hagyománya van a DEIK Regionális Programozó Csapatversenynek, amelyet a Debreceni Egyetem Informatikai Karán (DEIK) rendeznek meg. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai negyedik éve rendszeres résztvevői a mezőnynek, s az idei tanévben végre sikerült igazán kiemelkedőt alkotniuk. A nívós vetélkedőt 2018. december 9-én rendezték meg, s a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai most először nyerték meg a középiskolások kategóriáját.

A versenyen nemcsak magyarországi, hanem romániai, ukrajnai és szlovákiai diákok is részt vettek 3 fős csapatokkal, a megmérettetés különlegessége, hogy a részt vevő csapatok mindössze 1 számítógépet kapnak a 12 feladat megoldására, amire 5 óra áll a rendelkezésükre.

Az idei tanévben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium No Time Limit nevű csapata Tempfli Levente, Lieb Hanna és Kiss Krisztián közös munkája révén elhódította a verseny első helyét a középiskolások kategóriájában.

A csapattagok a 12 példából 8-at oldottak meg helyesen, illetve az időbe még belefért egy 9. példa megoldásának fele is, s ezzel győzelmet arattak közel 30 ellenfelük fölött. A csapatot felkészítő Demeter Csaba informatikatanár elmondta, hogy ez a vetélkedő évről évre motivációt jelent a diákok számára, hiszen a fődíjként szolgáló vándorserleg mellett számos értékes nyereménytárggyal (Nintendo, drónok, virtuális szemüveg és egyéb digitális kütyük) gazdagodtak a diákok.

Az előző években 3–4. helyen zártak a kölcseysek, a győzelemre a 2018/2019-es tanévig kellett várni.

Szerkesztőségünk kérdésére, hogy minek köszönhető a főgimnázium csapatának jó szereplése, Demeter Csaba elmondta: egy sikeres felkészülési folyamat eredménye mellett a motiváció, az év közben adott feladatok becsületes elvégzése, de leginkább az állandó munka vezetett eredményre.

Generációs különbségekről viszont úgy véli, nem beszélhetünk, hiszen a győztes csapat összetétele is igen vegyes: a három diák egyike tizenkettedikes, ő négy éve programoz, egy másik diák tizenegyedik osztályos, viszont ő hatodikos kora óta foglalkozik a programozással, a harmadik tanuló pedig csupán kilencedikes, és alig másfél éves tapasztalata van e téren. De természetesen nem véletlen, hogy ők alkotják a főgimnázium első számú programozói csapatát, hiszen ők saját évfolyamuk legjobb programozói az iskolában.

A nyertesek mellett további 3 csapat képviselte még az iskolát, ők 8., 16., illetve 20. helyezést értek el.

Demeter a 8. helyezést elért csapatról elmondta, hogy ha úgy tetszik, nevezhetjük őket az iskola utánpótláscsapatának, ugyanis egy 8. osztályos és két 9. osztályos diák alkotja a triót. „Ha már most, 8–9. osztályos fejjel ilyen jó eredményt értek el, 1–2 év múltán valószínűleg ők is még többre lehetnek képesek” — fogalmazott bizakodóan az informatikatanár.

Tempfli Levente, Lieb Hanna és Kiss Krisztián munkájának és győzelmének eredményeképpen a szervezők a verseny vándorserlegével jutalmazták meg az iskolát, amelyet a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánhelyettese, dr. Aszalós László hozott el tegnap Szatmárnémetibe. A díjátadó ceremóniát 12 órától az iskola dísztermében tartották meg, ahol a három diák átvehette a csapat nevével gravírozott trófeát.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...