Hibrid autóbuszok a láthatáron
Utoljára módositva: 2018-08-09 16:20:09

Egyrészt a szatmárnémeti tömegközlekedést akarja beléptetni a XXI. századba a városvezetés, másrészt a gépkocsival való közlekedés alternatívájaként szeretné még inkább a tömegközlekedés igénybe vételére rábírni a lakosságot — hamarosan 11 hibrid autóbusszal.

Rendkívüli tanácsülésre gyűltek össze tegnap a Szatmárnémeti Helyi Tanács döntéshozói, és rendkívül gyorsan bólintottak rá a napirendi pontokra — azaz „A tömegközlekedés hatékonyságának növelése hibrid autóbuszok vásárlása és a karbantartási infrastruktúra biztosítása által” elnevezésű projekt célszerűségi tanulmányának, valamint „A közlekedést javító és kamerákkal megfigyelő menedzsmentrendszer kiépítése” elnevezésű projekt célszerűségi tanulmányának jóváhagyására. Mindkét célszerűségi tanulmány szoros összefüggésben van azzal az integrált projekttel, amelynek keretében ultramodern autóbusz-pályaudvar épül majd Szatmárnémetiben, a Fabricii és a Henri Coandă sugárút sarkán, s amely töltőállomással is rendelkezik majd — ugyanis szintén a projekt keretében 11 hibrid (közepes méretű, azaz háromajtós, 90 férőhelyes, valamint nagy méretű, azaz négyajtós, 140 férőhelyes, csuklós) autóbuszt is vásárol az önkormányzat. „Be akarjuk léptetni a XXI. századba a szatmárnémeti tömegközlekedést. S ami talán még fontosabb: folyamatosan keressük az alternatívákat a gépkocsimentesebb közlekedés érdekében, de csak úgy lehet ‘rávenni’ bárkit is arra, hogy otthon hagyja autóját, s tömegközlekedési eszközzel jusson el a munkahelyére vagy úti céljához, ha az a tömegközlekedési eszköz megfelelő körülményeket biztosít számára” — hangsúlyozta Kereskényi Gábor polgármester. A városvezető felidézte: mandátuma kezdetén, 2016 közepén a Transurban Rt. gépparkja 45 autóbuszból állt, amelyekből 30–35 volt működőképes, a helyzet javítása érdekében még abban az évben az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolt 6 használt, de jó állapotban lévő buszt 500 000 lejért, s tette ugyanezt 2017-ben is. „Idén a jó állapotú, használt autóbuszok mellett öt vadonatúj, euro 6-os Diesel autóbuszt is akarunk vásárolni, az erre szükséges 3 millió lejt saját költségvetésünkből fedezzük, míg maga a Transurban Rt. ugyancsak saját forrásból hét jó állapotú, használt autóbuszt vásárol. A géppark ez irányú feljavítását és felújítását jövőre és 2020-ban is folytatjuk” — magyarázta. Hozzátette azt is: a modern, minden igényt kielégítő tömegközlekedés azonban ma már nem csak megfelelő állapotú (azaz nem elemeire széthulló) szállítóeszközt jelent, hanem például biztonsági kamerákkal, elektromos értesítő kijelzőkkel ellátott járművet, valamint intelligens autóbusz-megállókat — és hibrid, azaz nem környezetszennyező autóbuszokat. „Épp azért szükséges elkészítenünk a ma jóváhagyott célszerűségi tanulmányokat, hogy ezekkel is alátámasszuk a hibrid autóbuszok megvásárlásának szükségességét. S hogy a hibrid járművek kínálatából nem lesz hiány, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy augusztus 13-án, hétfőn a Mercedes cég érkezik városunkba egy hibrid autóbusszal, és mutatja be azt a szatmárnémetieknek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a majdani buszok mindegyike Mercedes lesz, de be kell vallanom, én magam is nagyon kíváncsi vagyok rá, és érdeklődéssel várom a hétfőt” — mondta a polgármester.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...