Hitre, tudásra, szép életre és jóra nevelnek
Utoljára módositva: 2018-02-08 08:27:48

Hitre, tudásra nevelés, a piaristák és a magyar művelődés kapcsolata — ezekkel a témákkal foglalkozva telt a kirándulásuk a nagykárolyi kalazancis tanároknak és tanítóknak. A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum pedagógusai a négyszáz éves piarista rendről szóló művelődéstörténeti kiállítást látogatták meg hétvégén a budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

Míg a nagykárolyi felekezeti iskola 2017-ben fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte, a tavalyi év a piarista rend többszörös jubileumának éve volt: V. Pál pápa 400 évvel ezelőtt, 1617-ben hagyta jóvá a szegény sorsú gyermekek tanítására, teljesebb életre nevelésére vállalkozó szerzetesrend alapítását, s az alapító Kalazanci Szent Józsefet 250 éve, 1767-ben emelték a szentek sorába. 2017-ben a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulóját is ünnepelte.

Nagy élmény volt a nagykárolyi pedagógusok számára végigjárni a piarista rend jelenlegi és egykori tevékenységét összegző kiállítást, amelyet az oktatás, a tudomány és a kultúra különböző területeire lebontva több mint 450 műtárgy, dokumentum mutatott be.

A tárlaton megismerhették azokat a valós és virtuális tereket, ahol a kegyesrendi atyák éltek, tanítottak, imádkoztak, tréfálkoztak, kutattak és alkottak. Kiállításra kerültek a rendalapító és más piarista szentek legszebb magyarországi ábrázolásai is, a „sekrestyéből” előkerültek a piarista templomok kincstárainak legbecsesebb darabjai.

Nem maradhattak ki a tudós piaristák emléktárgyai sem, a fizikai és természetrajzi szertárak kincsei: kéziratok, útinaplók, kísérleti eszközök — köztük Öveges Józseftől és Kovács Mihálytól, az egyik legelső magyar számítógépmodell készítőjétől —, vagy a piarista pap-költő, Sík Sándor által meghonosított magyarországi cserkészmozgalom egykori és mai emlékei sem.

„Hitre, tudásra, szép életre, jóra nevelnek” — a Kalazanci líceum tanárközössége ebben a tudatban folytatja nevelői munkáját a vakáció után is.

A Kalazanci pedagógusai

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 26.
Hagyatkozzon ma első benyomására, ha új emberekkel találkozik, ám régi ismerőseivel közös ügyeiben mindenképp használja az eszét is!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...