Hóeltakarítás önerőből majd’ mindenhol
Utoljára módositva: 2016-01-06 08:40:23

Nem okozott gondot Szatmár megyében a havazás — bár az illetékes megyei szervek is felkészültek a télre, a legtöbb település függetlenedett és önerőből oldotta meg a hókotrást.

A községek többségének van saját, hókotrásra alkalmas gépparkja

Az első igazi téli napot követően úgy tűnik: az illetékesek valóban felkészültek a télre és nem érte őket váratlanul, meglepetésszerűen a januári havazás. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint január 4-én délutántól január 5-e reggel 8 óráig Szatmár megye országútjain 26 hókotró dolgozott és 275 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét, tegnap pedig 17 jármű kotorta a havat és szórta továbbra is a csúszásgátlót. A megyei rangú utakon 22 munkagép teljesített szolgálatot és 1800 tonna csúszásgátlót (homok és só keveréke) szórtak szét s tegnap délután főleg az Avas környékén dolgoztak aktívabban. A legtöbb vidéki településen sem ültek ölbe tett kézzel, várva a kintről jövő segítséget, hanem önerőből kezdték meg a települések útjainak, utcáinak tisztítását, még a hóhullás kezdetekor, hétfőn este. „Fel vagyunk készülve az ennél sokkal komolyabb havazásra is — mondja Incze Lajos, Halmi polgármestere. — Az önkormányzat három traktora és két hóekéje pucolta le most is az összességében több mint 20 kilométernyi községi utat. Idejében elrendeztük a munkagépek üzemanyag-jegyeit, megvettük a homokot és sót is s ahogy az időjárás megkívánta, már szórtuk is a csúszásgátlót. A főúttól a vámig nemzetközinek van minősítve az út, azt az ezzel megbízott cég tisztította le, Kökényesd irányába a megyei rangú utakat pucoló cég hókotrója dolgozott — de nemigen volt mit toljon, kotorjon, hiszen alig 3–4 centi hó hullott csak. Még.” A valamivel magasabban fekvő Avasújvárosban sem okozott gondot vagy fennakadást az idei tél első havazása. „A hóekés traktorunk és buldoexkavátorunk a reggel is végigjárta a községi utakat, most szórjuk a sóval kevert homokot — nem mintha akkora hómennyiség lenne vagy nagyon csúszna, de biztos, ami biztos. A települést átszelő nemzetközi és megyei rangú utat is lekotorták — épp most fordul a Tehnic Asist munkagépe” — számolt be, mintegy helyzetjelentésként megkeresésünkre Ludróczki Sándor polgármester, hozzátéve: „Egyelőre győzzük a tisztítást, igaz, ez még csak bemelegítő volt a hóból.”

Sárközújlakon is önerőből oldják meg az utak pucolását, s igaz ugyan, hogy a kisvárosnak van szerződése egy hókotró céggel, de az önkormányzatnak egész arzenál áll rendelkezésre munkagépekből. „Az ilyen fajta téli munkára is alkalmas buldoexkavátorunk, gréderünk is van, a kamionra most szerelik fel a hóekét, amelyet nemrég vásárolt az önkormányzat. Hétfőn este 9-kor indultak útjukra a gépek, kedden reggel 7 óráig folyamatosan nyomták-kotorták a havat, szórták a sóval kevert homokot Sárközújlak utcáin. Fel vagyunk készülve nem csak munkagépekkel, hanem több tonnányi sóval és homokkal is” — mondta a kisvárost vezető Piricsi Arthur.

„El van takarítva minden, Lázári útjai tiszták!” — jelentette ki határozottan Lengyel István polgármester. — Van tolólapátos buldoexkavátorunk és szerződésünk a sós homok kiszórására. A gép segítségével függetlenedtünk és nagyon jó így, mert senki után nem kell várni. Jön a fagy vagy a havazás, indulnak a traktorok, szórják a sót, a tolólapátos munkagép pedig a nyomukban, azonnal lepucolja a megolvadt latyakot — az útburkolatra nem fagy rá semmi, nincs balesetveszély. És ez a legfontosabb.”

Tegnap reggel is szórták a csúszást gátló sós homokot Kaplonyban, ahol szintén önerőből, saját hóekés munkagéppel tisztították le a hóréteget a községi utakról, tudtuk meg Mosdóczi Vilmos polgármestertől, aki elmondta azt is: a Kaplony– Nagykároly közötti útszakaszon sem volt semmiféle fennakadás, sőt, azt a megyei rangú útszakaszt még a havazás kezdete előtt leszórták — az aszfaltot „kifehérítő”, de a sónál sokkal kevésbé rongáló hatású — fagyásgátló magnézium-klorid vegyülettel.

„Van három dombunk és az azokon sok-sok kilométeren átfutó községi úthálózatunk — magyarázta a dombos Szatmárhegy polgármestere, Szűcs Szabolcs. — Az utak, bár ma reggel is le voltak sózva, egy kicsit síkosak, de járhatóak. A polgármesteri hivatalnak hóekés traktora és buldoexkavátora is van — elbánunk vele, bármekkora mennyiségű hó is hullana. De azért remélem, nem lesznek nagyon nagy havazások, mert minden szépség ellenére, az önkormányzatoknak bizony komoly fejfájást okoz.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...