Hivatalba lépett a kormány
Utoljára módositva: 2014-03-06 09:38:07

Aláírta az új miniszterek kinevezését Traian Băsescu államfő, miután megállapodott a kormányfővel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját.

 

Miután Victor Ponta kormányfő vállalta, hogy a parlament elé terjeszti a kormányprogramot, az államfő letett arról, hogy a kinevezésekkel megvárja az alkotmánybíróság döntését és aláírta a beiktatásukról szóló elnöki rendeletet, az új kabinet tagjai tegnap 18 órától tették le a hivatali esküt.

A kinevezések aláírását maga az államfő jelentette be. A jobbközép ellenzék — a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) — alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány új összetételéről hozott parlamenti határozat ellen, azt kifogásolva, hogy a szociáldemokrata miniszterelnök nem kért parlamenti megerősítést az RMDSZ bevonásával alakult új kormánya programjára is.

Még mielőtt az államfő és a miniszterelnök egyezségre jutott volna, Gabriel Oprea belügyminiszter már letette a hivatali esküt, így történt, hogy ő egy nap alatt kétszer is átvehette a kinevezését Băsescutól. Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án telt volna le a 45 nap Radu Stroe korábbi belügyminiszter lemondása óta, az államfő pedig akkor még ragaszkodott ahhoz, hogy a parlament által kedden megszavazott új kormány többi tagjának kinevezésével megvárja az alkotmánybíróság döntését.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese — a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) — hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a parlament két házának együttes ülése.

Az új miniszterek, köztük az RMDSZ tisztségviselői, Kelemen Hunor kulturális miniszter és kormányfő-helyettes, valamint Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap letették a hivatali esküt.

 

A 3. Ponta-kormány összetétele

Miniszterelnök: Victor Ponta. Miniszterelnök-helyettesek: Liviu Dragnea (közigazgatási miniszter), Gabriel Oprea (belügyminiszter), Kelemen Hunor (művelődési miniszter), Daniel Constantin (mezőgazdasági miniszter). Külügy: Titus Corlăţean. Védelem: Mircea Duşa. Igazságügy: Robert Cazanciuc. Környezetvédelem: Korodi Attila. Gazdaság: Constantin Niţă. Egészségügy: Nicolae Bănicioiu. Oktatás: Remus Pricopie. Munkaügy: Rovana Plumb. Európai források: Eugen Teodorovici. Pénzügy: Ioana Petrescu. Ifjúság és sport: Gabriela Szabo. Közlekedés: Dan Şova. Költségvetés: Liviu Voinea (tárca nélkül). Kutatás: Mihnea Costoiu (tárca nélkül). Víz- és erdőgazdálkodás: Doina Pană. Parlamenti kapcsolatok: Eugen Nicolicea (tárca nélkül). Energiaügy: Răzvan Nicolescu (tárca nélkül). Kis- és középvállalkozások. Idegenforgalom: Florin Jianu (tárca nélkül). Távközlés: Alexandru Răzvan Cotovelea. Társadalmi párbeszéd: Aurelia Cristea. Határon túli románok: Bogdan Stanoevici.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...