Hiába zárták be a baromfipiacot
Utoljára módositva: 2016-08-30 13:21:58

A szakhatóság számára is érthetetlen, miért nem engedi az élőszárnyas-kereskedelmet az ócskapiacon a közterület-fenntartó, az illegálisan folyó kereskedelmet segíti elő a tiltás.

Az ellenőrizetlen kereskedelmet segítik elő azzal a hatóságok, hogy nem képesek fenntartani egy baromfivásárt

Július közepétől tiltja a baromfieladást a szatmárnémeti ócskapiacon a vásártereket is kezelő közterület-fenntartó, pedig nem kéne. Korábban arról cikkeztünk, hogy az állategészségügyi igazgatóság záratta be a baromfirészleget, most viszont Nicolae Dumuţa intézményvezető azt mondta, csak egy átiratot küldtek a közterület-fenntartónak, hogy tartson rendet a piac baromfirészlegén, szüntesse meg az onnan áramló szagokat és takarítsa gyakrabban, egy szóval sem mondták azt, hogy zárják be. Ha ismernék a törvényt a piacfelügyeletnél tudnák, hogy erre a piac-részlegre nem érvényes az állatvásár meghatározás, mert ott nem minden nap adnak-vesznek két- vagy négylábú jószágot, időszakos vásárról van szó, így az állatvásárok működtetésére érvényes előírások sem vonatkozhatnak erre. Dumuţa szerint a normális működtetéshez szükséges feltételek megteremtése sem lenne teljesíthetetlen feladat, jobb szellőzésre, egy vízcsapra és egy szolgálatos állatorvosra lenne szükség ahhoz, hogy megint lehessen baromfivásár az ócskapiacon. Az igazgatóság-vezető szerint a baromfivásár üzemeltetése ellen szóló egyik tényező az ősz közeledtével már megszűntnek is tekinthető, a hűvösebb idő miatt nem terjengene már olyan erős szag a madarak piaci jelenléte miatt.

 

Alig pár dolog kellene

 

A piaci ügyekben is illetékes szatmárnémeti közterület-fenntartó vezérigazgatója viszont azon a véleményen van, hogy azért kellett bezárniuk az ócskapiaci részleget, mert túl szigorúak a baromfi-vásártér üzemeltetésének feltételei és ezeket nem tudják teljesíteni. Cristian Bozai Vodă azt ígérte, beszélni fog az állategészségügyi igazgatóság illetékeseivel arról, hogy pontosan milyen szabályozás hatálya alá esik az ócskapiaci baromfirészleg, illetve hogy melyek a minimális feltételei az üzemeltetésnek.

Az igazság az, hogy a megyében egyetlen olyan piac sincs, ahol szabályosan lehetne szárnyasokat árusítani, Bozai szerint viszont ez nemcsak a megyében van így, hanem az egész országban nincs piac, amelyik vállalná a szárnyas-részleg fenntartását. A tiltással azonban csak azt érték el Szatmárnémetiben és vélhetőleg minden településén a megyének, hogy ellenőrizetlenül cserélnek gazdát a szárnyasok, ha megszüntetik a piacot, azzal az igényt magát nem szüntetik meg, adni és venni továbbra is fogják a tyúkot, kacsát, papagájt, csak titokban. Attól, hogy a piac területéről kitiltották az eladókat, a baromfi-kereskedelem nem szűnt meg, pár méterrel odébb, egy üres telken, pont az állategészségügyi igazgatóság szomszédságában, az autók csomagtartójából kínálják a tollas jószágokat gazdáik.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...