Hét azonos nemű pár kéri, hogy a román állam ismerje el kapcsolatukat családi viszonyként
Utoljára módositva: 2019-06-18 15:11:43

Beperelte a román államot az ACCEPT Egyesület és 7 azonos nemű pár az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), kérve, hogy kapcsolatukat Románia hivatalosan ismerje el családként.

Az egyesület szerint ugyanis sérült az érintettek magánélethez és családhoz való joga: nem ismerik el őket egymás családtagjaként a kórházakban vagy más egészségügyi intézményekben, nem hozhatnak döntést partnerükkel kapcsolatban életbevágó helyzetekben, nem kérhetik ki a halottasházból elhunyt partnerük földi maradványait, nem állíttathatják ki elhunyt partnerük halotti bizonyítványát, és nem kérelmezhetik a temetkezési segélyt. Ugyanakkor az azonos nemű párok esetében egyik partner nem örökölhet a másiktól a heteroszexuális házasfelek mintájára, és nem lehet társbiztosított a partner egészségbiztosítási szerződésében.

A panaszt az ACCEPT Egyesület és a hét homoszexuális párt alkotó 14 személy nyújtotta be az Emberi Jogok Európai Bíróságához. ‘Azt kifogásoljuk, hogy a román állam nem tartotta magát azon kötelezettségéhez, melynek értelmében valamilyen törvényes formában el kell ismerie és védelmet kell biztosítania az azonos nemű párok által alapított családoknak’ – nyilatkozta Iustina Ionescu emberjogi szakértő, az ACCEPT tagja. Az ügyvéd szerint a panasztevők az alapvető emberi jogokat és szabadságokat biztosító európai egyezmény 8-as és 14-es cikkelyére hivatkoztak, amelyek garantálják a magánélethez és családhoz való jogot, valamint védelmet biztosítanak a szexuális irányultság miatti hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Ugyanakkor egy, az olasz állammal szemben 2015-ben megnyert, hasonló perre is hivatkoznak (Oliari és mások Olaszországgal szemben), amelynek precedensértéke lehet ez ügyben.

Az ACCEPT Egyesület már 13 éve kéri, hogy a román állam adjon törvényes formát az élettársi kapcsolatnak. Ebben az ügyben eddig 8 törvényjavaslat került a parlament elé, de egyik sem kapta meg a szükséges szavazatszámot.

Az egyesület szerint a szociológiai felmérések azt igazolják, hogy a lakosság megközelítőleg 10%-a élettársi kapcsolatban él, törvényes keret nélkül. 1993 óta jelentősen, körülbelül 25 százalékkal lecsökkent azoknak a száma, akik elutasítóan éreznek a homoszexuális személyekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...