Hibrid autóbuszok a láthatáron
Utoljára módositva: 2018-08-09 16:20:09

Egyrészt a szatmárnémeti tömegközlekedést akarja beléptetni a XXI. századba a városvezetés, másrészt a gépkocsival való közlekedés alternatívájaként szeretné még inkább a tömegközlekedés igénybe vételére rábírni a lakosságot — hamarosan 11 hibrid autóbusszal.

Rendkívüli tanácsülésre gyűltek össze tegnap a Szatmárnémeti Helyi Tanács döntéshozói, és rendkívül gyorsan bólintottak rá a napirendi pontokra — azaz „A tömegközlekedés hatékonyságának növelése hibrid autóbuszok vásárlása és a karbantartási infrastruktúra biztosítása által” elnevezésű projekt célszerűségi tanulmányának, valamint „A közlekedést javító és kamerákkal megfigyelő menedzsmentrendszer kiépítése” elnevezésű projekt célszerűségi tanulmányának jóváhagyására. Mindkét célszerűségi tanulmány szoros összefüggésben van azzal az integrált projekttel, amelynek keretében ultramodern autóbusz-pályaudvar épül majd Szatmárnémetiben, a Fabricii és a Henri Coandă sugárút sarkán, s amely töltőállomással is rendelkezik majd — ugyanis szintén a projekt keretében 11 hibrid (közepes méretű, azaz háromajtós, 90 férőhelyes, valamint nagy méretű, azaz négyajtós, 140 férőhelyes, csuklós) autóbuszt is vásárol az önkormányzat. „Be akarjuk léptetni a XXI. századba a szatmárnémeti tömegközlekedést. S ami talán még fontosabb: folyamatosan keressük az alternatívákat a gépkocsimentesebb közlekedés érdekében, de csak úgy lehet ‘rávenni’ bárkit is arra, hogy otthon hagyja autóját, s tömegközlekedési eszközzel jusson el a munkahelyére vagy úti céljához, ha az a tömegközlekedési eszköz megfelelő körülményeket biztosít számára” — hangsúlyozta Kereskényi Gábor polgármester. A városvezető felidézte: mandátuma kezdetén, 2016 közepén a Transurban Rt. gépparkja 45 autóbuszból állt, amelyekből 30–35 volt működőképes, a helyzet javítása érdekében még abban az évben az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolt 6 használt, de jó állapotban lévő buszt 500 000 lejért, s tette ugyanezt 2017-ben is. „Idén a jó állapotú, használt autóbuszok mellett öt vadonatúj, euro 6-os Diesel autóbuszt is akarunk vásárolni, az erre szükséges 3 millió lejt saját költségvetésünkből fedezzük, míg maga a Transurban Rt. ugyancsak saját forrásból hét jó állapotú, használt autóbuszt vásárol. A géppark ez irányú feljavítását és felújítását jövőre és 2020-ban is folytatjuk” — magyarázta. Hozzátette azt is: a modern, minden igényt kielégítő tömegközlekedés azonban ma már nem csak megfelelő állapotú (azaz nem elemeire széthulló) szállítóeszközt jelent, hanem például biztonsági kamerákkal, elektromos értesítő kijelzőkkel ellátott járművet, valamint intelligens autóbusz-megállókat — és hibrid, azaz nem környezetszennyező autóbuszokat. „Épp azért szükséges elkészítenünk a ma jóváhagyott célszerűségi tanulmányokat, hogy ezekkel is alátámasszuk a hibrid autóbuszok megvásárlásának szükségességét. S hogy a hibrid járművek kínálatából nem lesz hiány, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy augusztus 13-án, hétfőn a Mercedes cég érkezik városunkba egy hibrid autóbusszal, és mutatja be azt a szatmárnémetieknek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a majdani buszok mindegyike Mercedes lesz, de be kell vallanom, én magam is nagyon kíváncsi vagyok rá, és érdeklődéssel várom a hétfőt” — mondta a polgármester.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...