Helyére került a Széchenyi-szobor
Utoljára módositva: 2018-03-12 18:13:07

Szatmárnémeti régi főterének parkjában elhelyezték gróf Széchenyi István egész alakos bronzszobrát, amit március 15-én avatnak fel, neves hazai és magyarországi személyiségek részvételével.

Március 15-én Deák Árpád szobrászművész újabb köztéri szobrát avatják fel Szatmárnémetiben. Deák Marosvásárhelyen született, ott végezte a művészeti líceumot 1974-ben, majd sikeresen felvételizett a kolozsvári Ion Andreescu Főiskola szobrász szakára. Mestere Löwith Egon volt. 1986-ban került Nagyváradra, azóta ott él és dolgozik a Nagyváradi Művészeti Líceum tanáraként és szobrászként. Szatmár megyében több köztéri munkája van: a Petőfi-mellszobor, Óváriban a Tordai Demeter-szobor, a Rákóczi-mellszobor és Erdődön a Petőfi-Júlia-szobor. Több köztéri szobra van Bihar megyében, nagyon sok domborműves emléktáblát, emlékplakettet készített, sokat dolgozott a nagyváradi római katolikus püspökségnek, a nagyváradi színháznak.

A szatmáriak megkeresték, hogy készítse el Széchenyi István egész alakos szobrát. A tizenkilencedik századi hagyományokra alapozta munkáját. Azért, hogy ne legyen csak egyalakos a szobor, úgy gondolta, hogy egy korabeli asztalra olyan tárgyakat helyez el, amelyek Széchenyi életművének az illusztrációi lehetnek. Ilyen például egy papírlapon a Lánchíd sziluettje, egymásra téve a Hitel, a Világ és a Stádium, a tudományos akadémia egy logója egy plaketten, ami azt ábrázolja, hogy egy hölgy egy kelyhet tart a kezében, a kompozíció felső részét egy turulmadár zárja. Mivel Széchenyi híres lótenyésztő volt, egy plaketten megjelenik egy telivér is.

Szatmárnémeti főterének egy sarkában egy maradandó emlékjel kerül történelmünk egyik nagy alakjának a felavatásával. A művész szerint a helyszín nagyon megfelel a szobornak, nem kellett kivágni fát, a szobor mérete nem igényel nagyobb teret, mint amilyen rendelkezésre áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...