×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Hiány van minden vércsoportból

2019.09.14 - 08:00
Megosztas :
 • Hiány van minden vércsoportból

  Idén egyetlen hónapban sem érte el a véradók száma az ezret, mondja a vérközpont vezetője.

  Évről évre a nyári periódusban az éves átlaghoz képest 20–25%-kal esik vissza a véradási kedv szerte az országban, ez a tendencia idén Szatmár megyében is megmutatkozott: a véradás tekintetében gyenge nyári hónapoknak köszönhetően jelenleg minden Rh-pozitív és Rh-negatív típusú vérből komoly hiány van a szatmárnémeti vérközpontban. A tegnapi napon is mindössze 25-en jelentkeztek önkéntes véradásra, ami a napi szükséges átlag alatt van, ugyanis legalább 35–40 véradóra volna szükség, hogy egy-egy hónapban meglegyen a szükséges vérmennyiség.

  A vérközpont igazgatója, dr. Doina Crişan szerkesztőségünknek elmondta, hogy a múlt hónapban mintegy 800-an adtak vért Szatmárnémetiben, viszont a havi cél a legalább 1000 fő volna, amire idén még sajnos egyetlen hónapban sem volt példa. Ennek okán majdhogynem havonta küzd vérhiánnyal a szatmári vérközpont. Előfordul, hogy egy-egy vércsoportból felgyűl egy nagyobb mennyiség, viszont olyan is megtörténik, hogy adott vércsoportból 1–2 egységen kívül nem tudnak többet biztosítani a betegek számára. Az európai együttműködés napja alkalmából jövő héten, szeptember 18-án, 19-én és 20-án több romániai és ukrajnai megyét csoportosító kezdeményezés révén Szatmár megye is részese lesz egy véradó kampánynak, amelynek keretében az önkéntes véradókat értékes díjakkal jutalmazzák, a fődíj pedig egy mountain bike lesz.

  A kérdésre, hogy ki adhat vért, a vérközpont vezetője ezúttal is elmondta, hogy minden 18. életévét beöltött, egészséges felnőtt élhet önkéntes véradói jogával, mégpedig a Szatmárnémetiben, a Károlyi út 26. szám alatt található vérközpontban minden héten hétfőtől péntekig reggel 8 és fél 10 között. Véradáskor 450 milliliter vért vesznek le minden donortól.

  „Szomorú, hogy a lakosságban még mindig nem tudatosult a véradás fontossága, pedig akár egy egység vér is életmentő lehet, ha van belőle raktáron. Ugyanakkor a véradók számára is kizárólag haszonnal jár ez a jótékony cselekedet, ugyanis egy fizetett szabadnap mellett minden véradónak jár 7 darab 9,75 lejes ételjegy, egy teljes vérvizsgálat (amelynek értéke 600 lej), egy ingyenes orvosi konzultáció, illetve minden szatmári lakos számára egy hónapra szóló, 50%-os kedvezménnyel biztosított Transurban-bérlet” — magyarázta a vérközpont vezetője.

  A véradáshoz szükség van érvényes személyi igazolványra, jogosítványra vagy útlevélre (ezek közül bármelyik önmagában elegendő). A véradónak nem kötelező a városban vagy a megyében laknia, viszont román állampolgárnak kell lennie, és az is fontos, hogy aki szeretne vért adni, ne szenvedjen semmilyen fertőző betegségben.

  Bajnai Botond

   

  Cookie