Hiábavaló volt a tiltakozás
Utoljára módositva: 2014-01-09 19:07:46

Napidíjban számolva elhanyagolható méretű emelést szavaztak meg csütörtökön a tanácsosok, havidíjban számolva azonban már tetemes az összeg, amennyivel többet kell fizetniük az árusoknak.

 

Az idei első tanácsülésen megjelent Adrian Ştef megyei tanácselnök és jobb keze, Mircea Govor megyei alelnök is, akik új évet köszönteni jöttek, de valójában a politikai koalíciós partner és egyben ellenlábas Dorel Coica baján kuncogni. Volt is min, miután a tanácsülésre mintegy kéttucatnyi piaci árus is bebocsátást nyert, akik — miután lemaradtak a döntést megelőző, e hét első napjára kiírt közmeghallgatáson való részvételről — az utolsó szalmaszálba kapaszkodva az ügydöntő ülésen való részvétellel próbáltak elégedetlenségüknek hangot adni. Az ügymenetet nem ismerve persze csendben várakoztak az ülés végéig, így már csak azután háborodhattak fel, miután a testület gyorsan és szinte egyhangúlag megszavazta az eredeti elképzelés szerinti áremelést, így annyit ért a közvetlenül érintettek szava az ülésen, mint a veszett fejsze nyele.

 

Nincs pénz, több kell

 

Dorel Coica polgármester, aki a város első embereként tartotta a hátát a piacgondokság kezdeményezte és a tanácsosok megszavazta piaci helybéremelés miatt, kapott az alkalmon, hogy a gyűlésen jelen van Cristian Bozai Vodă piacgondnok is, így rábízta, hogy indokolja meg újra, melyek azok az okok, amelyek szükségessé tették az áremelést. Nincs pénz beruházni, a piacfelügyelet egyik hónapról a másikra él, és különben is 2008 óta nem volt áremelés a piaci tarifákat illetően, ezért van erre szükség most — fejtegette Bozai. A megjelentek számára célozva egy kolléganője is közbeszólt: 2800 szerződött partnere van a szatmárnémeti piacgondnokságnak, elenyésző mennyiséget jelent tehát az a kéttucatnyi panaszos, aki túlzottnak tartja az áremelés mértékét.

A főleg a Szamos piacról jött árusok szerint túlságosan hirtelen és nagymértékű a tarifaemelés, jobb lett volna apránként emelni az asztalfoglalási díjszabást, és ezzel párhuzamosan apránként korszerűsíteni is a piacokon. Sőt egyikőjük azt kiáltotta: inkább ne is modernizáljanak semmit, csak ne emelték volna az árakat, az elmúlt időszak eladásai mellett nem lesznek képesek kifizetni az új helybéreket.

 

Helyszíni szemle: placebo

 

Dorel Coica, hogy véget vessen a vitának, elhatározta, hogy a mai nap folyamán kilátogat a Szamos piacra (és nem kizárt, hogy a többi piacra is), hogy a helyszínen több véleményt is meghallgathasson. Az áremelések ügye tehát a tegnapi szavazattal eldőlt ugyan és a piaci tarifák mértéke meg lett határozva, de ma még lehet kicsit feszültséget oldani, lehet a polgármesternek panaszkodni, mintegy hatóanyag nélküli gyógyszert szedni, mert ez a mai piaclátogatás már nem fog a piaci árusokat érintő drágulások mértékén változtatni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...