Hitet és tudást kaptak
Utoljára módositva: 2014-05-29 09:02:48

Hitben és tudásban gyarapodtak az eltelt négy évben a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum végzősei — iskolájuktól és tanáraiktól búcsúztak tegnap délelőtt, szentmise keretében.

 

Tegnap délelőtt ballagtak el a Kalazanci Szent József Líceum végzős diákjai

A többéves hagyományokat követve, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templom volt a helyszíne a kalazancis diákok ballagási ünnepségének. Szép és megható ünnepség volt, melynek első részében a végzős diákok osztályfőnökeikkel bevonultak a templomba, ahol énekelve elfoglalták a helyeiket.

Bokor Krisztina, Kiss Hajnalka és Sopronyi Roland tanárok osztályai végeztek ebben a tanévben, természettudományok, humán-teológia és közélelmezési szakon, összesen 57 diák. A ballagás alkalmából Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálta a szentmisét. A püspök beszédében kiemelte: az elmúlt négy évben a hittel bíró életre nevelték a diákokat, s reméli, hogy olyan lelki útravalóval gazdagodtak ezek a tanulók, amelyekből életük minden szakaszában meríteni tudnak majd.

A szentmisét követően a végzős diákok átvették az okleveleiket, ajándékaikat tanáraiktól, igazgatónőjüktől. Kocsis Alíz igazgatónő is szólt a jelenlévőkhöz — a diákokon kívül a hozzátartozók népes csoportja is jelen volt a templomban. Kocsis Alíz leginkább a végzősökhöz intézett búcsúbeszédében azt igyekezett kihangsúlyozni, hogy mivel nyújt többet a Kalazanci Líceum a többi nagykárolyi középiskolához képest. A vallásos nevelés, a hittel megtöltött iskolai napok egy olyanfajta plusztöltetet adnak, amelyet semmilyen más tanintézmény nem tud biztosítani diákjainak a városban, emelte ki az igazgatónő. A középiskola Nagykároly egyetlen, kizárólag magyar tannyelvű állami iskolája. 1992-ben alakult meg a szatmári Római Katolikus Püspökség kérésére a tanügyminisztérium beleegyezésével. Nagykárolyban évszázados múltja van a vallásos oktatásnak-nevelésnek a piarista rend kiváló munkájának köszönhetően, s ezt a hagyományt követi az intézmény megalakulása óta.

[ohballada-1]

A ballagási ünnepséget követően, a diákok tanáraikkal és családtagjaikkal a templom melletti, felújított Kossuth-kertbe vonultak, fotózkodás céljából. A meghitt alkalmakat követően nemsokára jóval emberpróbálóbb esemény következik a végzősök életében, mégpedig az érettségi, melynek akadályait évről évre egyre jobban veszik a Kalazanci Szent József Líceum tanulói.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...