Hitet és tudást kaptak
Utoljára módositva: 2014-05-29 09:02:48

Hitben és tudásban gyarapodtak az eltelt négy évben a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum végzősei — iskolájuktól és tanáraiktól búcsúztak tegnap délelőtt, szentmise keretében.

 

Tegnap délelőtt ballagtak el a Kalazanci Szent József Líceum végzős diákjai

A többéves hagyományokat követve, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templom volt a helyszíne a kalazancis diákok ballagási ünnepségének. Szép és megható ünnepség volt, melynek első részében a végzős diákok osztályfőnökeikkel bevonultak a templomba, ahol énekelve elfoglalták a helyeiket.

Bokor Krisztina, Kiss Hajnalka és Sopronyi Roland tanárok osztályai végeztek ebben a tanévben, természettudományok, humán-teológia és közélelmezési szakon, összesen 57 diák. A ballagás alkalmából Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálta a szentmisét. A püspök beszédében kiemelte: az elmúlt négy évben a hittel bíró életre nevelték a diákokat, s reméli, hogy olyan lelki útravalóval gazdagodtak ezek a tanulók, amelyekből életük minden szakaszában meríteni tudnak majd.

A szentmisét követően a végzős diákok átvették az okleveleiket, ajándékaikat tanáraiktól, igazgatónőjüktől. Kocsis Alíz igazgatónő is szólt a jelenlévőkhöz — a diákokon kívül a hozzátartozók népes csoportja is jelen volt a templomban. Kocsis Alíz leginkább a végzősökhöz intézett búcsúbeszédében azt igyekezett kihangsúlyozni, hogy mivel nyújt többet a Kalazanci Líceum a többi nagykárolyi középiskolához képest. A vallásos nevelés, a hittel megtöltött iskolai napok egy olyanfajta plusztöltetet adnak, amelyet semmilyen más tanintézmény nem tud biztosítani diákjainak a városban, emelte ki az igazgatónő. A középiskola Nagykároly egyetlen, kizárólag magyar tannyelvű állami iskolája. 1992-ben alakult meg a szatmári Római Katolikus Püspökség kérésére a tanügyminisztérium beleegyezésével. Nagykárolyban évszázados múltja van a vallásos oktatásnak-nevelésnek a piarista rend kiváló munkájának köszönhetően, s ezt a hagyományt követi az intézmény megalakulása óta.

[ohballada-1]

A ballagási ünnepséget követően, a diákok tanáraikkal és családtagjaikkal a templom melletti, felújított Kossuth-kertbe vonultak, fotózkodás céljából. A meghitt alkalmakat követően nemsokára jóval emberpróbálóbb esemény következik a végzősök életében, mégpedig az érettségi, melynek akadályait évről évre egyre jobban veszik a Kalazanci Szent József Líceum tanulói.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...