Hiányzó szakoktatás
Utoljára módositva: 2014-05-21 10:05:42

A szakiskolák hiánya miatt sok fiatal kényszerül napszámosmunka vállalására, a diplomások az itteni alacsony bérek miatt hagyják el szülőföldjüket, és máshol próbálnak szerencsét.

 

Illusztráció

— 1989 után a privatizáció szétverte az ipart, mostanra kevesebb a jó szakember, pedig egy kiegyensúlyozott gazdaságban az egyetemet végzettek mellett rájuk is szükség van — fejtette ki lapunknak Mészáros Lőrinc, a bogdándi Petri Mór Általános iskola igazgatója. — Azok, akik kiállnak a szakoktatás mellett, nem az elméleti oktatás ellenében támogatják a szakképzést, hanem az iskolaelhagyás megfékezéséért. A szakoktatás azért is fontos, mert általa a munkához való hozzáállást is meg lehet változtatni. Azt kellene elérni, hogy a szakképzést ne kényszerből válasszák a diákok azért, mert kiestek az elméleti oktatásból, hanem válasszák tudatosan a gyakorlati felkészítést is nyújtó iskolákat. Csak így lehetne visszaszerezni a szakoktatás presztízsét és népszerűségét.

 

Helyi példa

 

— A bogdándi iskolában jól működött annak idején a szakoktatás — mutatott rá Mészáros Lőrinc igazgató. — Egy ideig a gyakorlati órákat Szatmárnémetiben tartották a tanulók számára, a Woco cégnél, majd Bogdándon sikerült egy jól felszerelt lakatosműhelyt létrehozni, ami megfelelt az oktatási követelményeknek. A műhely most is megvan, csak újra kellene indítani. Voltak mesterek, akik tudták tanítani a fiatalokat. Sokan nem akarják megérteni, hogy vannak gyerekek, akik nem akarnak líceumba járni. Jó lenne az, ha minden gyerek képes lenne arra, hogy líceumba járjon, de nem így van. A Woco minden ott végzett gyereknek munkahelyet ajánlott fel, de senki nem akart ott maradni, mert mint kezdőknek nem adtak magas fizetést, inkább elmentek külföldre napszámosmunkára, mert ott többet kerestek. A Wocónál kaptak egy ingyenebédet, a cég fizette a szállításukat, a végén pedig az ott szerzett diplomával elmentek máshova dolgozni. A bogdándi fiatalok nagy része jelenleg magyarországi vagy más országbeli építkezési cégeknél dolgoznak napszámosként. E miatt a helyzet miatt néhány éve megszűnt a szakoktatás Bogdándon.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...