Hetedik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2019-10-02 10:08:56

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél, a Szejke-tanyán, s október 12-én „lesz itt kérem dínomdánom, ingyom-bingyom, ákom-bákom, néptánc, népdal, citera, kolbásztöltés, lacikonyha, Szárnyaló Fajátékok, Mesterségem címere — mi szemnek-szájnak ingere”.

Aki már egyszer is ellátogatott a Borókagyökér Egyesület kolbásztöltő versenyére, a Kolbásztérinbábára, az a saját szemével is meggyőződhetett róla, hogy szalonna rendőrautótól s -repülőtől kezdve sonkacipőn és kolbász motorkerékpáron át szalonnalaptopig bármit meg lehet alkotni a „disznóságokból” — hogy a fenséges, különleges fűszerezésű vagy éppen nagyon is hagyományos kolbászokról már ne is beszéljünk. Aki viszont elmulasztotta ezeket az alkalmakat, annak október 12-én, szombaton mindenképp érdemes elmennie a Szejke-tanyára, ahol a Hagyományok Napja — mert bár a főszereplő a kolbász, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is — keretében számtalan program és meglepetés várja. Az idei verseny újdonsága, hogy gyermek kategóriát is indítanak — hiszen az évek során a felnőtteknek derekasan besegítő aprónépek igazán megérdemelnek egy külön megmérettetést, s eddig már négy csapat is jelezte harcba szállási szándékát —, valamint külön gyermek- és ifizsűri is bírálja a munkálkodókat. A verseny 10 órakor startol a csapatonkénti 10–10 kilogrammnyi hús átvételével, a zsűrik pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozzák a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb, a díjkiosztás pedig 15 órakor kezdődik. A megmérettetésre már eddig is sok, évek óta visszajáró és vadonatúj csapat nevezett be az országhatárokon innen és túlról, de október 10-ig, jövő csütörtökig még várják azok jelentkezését a 0729.677.930-as telefonszámon, akik úgy gondolják: megmutatnák a világnak, hogy ők készítik a leg-leg-legebb kolbászt.

Akik pedig inkább csak kóstolni és nézelődni szeretnek, azok se maradjanak otthon, hiszen egyrészt a csapatok asztalai mellett nem lehet úgy elsírülni, hogy ne kínálják az ízes falatokkal az érdeklődőt, másrészt a lacikonyhán folyamatosan frissen sül a kolbász, harmadrészt pedig a termelői és kézművesvásár portékái várják őket (hagyományos fazekastárgyaktól modernebb kerámiákig, ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékekig szebbnél szebb alkotások). A picikre, kicsikre és nagyobbacskákra gondolva a Lépésház mellett hagyományos népi játszókertet alakítanak ki, ahol az egyesület játszóeszközei mellett kipróbálhatják majd a Szárnyaló Fajátékok gazdag és ötletes tárházát is.

A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: a rendezvény egész menetét Gyönyörű Zsigmond vőfély fogja (természetesen rigmusban) kommandérozni, aztán déltől táncra perdülnek (itt első alkalommal) a nagybányai Talpalat, a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, az óvári Ribiszke, a mikolai Gyöngyösbokréta, a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Alezár Izabella, no meg a Sárándi Férfikórus, akik nélkül el sem lehet képzelni a Kolbásztérinbábát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...