Híd Nyugat és Kelet között
Utoljára módositva: 2014-08-02 00:14:28

Ma öt órakor kiállításmegnyitóval ér véget az erdődi nemzetközi alkotótábor, amely Dorothea Fleiss szervezésében július 25-én nyitotta meg kapuit, s amelyben 28 művész vett részt.

 

Hírt adtunk már arról, hogy Dorothea Fleiss, a DFEWA-Stuttgart alapítója július 25. és augusztus 2. között Erdődön szervez alkotótábort. A festő Nagykárolyban született, jelenleg Stuttgartban él, több alkalommal szervezett képzőművészeti kiállítást Nagykárolyban, magyarországi kiállítótermekben. Az erdődi tábor megnyitóünnepsége a Mircea Augustin kultúrotthonban volt, ezt követően több napon át az erdődi vár környékén és egyéb helyszíneken alkottak a Magyarországról, Németországból, Thaiföldről, Montenegróból, Pakisztánból, Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Indiából, Olaszországból és Románia különböző városaiból érkezett festők és grafikusok. Meglátogatták Máramaros és Szatmár megye kulturális és történelmi jellegzetességeit, közben ismerkedtek egymással, és megvitatták a kortárs képzőművészet problémáit, eredményeit, kilátásait.

 

Célok

 

Dorothea Fleiss tegnap az Erdődön tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Nagykárolyban tizenöt alkalommal szervezett művésztábort, most úgy gondolta, hogy új helyen teremt lehető lehetőséget a meghívott alkotók számára a megnyilatkozásra. „Célom az, hogy a művészet segítségével hidakat építsek Nyugat és Kelet között — hangsúlyozta a szervező. — Ez egy magánkezdeményezés, amit a családom finanszíroz. A táborban készülő képek és grafikák értékes művészi alkotások, mivel ezekbe a táborokba csak elismert művészeket hívok meg. Az utóbbi tizenöt év során negyvennyolc országból százötven művész vett részt az általam szervezett táborokban, ezek a művek együtt maradnak, ezekből a művekből nagyon sok jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének a gyűjteményében található. A művészek nem csak alkotómunkával foglalkoznak, hanem a helyi gyerekkel és fiatalokkal is próbálják megszerettetni a képzőművészetet, a mai táborzáró kiállításon azoknak a fiataloknak a rajzai és festményei is ki lesznek állítva, amelyek ígéreteseknek tűnnek. Mivel nincs egy olyan épületünk vagy épületrészünk, ahol ki lehetne állítani azokat a festményeket és grafikákat, amelyek a művésztáborokban készültek-készülnek, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy Kaplonyban létrehozzuk a Fleiss-galériát, ahol egy helyen lehet majd megtekinteni a teljes anyagot”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...