Házi betegellátás, a mostohagyerek
Utoljára módositva: 2019-09-23 09:04:10

Sokan veszik és még többen vennék igénybe, ha a házi betegellátás (akár szakápolás, akár alapszolgáltatás, háztartási segítségnyújtás) keretösszegeit nem mérné olyan szűkmarkúan az állam.

A Szatmár Megyei Egészségügyi Biztosítási Pénztár (CAS) mérlegvonásából kiderült, hogy az idei év első hét hónapjában a legalacsonyabb összeggel (360 000 lej) a házi betegellátást tudta támogatni — ez a szolgáltatás hosszú évek óta az állami egészségügyi rendszer egyik mostohagyereke, annak ellenére, hogy sokan veszik és még többen vennék igénybe. Hiszen egyre több családban találkozunk olyan tartós szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb betegekkel, akiket a hozzátartozók egyszerűen nem tudnak 24 órán át ápolni — az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott helyzetet el kell szenvednie, s érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetében, mint a kórház fehér falai közt. És sajnos egyre több az olyan (legtöbbször már egyedülálló) idős ember is, akinek nem csak a kimondott szakápolásra van szüksége, hanem segítségre a mindennapokban — az élelmiszer és az étkezés előkészítésétől a kályhába való begyújtáson, a mosakodáson, öltöztetésen, bevásárláson, számlák kifizetésén, gyógyszerek kiváltásán át a jó szóig, a beszélgetésig. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális (szak)tudást és sok időt igényel? Milyen lehetőségeik vannak a segítségre szorulóknak? Mindenki szeretne megfelelő ellátást biztosítani beteg hozzátartozója számára, viszont sokan nem is tudják, hogy kihez forduljanak elsőként a segítségért, milyen ellátásra jogosultak, illetve kell-e fizetni az otthoni betegellátásért. Nos, a szolgáltatást a családorvos írja fel és a biztosítási pénztár hagyja jóvá — s onnan indul tovább a családtag, a rászorulónak segítő: a jóváhagyást követő 5 (!) napon belül ki kell választani a házi betegellátást elvégző szolgáltatót (Szatmárnémetiben jelen pillanatban három intézmény nyújt ilyen típusú szolgáltatásokat is: a Caritas Szervezet Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központja, a Consultmed Doctor Coica Központ, valamint a MedicaPomi Központ), az illető szolgáltatónak pedig a megkereséstől számított harminc napon belül jeleznie kell, mikortól is tudja elkezdeni a házi betegellátást.

Történik mindez így az úgymond ideális körülmények között, azaz amikor a biztosító pénztár rendelkezésére áll a támogatási keretösszeg — azonban előfordult és előfordul, hogy pénzhiány miatt felfüggesztik a szolgáltatás jóváhagyását, majd később újraindítják. Van, amikor a szolgáltatás egészére szánt összeg elfogy időnap előtt, s van, amikor egy bizonyos szolgáltató keretösszege ér véget — ugyanis minden szolgáltató külön és különböző keretösszegből gazdálkodik, a keretelosztás pedig szigorú kritériumrendszerben, objektív minősítés alapján történik.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...