Hivatalba lépett a kormány
Utoljára módositva: 2014-03-06 09:38:07

Aláírta az új miniszterek kinevezését Traian Băsescu államfő, miután megállapodott a kormányfővel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját.

 

Miután Victor Ponta kormányfő vállalta, hogy a parlament elé terjeszti a kormányprogramot, az államfő letett arról, hogy a kinevezésekkel megvárja az alkotmánybíróság döntését és aláírta a beiktatásukról szóló elnöki rendeletet, az új kabinet tagjai tegnap 18 órától tették le a hivatali esküt.

A kinevezések aláírását maga az államfő jelentette be. A jobbközép ellenzék — a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) — alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány új összetételéről hozott parlamenti határozat ellen, azt kifogásolva, hogy a szociáldemokrata miniszterelnök nem kért parlamenti megerősítést az RMDSZ bevonásával alakult új kormánya programjára is.

Még mielőtt az államfő és a miniszterelnök egyezségre jutott volna, Gabriel Oprea belügyminiszter már letette a hivatali esküt, így történt, hogy ő egy nap alatt kétszer is átvehette a kinevezését Băsescutól. Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án telt volna le a 45 nap Radu Stroe korábbi belügyminiszter lemondása óta, az államfő pedig akkor még ragaszkodott ahhoz, hogy a parlament által kedden megszavazott új kormány többi tagjának kinevezésével megvárja az alkotmánybíróság döntését.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese — a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) — hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a parlament két házának együttes ülése.

Az új miniszterek, köztük az RMDSZ tisztségviselői, Kelemen Hunor kulturális miniszter és kormányfő-helyettes, valamint Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap letették a hivatali esküt.

 

A 3. Ponta-kormány összetétele

Miniszterelnök: Victor Ponta. Miniszterelnök-helyettesek: Liviu Dragnea (közigazgatási miniszter), Gabriel Oprea (belügyminiszter), Kelemen Hunor (művelődési miniszter), Daniel Constantin (mezőgazdasági miniszter). Külügy: Titus Corlăţean. Védelem: Mircea Duşa. Igazságügy: Robert Cazanciuc. Környezetvédelem: Korodi Attila. Gazdaság: Constantin Niţă. Egészségügy: Nicolae Bănicioiu. Oktatás: Remus Pricopie. Munkaügy: Rovana Plumb. Európai források: Eugen Teodorovici. Pénzügy: Ioana Petrescu. Ifjúság és sport: Gabriela Szabo. Közlekedés: Dan Şova. Költségvetés: Liviu Voinea (tárca nélkül). Kutatás: Mihnea Costoiu (tárca nélkül). Víz- és erdőgazdálkodás: Doina Pană. Parlamenti kapcsolatok: Eugen Nicolicea (tárca nélkül). Energiaügy: Răzvan Nicolescu (tárca nélkül). Kis- és középvállalkozások. Idegenforgalom: Florin Jianu (tárca nélkül). Távközlés: Alexandru Răzvan Cotovelea. Társadalmi párbeszéd: Aurelia Cristea. Határon túli románok: Bogdan Stanoevici.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 22:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...