Hiányzó szakoktatás
Utoljára módositva: 2014-05-21 10:05:42

A szakiskolák hiánya miatt sok fiatal kényszerül napszámosmunka vállalására, a diplomások az itteni alacsony bérek miatt hagyják el szülőföldjüket, és máshol próbálnak szerencsét.

 

Illusztráció

— 1989 után a privatizáció szétverte az ipart, mostanra kevesebb a jó szakember, pedig egy kiegyensúlyozott gazdaságban az egyetemet végzettek mellett rájuk is szükség van — fejtette ki lapunknak Mészáros Lőrinc, a bogdándi Petri Mór Általános iskola igazgatója. — Azok, akik kiállnak a szakoktatás mellett, nem az elméleti oktatás ellenében támogatják a szakképzést, hanem az iskolaelhagyás megfékezéséért. A szakoktatás azért is fontos, mert általa a munkához való hozzáállást is meg lehet változtatni. Azt kellene elérni, hogy a szakképzést ne kényszerből válasszák a diákok azért, mert kiestek az elméleti oktatásból, hanem válasszák tudatosan a gyakorlati felkészítést is nyújtó iskolákat. Csak így lehetne visszaszerezni a szakoktatás presztízsét és népszerűségét.

 

Helyi példa

 

— A bogdándi iskolában jól működött annak idején a szakoktatás — mutatott rá Mészáros Lőrinc igazgató. — Egy ideig a gyakorlati órákat Szatmárnémetiben tartották a tanulók számára, a Woco cégnél, majd Bogdándon sikerült egy jól felszerelt lakatosműhelyt létrehozni, ami megfelelt az oktatási követelményeknek. A műhely most is megvan, csak újra kellene indítani. Voltak mesterek, akik tudták tanítani a fiatalokat. Sokan nem akarják megérteni, hogy vannak gyerekek, akik nem akarnak líceumba járni. Jó lenne az, ha minden gyerek képes lenne arra, hogy líceumba járjon, de nem így van. A Woco minden ott végzett gyereknek munkahelyet ajánlott fel, de senki nem akart ott maradni, mert mint kezdőknek nem adtak magas fizetést, inkább elmentek külföldre napszámosmunkára, mert ott többet kerestek. A Wocónál kaptak egy ingyenebédet, a cég fizette a szállításukat, a végén pedig az ott szerzett diplomával elmentek máshova dolgozni. A bogdándi fiatalok nagy része jelenleg magyarországi vagy más országbeli építkezési cégeknél dolgoznak napszámosként. E miatt a helyzet miatt néhány éve megszűnt a szakoktatás Bogdándon.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...