Hihetetlennek tűnik, de mégis befejezik
Utoljára módositva: 2018-09-19 09:03:42

Jóformán már minden nagykárolyi legyint egyet, amikor szóba kerül az elkerülő út befejezésének kérdése. A szkeptikus hozzáállás nem teljesen alaptalan, hiszen a hat évvel ezelőtt elkezdett beruházás végét 2014 óta folyamatosan halogatják.

Hat évvel ezelőtt, egész pontosan 2012 nyarán kezdték el a nagykárolyi elkerülő út kialakítási munkálatait. Az elején nagy lendülettel kezdett munkálat befejezésére vonatkozó kérdésekre akkor még nagyon optimistán válaszoltak a kivitelezők. A munkálatok befejezését eredetileg 2014. március 15-re ígérték, azonban sem azt, sem az utána következő további határidőket nem sikerült tartania a kivitelezőnek. Az évek során a beruházással foglalkozó, spanyol érdekeltségű cég feladta a kivitelezést, és hosszú hónapokon, éveken keresztül csak ígéretek voltak a tervezett befejezés időpontját illetően.

Szükség van erre az elkerülő útra, hiszen az utóbbi években megsokszorozódott a forgalom a nagykárolyi közutakon. Egymást érik a városon áthaladó kamionok és személygépkocsik, s az elkerülő út befejezése sokat javítana a városban élők körülményein.

A munkálatok egy helyben toporgását a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetősége is megelégelte, ezért úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást. Kiírta a licitet az út befejezésére, és néhány hónappal ezelőtt nyertest is hirdettek. A licitre négy cég jelentkezett, s végül egy, a Strabag konszernhez tartozó kolozsvári cég, az Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA nyerte el a munkát. A befejezésre váró munkálatok összköltsége áfa nélkül 11,59 millió lej. A kolozsvári cégnek lehetősége van arra, hogy egyszázaléknyi munkarészt kiadjon alvállalkozónak, azonban a többit neki kell kiviteleznie. A CNAIR és az ARL cég közötti szerződés értelmében az elkerülő út hátralévő munkálatainak egészét el kell végeznie a kolozsvári cégnek, amire három hónap áll a rendelkezésére, míg a munkálatokra vállalt garancia 3 év.

Kedden délelőtt Kovács Jenő polgármester is kilátogatott a helyszínre, aki ott egyeztetett a munkálatokat végző ARL képviselőjével, Mircea Govorral. Govor arról biztosította a nagykárolyi elöljárót, hogy október végére befejezik a munkálatokat, s mint elhangzott, ez nem a korábbi felelőtlen ígéretek számát növelő kijelentés, hanem egy ténylegesen betartható határidő. Kovács és Govor végigjárták a gencsi vasúti kereszteződés fölött kialakított felüljárót, amelyen a haladás jelei mutatkoznak. A gépek dolgoznak s az emberek is. Az ARL-n kívül az Alfa Rom munkásai is tevékenykednek ezen a részen.

„Megmondom őszintén, eddig igencsak szkeptikus voltam, azonban a saját szememmel is látom, hogy történt előrelépés a kivitelezés befejezése érdekében. Már én is elhiszem, hogy végre készen lesz, s ha ez így történik, akkor annak hasznát a nagykárolyiak a saját bőrükön is tapasztalni fogják” — mondta Kovács.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...