Heteken belül kezdődik a felújítás
Utoljára módositva: 2019-08-08 19:08:51

Próbára teszik majd a nagykárolyiak türelmét a várost kettészelő főút felújítási munkálatai. Várhatóan szeptemberben kezdik majd a munkát, az Ágoston utca sarkától haladva a városközpont felé.

Valamikor június közepén írta alá Kovács Jenő polgármester azon munkálatok kivitelezési szerződését, amelyek a nagykárolyiak életére fontos hatással bíró projektet foglalják magukban. Az infrastrukturális fejlesztést célzó projekt elnevezése: A károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban a Tartós Mobilitási Terv feltételeinek alkalmazása révén. A beruházás összértéke 31,084 millió lej. A munkálatokra kiírt tendert a Tarr Const Kft., a Tarr & Tarr Kft. és az Urbis Concept Kft. nyerte.

„Amellett, hogy vásárolunk hét elektromos buszt — amely beruházás nem képezi ennek a projektnek a részét —, a most aláírt szerződések eredményeképpen megújul a burkolat azokon az utcákon, ahol a tervezett buszjáratok közlekednek majd. Ezek mellett kerékpárút is kialakításra kerül a város központi részén. Teljes körű felújításon megy keresztül a 19-es számú főút is. A szükséges műszaki tervek elkészítésére hat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, míg a munkavégzésre három év. Szakaszokban zajlik majd a kivitelezés és a tervezés is, mégpedig annak érdekében, hogy minél hatékonyabban történhessen a munkavégzés” — nyilatkozta akkor megkeresésünkre Kovács Jenő.

A főút felújítására és a járdaburkolatok megújulására vonatkozó projektek új fázisba léptek. Mint ismeretes, az alábbi munkálatokra kerül sor a városban: 9 utca burkolatának rehabilitációja, amely összesen 99 441 négyzetméteren történik, illetve 80 649 négyzetméternyi járda és zöldövezet megújítása; egy teljesen felszerelt autóbusz-végállomás kialakítása; 31 buszmegálló kialakítása és korszerűsítése; jegyértékesítő rendszer kialakítása (elektronikus jegyek és e-ticketing rendszer); kerékpárkölcsönző rendszerek kialakítása „bike-sharing” rendszerrel, amely során 140 kerékpár lesz bérelhető, amelyeknek 19 megállót, tárolót alakítanak ki a városban; a járdahálózat kibővítése és korszerűsítése (13 145 méter hosszúságban); a zöldövezet rendbetétele és új növények kiültetése.

„A tervezett beruházások úgymond kisebbik része a járdák, bicikliutak, utak korszerűsítésére és kialakítására vonatkozik. A kivitelező korábban azt ígérte, hogy augusztus 6-án elkezdi a munkát, azaz a látványos fázisba ér a kivitelezés, de sajnos ezt augusztus 19-re halasztották. Nem volt elegendő térkő, és egyebek is hiányoztak a beszerzésből, de mihelyst orvosolják mindezt, azonnal kezdenek. A kivitelezést a Kaplonyi utca járdáival kezdik.

A másik mobilitási projekt rész több fejezetből áll majd, s kétségtelenül a nagykárolyiak által leginkább várt rész, a 19-es számú főút felújítására vonatkozik, pontosabban a Mihai Viteazul utca Ágoston utcai sarkától a központi körforgalomig tartó szakaszáig. Ezt a részt ebben az évben szeretnénk felújítani. A szükséges technikai dokumentációt még nem kaptuk meg, de már csak napok kérdése, s a tervek szerint szeptemberben el is kezdődnének a munkálatok. Ígéretet kaptunk rá a kivitelezőtől, hogy ezt a munkát még idén elvégzi, s én remélem, hogy ez meg is történik” — nyilatkozta Kovács Jenő, aki ugyanakkor még egy kis türelmet és megértést kér a nagykárolyiaktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...