Hivatásos pótmamák nehéz helyzetben
Utoljára módositva: 2014-09-08 10:22:37

Hónapos késéssel megkapott élelmiszer-, éves késéssel megkapott ruhapénz, a kórházból születési bizonyítvány nélkül kikerült babák – sürgősen javításra szoruló gyermekvédelmi törvénykezés. Ezekkel a panaszokkal fordultak a kormánybiztoshoz a nevelőszülők.

 

 

Szatmár megyében 240 hivatásos nevelőszülő van, közülük 37-en jöttek és számoltak be elégedetlenségre okot adó tapasztalataikról Eugeniu Avram kormánybiztosnak. A Dârle Vasile szakszervezeti képviselő vezette hivatásos pótmamák legégetőbb gondja — amiért kérvényezték ezt a kormánybiztosi találkozót —, hogy egy hónapja nem kapták meg a gondozásukban lévő gyermekek élelmezési juttatását, ám a közel kétórás megbeszélés során számtalan egyéb hiányosság és megoldásra váró probléma is terítékre került.

Szakszervezetük külön kérésére a megbeszélésen részt vett Octavian Apan és Marcela Pop, a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője és gazdasági igazgatója, illetve Hadady Éva, a megyei tanács gazdasági igazgatója, hiszen a hivatásos pótmamák a Szatmár Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó szociális és gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazottai.

Amint az elhangzottakból kiderült, nem először késik az élelmiszerpénz: ez folyamatosan így történt az elmúlt négy hónap során. „Hitelbe vásárolok a falusi boltban, és amikor megkapom a 940 lejes fizetésemet, abból fizetem ki azt a 630 lejt, amennyiért élelmet vásárolok a gondozásomban lévő gyermekeknek. És még szerencsésnek mondhatom magam, mert a boltos ismer és ad hitelbe, mert tudja, hogy ki fogom fizetni” — mondja felháborodva az egyik pótmama, a többiek pedig helyeselnek, hiszen valamennyien hasonló cipőben járnak. Ám az élelmiszerpénz késése csak a jéghegy csúcsa (ha mégannyira felháborító is), hiszen kezdődik az iskola, a gyermekeknek tanszerek, cipő, kabát kell – és bár a törvény előír bizonyos évenkénti összegeket (350 lej úgynevezett felszerelési juttatást, amely fedezné a ruha, cipő, ágynemű, tisztálkodószerek és minden egyéb költségét), ezeket a nevelőszülők csak nagy késéssel kapják meg.

Ha megkapják. „Tizenkét éve vagyok hivatásos nevelőszülő, ez idő alatt egyetlenegyszer kaptam meg a felszerelési juttatást. Gondolkozik-e azon valaki, hogy miből öltöztetjük, veszünk nekik játékot vagy tanszert?! Miből teszünk ételt eléjük, naponta négyszer?! Most, 2014 őszén akarnak elszámolást és kifizetni azokat a dolgokat, amelyeket 2011-ben vettem a gyermekeknek! Három évvel ezelőtt! És persze számlát kérnek egy pár zokniról, amit 2011-ben vettem!” — háborog egy másik pótmama.

Az alapbérhez bizonyos pótlékok adódnak hozzá, mindezek függvényében egy hivatásos nevelőszülő „0–24 órában, hétfőtől vasárnapig” tartó hivatásának bérezése átlagosan számítva havi 800–1000 lej körül mozog. Az élelmezést napi 6 (!) lejből kell elővarázsolják 0–4 éves kor közötti, és 10 lejből a 14–18 év közötti gyermekek számára. Egyéb „szükségletekre” negyedévenként 175 lejt kapnak.

 

Évi 53 lej a fogyatékos gyermekek utaztatására

 

Általános gyakorlat, hogy egy hivatásos nevelőszülőnél két egészséges gyermeket helyeznek el, illetve egy fogyatékkal élő, speciális szükségletű kicsit. Akit aztán különböző kivizsgálásokra kell vinniük a pótmamáknak, jobb esetben itt helyben, de legtöbbször Kolozsvárra vagy Nagyváradra. A gyermekvédelmi igazgatóság évi 53 lejes utazási költséget térít meg ezekben az esetekben, ami alig fedezi egy-egy út árát. „Nagyon szeretem a szellemi és fizikai sérült nevelt kisfiamat, aki bár ötéves, folyamatosan pelenkázni kell. Arra kértem a gyermekvédelmi igazgatóságot, legalább a havi pelenkaköltség felét fizessék vissza, hiszen több száz lejbe kerül. Még csak válaszra sem méltattak” — sírja el magát a pótmama, hozzátéve: a négy év alatt, amióta a kisfiú a gondozásában van, soha egyetlen intézménytől sem látogatták meg, érdeklődtek a súlyosan beteg gyermek sorsa felől.

Egymás nyílt szavaitól bátorságot kapva, lassan mindegyik pótmama megszólal — és egyre meghökkentőbb dolgok derülnek ki. „Mindjárt két éve van nálam az egyik kisfiú, és még mindig nincs születési bizonyítványa. Ha megbetegedne, vagy bármi történne vele, sehová nem tudom elvinni — mert hivatalosan nem létezik. Amikor elhoztam a kórházból, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságról azt mondták: rövid időn belül rendezik a papírokat. Azóta sem történt semmi!” És nem ez az egyetlen gyermek, aki születési bizonyítvány nélkül került ki a kórházból: 9 hónaposan és okirat nélkül kapta meg nevelt lányát egy másik pótmama, annyi hozzáfűzéssel: a kicsi valamiért másképp viselkedik, mint a vele egykorú babák. A nő kijárta, hogy a gyermek megkapja a születési bizonyítványt, és több orvoshoz is elvitte, míg Kolozsváron kiderült: azért „viselkedik másképp”, mint a többi baba, mert süketnéma.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...