Hepatitiszesek, hol vagytok?
Utoljára módositva: 2019-07-27 20:34:07

A hepatitisz a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Világszerte 325 millióra teszik a hepatitiszes betegek számát, 10-ből kilenc beteg azonban nem is tudja, hogy beteg — hívja fel a figyelmet a közegészségügy.

Minden évben július 28-án tartják a fertőző májgyulladás, más néven hepatitisz elleni küzdelem világnapját. Célja a lakosság hozzáállásának megváltoztatása a betegséggel szemben, annak érdekében, hogy a kór elleni harc hatékonyabb legyen. A májgyulladást vírusfertőzés okozza. A kórokozóknak öt fő típusa ismeretes, az A, B, C, D és E típusok. Az A és E vírusok akut vagy viszonylag rövid ideg tartó fertőzést okoznak, míg a B, C és D vírusok krónikus, hosszú ideig fennálló betegséget idéznek elő olyan szövődményekkel, amelyek életveszélyesek lehetnek. Az A és E típusú májgyulladás fertőzött étellel vagy ivóvízzel terjedhet, illetve nem megfelelő higiéniai állapotok miatt. A B és C vírusok évente több ember életét követelik, mint az AIDS, a malária és a tuberkulózis, a májrák okozta három elhalálozás közül kettőért felelősek. A B típusú májgyulladás vérrel vagy egy fertőzött személy egyéb testnedveivel való érintkezés útján terjed. Ezt átadhatja például a fertőzött anya gyerekének szüléskor, terjedhet védekezés nélküli szexuális együttléttel, személyes tárgyak, mint például borotva, fogkefe, körömvágó olló vagy injekciós tűk és fecskendők közös használatával. A B típusú májgyulladás elleni védőoltás rendkívül hatékony a betegség megelőzésében.

Mit tehetünk ellene?

Mindazoknak, akik nincsenek beoltva, azt javasolják, hogy megelőzésként szexuális együttlét esetén használjanak óvszert, kerüljék a fertőzött személlyel közös injekciós tűk vagy személyes tárgyak használatát, ugyanakkor ne tetováltassanak olyan helyeken, ahol nem tartják be a sterilizálásra vonatkozó kötelező előírásokat. A hepatitisz D fertőzött vérrel terjed, és csak azok a személyek kaphatják el, akik már B vírussal fertőzöttek. A C vírus főleg fertőzött vérrel terjed, közvetlen érintkezés útján, leggyakrabban a nem biztonságos körülmények között beadott injekció, az egészségügyi eszközök nem megfelelő sterilizálása vagy ellenőrizetlen vérkészítmények alkalmazása során. Elkapható vérrel járó nemi érintkezéssel. A hagyományos módon megélt nemi kapcsolat esetén a fertőződés veszélye nem tisztázott, de ha előfordul is, csak rendkívül ritkán, a veszélyt más nemi úton terjedő betegségek jelenléte növelheti. A C vírus ellen nem létezik védőoltás, ezért csak a megelőző intézkedések betartásával lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt. A becslések szerint 290 millió olyan ember él a földön, aki B vagy C vírussal fertőzött anélkül, hogy tudna róla. A kampány jelmondata — Találjuk meg a hiányzó milliókat (Find The Missing Millions) — éppen annak szükségességére utal, hogy diagnosztizálni és kezelni kell ezeket a betegeket, hiszen a hepatitisz elleni harc enélkül nem lehet sikeres.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...