Helyi kötődésű színdarabot mutattak be Börvelyben
Utoljára módositva: 2014-03-19 10:09:08

Vasárnap este a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a „Hazám, hazám című színdarabbal vendégszerepelt Börvelyben, a március 15-i megemlékezések zárórendezvényén.

 

 

Zsúfolásig megtelt a börvelyi kultúrotthon vasárnap este, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégjátékára. Az idei március 15-i megemlékezés zárórendezvényeként bemutatott „Hazám, hazám” című előadás példátlan sikert aratott a mintegy 200 fős közönség körében.

Kiss Zoltán helyi polgármester üdvözölte a vendégeket, majd elmondta, hogy ebben az évben nagy hangsúlyt fektettek a megemlékezésre. A helyi református egyházközség, az iskola és az RMDSZ helyi szervezete összefogva rendezte meg az ünnepi eseményeket, amelyek Szatmár megyében egyedül Börvelyben tartottak három napon keresztül. Az RMDSZ megyei szervezetének üdvözletét Stier Péter megyei tanácsos, a Szatmárnémeti Északi Színház adminisztratív igazgatója adta át. A színházi vezető továbbá a szabadságharc üzeneteként az összefogás jelentőségét hangsúlyozta. Bessenyei Gedő István művészeti igazgató megköszönte a meghívást Kiss Zoltán polgármesternek, valamint a színdarabban is szereplő Varga Sándornak, a társulat börvelyi színművészének, ugyanakkor elmondta, hogy a szatmári színház mindig szívesen játszott Börvelyben, ahol nem egyszer bemutatót is tartott.

A Hazám, hazám című előadást egyébként Benedek Zsolt dramaturg állította össze Csirák Csaba szatmárnémeti színház- és helytörténész kutatásait felhasználva. A darab helyi kötődéseket felhasználva világít rá az 1848 márciusában történt eseményekre, a szatmári és a magyarországi színművészek forradalmi szerepvállalását taglalja. A történet szerint egy színtársulat Bánk bánt próbál, de a Pesten és Budán történt események híre váratlanul megszakítja munkájukat, a művészek pedig azzal a kérdéssel szembesülnek, hogy vállaljanak-e vagy sem szerepet a készülő forradalmi törekvésekben. Az előadás versekkel, zenei- és dalbetétekkel színesítve idézi fel a március idusán történteket.

A színészek játékát állva, vastapssal jutalmazta a helyi közönség. Az előadás után Erdei D. István parlamenti képviselő a közelgő európai parlamenti választásokon való részvételre buzdította a jelenlévőket.

 

Szereplők: Rappert-Vencz Gábor, Péter Attila Zsolt, Tóth-Páll Miklós, Kányádi Szilárd, László Zita, Nagy Anikó, Laczkó Tekla, Bándi Johanna, Marosszéki Tamás, Poszet Nándor és Varga Sándor. Rendező: Kányádi Szilárd. Díszlet: Cristian Gătina. Jelmezek: Szabó Anna. Ügyelő: Fábry Zoltán.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...