Hét azonos nemű pár kéri, hogy a román állam ismerje el kapcsolatukat családi viszonyként
Utoljára módositva: 2019-06-18 15:11:43

Beperelte a román államot az ACCEPT Egyesület és 7 azonos nemű pár az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), kérve, hogy kapcsolatukat Románia hivatalosan ismerje el családként.

Az egyesület szerint ugyanis sérült az érintettek magánélethez és családhoz való joga: nem ismerik el őket egymás családtagjaként a kórházakban vagy más egészségügyi intézményekben, nem hozhatnak döntést partnerükkel kapcsolatban életbevágó helyzetekben, nem kérhetik ki a halottasházból elhunyt partnerük földi maradványait, nem állíttathatják ki elhunyt partnerük halotti bizonyítványát, és nem kérelmezhetik a temetkezési segélyt. Ugyanakkor az azonos nemű párok esetében egyik partner nem örökölhet a másiktól a heteroszexuális házasfelek mintájára, és nem lehet társbiztosított a partner egészségbiztosítási szerződésében.

A panaszt az ACCEPT Egyesület és a hét homoszexuális párt alkotó 14 személy nyújtotta be az Emberi Jogok Európai Bíróságához. ‘Azt kifogásoljuk, hogy a román állam nem tartotta magát azon kötelezettségéhez, melynek értelmében valamilyen törvényes formában el kell ismerie és védelmet kell biztosítania az azonos nemű párok által alapított családoknak’ – nyilatkozta Iustina Ionescu emberjogi szakértő, az ACCEPT tagja. Az ügyvéd szerint a panasztevők az alapvető emberi jogokat és szabadságokat biztosító európai egyezmény 8-as és 14-es cikkelyére hivatkoztak, amelyek garantálják a magánélethez és családhoz való jogot, valamint védelmet biztosítanak a szexuális irányultság miatti hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Ugyanakkor egy, az olasz állammal szemben 2015-ben megnyert, hasonló perre is hivatkoznak (Oliari és mások Olaszországgal szemben), amelynek precedensértéke lehet ez ügyben.

Az ACCEPT Egyesület már 13 éve kéri, hogy a román állam adjon törvényes formát az élettársi kapcsolatnak. Ebben az ügyben eddig 8 törvényjavaslat került a parlament elé, de egyik sem kapta meg a szükséges szavazatszámot.

Az egyesület szerint a szociológiai felmérések azt igazolják, hogy a lakosság megközelítőleg 10%-a élettársi kapcsolatban él, törvényes keret nélkül. 1993 óta jelentősen, körülbelül 25 százalékkal lecsökkent azoknak a száma, akik elutasítóan éreznek a homoszexuális személyekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...