Hiányzó szakoktatás
Utoljára módositva: 2014-05-21 10:05:42

A szakiskolák hiánya miatt sok fiatal kényszerül napszámosmunka vállalására, a diplomások az itteni alacsony bérek miatt hagyják el szülőföldjüket, és máshol próbálnak szerencsét.

 

Illusztráció

— 1989 után a privatizáció szétverte az ipart, mostanra kevesebb a jó szakember, pedig egy kiegyensúlyozott gazdaságban az egyetemet végzettek mellett rájuk is szükség van — fejtette ki lapunknak Mészáros Lőrinc, a bogdándi Petri Mór Általános iskola igazgatója. — Azok, akik kiállnak a szakoktatás mellett, nem az elméleti oktatás ellenében támogatják a szakképzést, hanem az iskolaelhagyás megfékezéséért. A szakoktatás azért is fontos, mert általa a munkához való hozzáállást is meg lehet változtatni. Azt kellene elérni, hogy a szakképzést ne kényszerből válasszák a diákok azért, mert kiestek az elméleti oktatásból, hanem válasszák tudatosan a gyakorlati felkészítést is nyújtó iskolákat. Csak így lehetne visszaszerezni a szakoktatás presztízsét és népszerűségét.

 

Helyi példa

 

— A bogdándi iskolában jól működött annak idején a szakoktatás — mutatott rá Mészáros Lőrinc igazgató. — Egy ideig a gyakorlati órákat Szatmárnémetiben tartották a tanulók számára, a Woco cégnél, majd Bogdándon sikerült egy jól felszerelt lakatosműhelyt létrehozni, ami megfelelt az oktatási követelményeknek. A műhely most is megvan, csak újra kellene indítani. Voltak mesterek, akik tudták tanítani a fiatalokat. Sokan nem akarják megérteni, hogy vannak gyerekek, akik nem akarnak líceumba járni. Jó lenne az, ha minden gyerek képes lenne arra, hogy líceumba járjon, de nem így van. A Woco minden ott végzett gyereknek munkahelyet ajánlott fel, de senki nem akart ott maradni, mert mint kezdőknek nem adtak magas fizetést, inkább elmentek külföldre napszámosmunkára, mert ott többet kerestek. A Wocónál kaptak egy ingyenebédet, a cég fizette a szállításukat, a végén pedig az ott szerzett diplomával elmentek máshova dolgozni. A bogdándi fiatalok nagy része jelenleg magyarországi vagy más országbeli építkezési cégeknél dolgoznak napszámosként. E miatt a helyzet miatt néhány éve megszűnt a szakoktatás Bogdándon.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...