Hiábavaló volt a tiltakozás
Utoljára módositva: 2014-01-09 19:07:46

Napidíjban számolva elhanyagolható méretű emelést szavaztak meg csütörtökön a tanácsosok, havidíjban számolva azonban már tetemes az összeg, amennyivel többet kell fizetniük az árusoknak.

 

Az idei első tanácsülésen megjelent Adrian Ştef megyei tanácselnök és jobb keze, Mircea Govor megyei alelnök is, akik új évet köszönteni jöttek, de valójában a politikai koalíciós partner és egyben ellenlábas Dorel Coica baján kuncogni. Volt is min, miután a tanácsülésre mintegy kéttucatnyi piaci árus is bebocsátást nyert, akik — miután lemaradtak a döntést megelőző, e hét első napjára kiírt közmeghallgatáson való részvételről — az utolsó szalmaszálba kapaszkodva az ügydöntő ülésen való részvétellel próbáltak elégedetlenségüknek hangot adni. Az ügymenetet nem ismerve persze csendben várakoztak az ülés végéig, így már csak azután háborodhattak fel, miután a testület gyorsan és szinte egyhangúlag megszavazta az eredeti elképzelés szerinti áremelést, így annyit ért a közvetlenül érintettek szava az ülésen, mint a veszett fejsze nyele.

 

Nincs pénz, több kell

 

Dorel Coica polgármester, aki a város első embereként tartotta a hátát a piacgondokság kezdeményezte és a tanácsosok megszavazta piaci helybéremelés miatt, kapott az alkalmon, hogy a gyűlésen jelen van Cristian Bozai Vodă piacgondnok is, így rábízta, hogy indokolja meg újra, melyek azok az okok, amelyek szükségessé tették az áremelést. Nincs pénz beruházni, a piacfelügyelet egyik hónapról a másikra él, és különben is 2008 óta nem volt áremelés a piaci tarifákat illetően, ezért van erre szükség most — fejtegette Bozai. A megjelentek számára célozva egy kolléganője is közbeszólt: 2800 szerződött partnere van a szatmárnémeti piacgondnokságnak, elenyésző mennyiséget jelent tehát az a kéttucatnyi panaszos, aki túlzottnak tartja az áremelés mértékét.

A főleg a Szamos piacról jött árusok szerint túlságosan hirtelen és nagymértékű a tarifaemelés, jobb lett volna apránként emelni az asztalfoglalási díjszabást, és ezzel párhuzamosan apránként korszerűsíteni is a piacokon. Sőt egyikőjük azt kiáltotta: inkább ne is modernizáljanak semmit, csak ne emelték volna az árakat, az elmúlt időszak eladásai mellett nem lesznek képesek kifizetni az új helybéreket.

 

Helyszíni szemle: placebo

 

Dorel Coica, hogy véget vessen a vitának, elhatározta, hogy a mai nap folyamán kilátogat a Szamos piacra (és nem kizárt, hogy a többi piacra is), hogy a helyszínen több véleményt is meghallgathasson. Az áremelések ügye tehát a tegnapi szavazattal eldőlt ugyan és a piaci tarifák mértéke meg lett határozva, de ma még lehet kicsit feszültséget oldani, lehet a polgármesternek panaszkodni, mintegy hatóanyag nélküli gyógyszert szedni, mert ez a mai piaclátogatás már nem fog a piaci árusokat érintő drágulások mértékén változtatni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...