Hiány van minden vércsoportból
Utoljára módositva: 2019-09-14 10:33:35

Idén egyetlen hónapban sem érte el a véradók száma az ezret, mondja a vérközpont vezetője.

Évről évre a nyári periódusban az éves átlaghoz képest 20–25%-kal esik vissza a véradási kedv szerte az országban, ez a tendencia idén Szatmár megyében is megmutatkozott: a véradás tekintetében gyenge nyári hónapoknak köszönhetően jelenleg minden Rh-pozitív és Rh-negatív típusú vérből komoly hiány van a szatmárnémeti vérközpontban. A tegnapi napon is mindössze 25-en jelentkeztek önkéntes véradásra, ami a napi szükséges átlag alatt van, ugyanis legalább 35–40 véradóra volna szükség, hogy egy-egy hónapban meglegyen a szükséges vérmennyiség.

A vérközpont igazgatója, dr. Doina Crişan szerkesztőségünknek elmondta, hogy a múlt hónapban mintegy 800-an adtak vért Szatmárnémetiben, viszont a havi cél a legalább 1000 fő volna, amire idén még sajnos egyetlen hónapban sem volt példa. Ennek okán majdhogynem havonta küzd vérhiánnyal a szatmári vérközpont. Előfordul, hogy egy-egy vércsoportból felgyűl egy nagyobb mennyiség, viszont olyan is megtörténik, hogy adott vércsoportból 1–2 egységen kívül nem tudnak többet biztosítani a betegek számára. Az európai együttműködés napja alkalmából jövő héten, szeptember 18-án, 19-én és 20-án több romániai és ukrajnai megyét csoportosító kezdeményezés révén Szatmár megye is részese lesz egy véradó kampánynak, amelynek keretében az önkéntes véradókat értékes díjakkal jutalmazzák, a fődíj pedig egy mountain bike lesz.

A kérdésre, hogy ki adhat vért, a vérközpont vezetője ezúttal is elmondta, hogy minden 18. életévét beöltött, egészséges felnőtt élhet önkéntes véradói jogával, mégpedig a Szatmárnémetiben, a Károlyi út 26. szám alatt található vérközpontban minden héten hétfőtől péntekig reggel 8 és fél 10 között. Véradáskor 450 milliliter vért vesznek le minden donortól.

„Szomorú, hogy a lakosságban még mindig nem tudatosult a véradás fontossága, pedig akár egy egység vér is életmentő lehet, ha van belőle raktáron. Ugyanakkor a véradók számára is kizárólag haszonnal jár ez a jótékony cselekedet, ugyanis egy fizetett szabadnap mellett minden véradónak jár 7 darab 9,75 lejes ételjegy, egy teljes vérvizsgálat (amelynek értéke 600 lej), egy ingyenes orvosi konzultáció, illetve minden szatmári lakos számára egy hónapra szóló, 50%-os kedvezménnyel biztosított Transurban-bérlet” — magyarázta a vérközpont vezetője.

A véradáshoz szükség van érvényes személyi igazolványra, jogosítványra vagy útlevélre (ezek közül bármelyik önmagában elegendő). A véradónak nem kötelező a városban vagy a megyében laknia, viszont román állampolgárnak kell lennie, és az is fontos, hogy aki szeretne vért adni, ne szenvedjen semmilyen fertőző betegségben.

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...