Hiábavaló volt a tiltakozás
Utoljára módositva: 2014-01-09 19:07:46

Napidíjban számolva elhanyagolható méretű emelést szavaztak meg csütörtökön a tanácsosok, havidíjban számolva azonban már tetemes az összeg, amennyivel többet kell fizetniük az árusoknak.

 

Az idei első tanácsülésen megjelent Adrian Ştef megyei tanácselnök és jobb keze, Mircea Govor megyei alelnök is, akik új évet köszönteni jöttek, de valójában a politikai koalíciós partner és egyben ellenlábas Dorel Coica baján kuncogni. Volt is min, miután a tanácsülésre mintegy kéttucatnyi piaci árus is bebocsátást nyert, akik — miután lemaradtak a döntést megelőző, e hét első napjára kiírt közmeghallgatáson való részvételről — az utolsó szalmaszálba kapaszkodva az ügydöntő ülésen való részvétellel próbáltak elégedetlenségüknek hangot adni. Az ügymenetet nem ismerve persze csendben várakoztak az ülés végéig, így már csak azután háborodhattak fel, miután a testület gyorsan és szinte egyhangúlag megszavazta az eredeti elképzelés szerinti áremelést, így annyit ért a közvetlenül érintettek szava az ülésen, mint a veszett fejsze nyele.

 

Nincs pénz, több kell

 

Dorel Coica polgármester, aki a város első embereként tartotta a hátát a piacgondokság kezdeményezte és a tanácsosok megszavazta piaci helybéremelés miatt, kapott az alkalmon, hogy a gyűlésen jelen van Cristian Bozai Vodă piacgondnok is, így rábízta, hogy indokolja meg újra, melyek azok az okok, amelyek szükségessé tették az áremelést. Nincs pénz beruházni, a piacfelügyelet egyik hónapról a másikra él, és különben is 2008 óta nem volt áremelés a piaci tarifákat illetően, ezért van erre szükség most — fejtegette Bozai. A megjelentek számára célozva egy kolléganője is közbeszólt: 2800 szerződött partnere van a szatmárnémeti piacgondnokságnak, elenyésző mennyiséget jelent tehát az a kéttucatnyi panaszos, aki túlzottnak tartja az áremelés mértékét.

A főleg a Szamos piacról jött árusok szerint túlságosan hirtelen és nagymértékű a tarifaemelés, jobb lett volna apránként emelni az asztalfoglalási díjszabást, és ezzel párhuzamosan apránként korszerűsíteni is a piacokon. Sőt egyikőjük azt kiáltotta: inkább ne is modernizáljanak semmit, csak ne emelték volna az árakat, az elmúlt időszak eladásai mellett nem lesznek képesek kifizetni az új helybéreket.

 

Helyszíni szemle: placebo

 

Dorel Coica, hogy véget vessen a vitának, elhatározta, hogy a mai nap folyamán kilátogat a Szamos piacra (és nem kizárt, hogy a többi piacra is), hogy a helyszínen több véleményt is meghallgathasson. Az áremelések ügye tehát a tegnapi szavazattal eldőlt ugyan és a piaci tarifák mértéke meg lett határozva, de ma még lehet kicsit feszültséget oldani, lehet a polgármesternek panaszkodni, mintegy hatóanyag nélküli gyógyszert szedni, mert ez a mai piaclátogatás már nem fog a piaci árusokat érintő drágulások mértékén változtatni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...