Hitet és tudást kaptak
Utoljára módositva: 2014-05-29 09:02:48

Hitben és tudásban gyarapodtak az eltelt négy évben a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum végzősei — iskolájuktól és tanáraiktól búcsúztak tegnap délelőtt, szentmise keretében.

 

Tegnap délelőtt ballagtak el a Kalazanci Szent József Líceum végzős diákjai

A többéves hagyományokat követve, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templom volt a helyszíne a kalazancis diákok ballagási ünnepségének. Szép és megható ünnepség volt, melynek első részében a végzős diákok osztályfőnökeikkel bevonultak a templomba, ahol énekelve elfoglalták a helyeiket.

Bokor Krisztina, Kiss Hajnalka és Sopronyi Roland tanárok osztályai végeztek ebben a tanévben, természettudományok, humán-teológia és közélelmezési szakon, összesen 57 diák. A ballagás alkalmából Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálta a szentmisét. A püspök beszédében kiemelte: az elmúlt négy évben a hittel bíró életre nevelték a diákokat, s reméli, hogy olyan lelki útravalóval gazdagodtak ezek a tanulók, amelyekből életük minden szakaszában meríteni tudnak majd.

A szentmisét követően a végzős diákok átvették az okleveleiket, ajándékaikat tanáraiktól, igazgatónőjüktől. Kocsis Alíz igazgatónő is szólt a jelenlévőkhöz — a diákokon kívül a hozzátartozók népes csoportja is jelen volt a templomban. Kocsis Alíz leginkább a végzősökhöz intézett búcsúbeszédében azt igyekezett kihangsúlyozni, hogy mivel nyújt többet a Kalazanci Líceum a többi nagykárolyi középiskolához képest. A vallásos nevelés, a hittel megtöltött iskolai napok egy olyanfajta plusztöltetet adnak, amelyet semmilyen más tanintézmény nem tud biztosítani diákjainak a városban, emelte ki az igazgatónő. A középiskola Nagykároly egyetlen, kizárólag magyar tannyelvű állami iskolája. 1992-ben alakult meg a szatmári Római Katolikus Püspökség kérésére a tanügyminisztérium beleegyezésével. Nagykárolyban évszázados múltja van a vallásos oktatásnak-nevelésnek a piarista rend kiváló munkájának köszönhetően, s ezt a hagyományt követi az intézmény megalakulása óta.

[ohballada-1]

A ballagási ünnepséget követően, a diákok tanáraikkal és családtagjaikkal a templom melletti, felújított Kossuth-kertbe vonultak, fotózkodás céljából. A meghitt alkalmakat követően nemsokára jóval emberpróbálóbb esemény következik a végzősök életében, mégpedig az érettségi, melynek akadályait évről évre egyre jobban veszik a Kalazanci Szent József Líceum tanulói.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...