Híd Nyugat és Kelet között
Utoljára módositva: 2014-08-02 00:14:28

Ma öt órakor kiállításmegnyitóval ér véget az erdődi nemzetközi alkotótábor, amely Dorothea Fleiss szervezésében július 25-én nyitotta meg kapuit, s amelyben 28 művész vett részt.

 

Hírt adtunk már arról, hogy Dorothea Fleiss, a DFEWA-Stuttgart alapítója július 25. és augusztus 2. között Erdődön szervez alkotótábort. A festő Nagykárolyban született, jelenleg Stuttgartban él, több alkalommal szervezett képzőművészeti kiállítást Nagykárolyban, magyarországi kiállítótermekben. Az erdődi tábor megnyitóünnepsége a Mircea Augustin kultúrotthonban volt, ezt követően több napon át az erdődi vár környékén és egyéb helyszíneken alkottak a Magyarországról, Németországból, Thaiföldről, Montenegróból, Pakisztánból, Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Indiából, Olaszországból és Románia különböző városaiból érkezett festők és grafikusok. Meglátogatták Máramaros és Szatmár megye kulturális és történelmi jellegzetességeit, közben ismerkedtek egymással, és megvitatták a kortárs képzőművészet problémáit, eredményeit, kilátásait.

 

Célok

 

Dorothea Fleiss tegnap az Erdődön tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Nagykárolyban tizenöt alkalommal szervezett művésztábort, most úgy gondolta, hogy új helyen teremt lehető lehetőséget a meghívott alkotók számára a megnyilatkozásra. „Célom az, hogy a művészet segítségével hidakat építsek Nyugat és Kelet között — hangsúlyozta a szervező. — Ez egy magánkezdeményezés, amit a családom finanszíroz. A táborban készülő képek és grafikák értékes művészi alkotások, mivel ezekbe a táborokba csak elismert művészeket hívok meg. Az utóbbi tizenöt év során negyvennyolc országból százötven művész vett részt az általam szervezett táborokban, ezek a művek együtt maradnak, ezekből a művekből nagyon sok jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének a gyűjteményében található. A művészek nem csak alkotómunkával foglalkoznak, hanem a helyi gyerekkel és fiatalokkal is próbálják megszerettetni a képzőművészetet, a mai táborzáró kiállításon azoknak a fiataloknak a rajzai és festményei is ki lesznek állítva, amelyek ígéreteseknek tűnnek. Mivel nincs egy olyan épületünk vagy épületrészünk, ahol ki lehetne állítani azokat a festményeket és grafikákat, amelyek a művésztáborokban készültek-készülnek, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy Kaplonyban létrehozzuk a Fleiss-galériát, ahol egy helyen lehet majd megtekinteni a teljes anyagot”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...