Hivatásos nevelőszülők kerestetnek
Utoljára módositva: 2020-01-22 19:32:34

Már a Facebookon is hirdeti a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság: hivatásos nevelőszülők kerestetnek. Hatalmas szükség van rájuk.

Utoljára tavaly februárban hirdette meg a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC), hogy hivatásos nevelőszülőket keres, most azonban ismét felhívást intézett az érdekeltekhez. Az intézmény székhelyére, Szatmárnémetibe, a Corvinilor utca 18. szám alá várják mindazokat, akik szeretnének hivatásos nevelőszülőkké válni.

A hivatásos nevelőszülők a családjuktól elszakadt gyermekeket és fiatalokat védelmezik, családi környezetet biztosítanak számukra, ahol testileg, lelkileg, értelmileg és érzelmileg harmonikusan fejlődhetnek, valamint felkészülhetnek az önálló életre. Olyan gyermekeket vehetnek gondozásba, akiknek a szülei meghaltak, ismeretlenek, vagy akiknek meg van tiltva szülői joguk gyakorlása, amikor nem lehetséges a gyámság, de olyan gyermekeket is, akik érdekeik védelmében nem hagyhatók szüleik gondozásában, nem a szülőknek tulajdonítható okok miatt, olykor pedig bántalmazott, elhanyagolt gyermekeknek biztosítanak otthont, illetve talált vagy kórházban hagyott gyermekeknek.

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság meghatározása szerint a nevelőszülők tevékenységeik során hozzá kell járuljanak a náluk elhelyezett gyermekek és fiatalok harmonikus fejlődéséhez, biztosítaniuk kell a szükséges nevelést, oktatást és gondozást, valamint egy biztonságos és ösztönző környezetet. Tudniuk kell felmérni a gyermek szükségleteit, ami magában foglalja az egészségi, identitási, családi, társadalmi, viselkedési, érzelmi fejlődési, önálló életre való nevelési szükségleteket. Elő kell segíteniük a gyermek vér szerinti családjába való visszakerülését, és ennek érdekében együtt kell működniük a családdal, vagy ha ez nem lehetséges, illetve ez nem áll a gyermek érdekében, támogatniuk kell az örökbefogadását. A nevelőszülő elősegíti a gyermek vallási vagy lelkiismereti meggyőződésének szabad megválasztását, kinyilvánítását, gyakorlását is, a gyermek társadalmi életbe való beilleszkedését, és segít neki felkészülni az önálló életre.

Azok, akik úgy érzik, vállalni tudnák mindezt, a DGASPC székhelyén érdeklődhetnek, valamint a 0261.768.830-as vagy a 0261.768.449-es telefonszámon kaphatnak további információkat. Nem árt tudni, hogy a leendő hivatásos nevelőszülőket először felmérik, majd egy képzésen is részt kell venniük. Csak a sikeresen vizsgázottak lehetnek nevelőszülők, akik ugyanakkor teljesítik a következő feltételeket is: minimum 10 osztályt végeztek, rendezett körülmények között élnek, megfelelő lakhatást tudnak biztosítani, büntetlen előéletűek.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...