Hogyan éljünk?
Utoljára módositva: 2014-01-27 10:23:53

Nem tudni, hogy véletlen egybeesés, vagy a sors akarata volt, hogy ebben az évben egybeesett A Magyar Kultúra Hete és az egyetemes imahét. Ha nem esne egybe, akkor sem lehetne elválasztani a kettőt, hiszen az egyháztörténelem a kultúra része, kulturális értékeket pedig nem lehetne létrehozni isteni segítség, Istentől kapott alkotókészség és hit nélkül. Az elmúlt héten kicsit kötelező, másrészt az illik emlékezni, illik rendezvényeket szervezni sugallatára több helyen került előtérbe a magyar kultúra azzal a céllal, hogy lassan tömegesen is felismerjük, hogy minőségi, az embert felemelő művelődés nélkül élni lehet, de nem is érdemes. Azt lenne jó belátni, hogy kultúrával életvitelként méltó foglalkozni, nem hangzatosan, hanem tudatos elkötelezettséggel. Be kell látni, hogy érdemes az elmét csiszolgatni, mert ez nemcsak tudást és tartást, hanem vállalható jövőt is eredményez.

A Magyar Kultúra Hete nemcsak ünnep, hanem egy lehetőség is arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy a nagyvilágon egyetlen nemzetnek sincs olyan himnusza, ami egyben nemzeti ima is, de mellette ott van Kölcsey írott hagyatéka és íróink felhalmozott művei, válogathatunk az írott szóból, dallamból, amit a teremtett világban az ember alkotott. Ott vannak a könyvespolcokon az alkotó emberek gondolatai, ott vannak a színpadokon múltunk és történelmünk eljátszható pillanatai, a hangversenytermekben felcsendülnek az élet örömeit és fájdalmait felidéző zeneművek. A kultúrában ott van a gondolkodás és az elme szabadsága.

Az Ady Endre Társaság jó érzékkel vette észre, hogy a kultúrával jobban állunk, mint sok egyébbel. Sebek e téren is vannak, de nem annyira rossz a helyzet, mint lehetne. E felismerés cselekedetet is eredményezett, hanghoz és szóhoz kötött rendezvényeket. Kultúrából meríteni tehát azt is jelenti, hogy értelmes választ keresünk az örök dilemmára: hogyan éljünk?

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 15:00
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...