Heteken belül kezdődik a felújítás
Utoljára módositva: 2019-08-08 19:08:51

Próbára teszik majd a nagykárolyiak türelmét a várost kettészelő főút felújítási munkálatai. Várhatóan szeptemberben kezdik majd a munkát, az Ágoston utca sarkától haladva a városközpont felé.

Valamikor június közepén írta alá Kovács Jenő polgármester azon munkálatok kivitelezési szerződését, amelyek a nagykárolyiak életére fontos hatással bíró projektet foglalják magukban. Az infrastrukturális fejlesztést célzó projekt elnevezése: A károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban a Tartós Mobilitási Terv feltételeinek alkalmazása révén. A beruházás összértéke 31,084 millió lej. A munkálatokra kiírt tendert a Tarr Const Kft., a Tarr & Tarr Kft. és az Urbis Concept Kft. nyerte.

„Amellett, hogy vásárolunk hét elektromos buszt — amely beruházás nem képezi ennek a projektnek a részét —, a most aláírt szerződések eredményeképpen megújul a burkolat azokon az utcákon, ahol a tervezett buszjáratok közlekednek majd. Ezek mellett kerékpárút is kialakításra kerül a város központi részén. Teljes körű felújításon megy keresztül a 19-es számú főút is. A szükséges műszaki tervek elkészítésére hat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, míg a munkavégzésre három év. Szakaszokban zajlik majd a kivitelezés és a tervezés is, mégpedig annak érdekében, hogy minél hatékonyabban történhessen a munkavégzés” — nyilatkozta akkor megkeresésünkre Kovács Jenő.

A főút felújítására és a járdaburkolatok megújulására vonatkozó projektek új fázisba léptek. Mint ismeretes, az alábbi munkálatokra kerül sor a városban: 9 utca burkolatának rehabilitációja, amely összesen 99 441 négyzetméteren történik, illetve 80 649 négyzetméternyi járda és zöldövezet megújítása; egy teljesen felszerelt autóbusz-végállomás kialakítása; 31 buszmegálló kialakítása és korszerűsítése; jegyértékesítő rendszer kialakítása (elektronikus jegyek és e-ticketing rendszer); kerékpárkölcsönző rendszerek kialakítása „bike-sharing” rendszerrel, amely során 140 kerékpár lesz bérelhető, amelyeknek 19 megállót, tárolót alakítanak ki a városban; a járdahálózat kibővítése és korszerűsítése (13 145 méter hosszúságban); a zöldövezet rendbetétele és új növények kiültetése.

„A tervezett beruházások úgymond kisebbik része a járdák, bicikliutak, utak korszerűsítésére és kialakítására vonatkozik. A kivitelező korábban azt ígérte, hogy augusztus 6-án elkezdi a munkát, azaz a látványos fázisba ér a kivitelezés, de sajnos ezt augusztus 19-re halasztották. Nem volt elegendő térkő, és egyebek is hiányoztak a beszerzésből, de mihelyst orvosolják mindezt, azonnal kezdenek. A kivitelezést a Kaplonyi utca járdáival kezdik.

A másik mobilitási projekt rész több fejezetből áll majd, s kétségtelenül a nagykárolyiak által leginkább várt rész, a 19-es számú főút felújítására vonatkozik, pontosabban a Mihai Viteazul utca Ágoston utcai sarkától a központi körforgalomig tartó szakaszáig. Ezt a részt ebben az évben szeretnénk felújítani. A szükséges technikai dokumentációt még nem kaptuk meg, de már csak napok kérdése, s a tervek szerint szeptemberben el is kezdődnének a munkálatok. Ígéretet kaptunk rá a kivitelezőtől, hogy ezt a munkát még idén elvégzi, s én remélem, hogy ez meg is történik” — nyilatkozta Kovács Jenő, aki ugyanakkor még egy kis türelmet és megértést kér a nagykárolyiaktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...