Hogyan kell megfelelően hűtőt takarítani?
Utoljára módositva: 2014-10-29 16:34:16

Amerikai kutatók nemrég megállapították, hogy egy átlagos családi hűtőszekrény minden négyzetcentiméterén 11,4 millió bacilus található, miközben a vécécsészékben éppen csak 100 darab éldegél — olvasható a Blikk.hu oldalon.

Lejárt, megromlott ételt egyetlen napig sem hagyhatunk a hűtőben!

Gyomorforgató a helyzet Európában is: egy néhány éve végzett német felmérés szerint a lakásokban az ablakok szigetelése után a hűtőszekrény a legpiszkosabb. Bár a legtöbb családban rendszeresen takarítják a hűtőt és a fagyasztót, sokan túl alacsonyra állítják be a hűtő hőmérsékletét, túl ritkán selejtezik le a lejárt szavatosságú élelmiszereket, és nem elég gyakran, ráadásul rosszul tisztítják a gépet.

Havonta egyszer

A hűtőt négyhetente alaposan ki kellene takarítani. Lejárt, megromlott élelmiszer vagy étel pedig egyetlen napig sem maradhat benne! A hűtőszekrény tisztításánál a megfelelő eszközök és szerek kiválasztása különösen fontos. Ha ugyanis a takarítást olyan közismerten bacilusfészek-eszközökkel végezzük, mint egy agyonhasznált mosogatószivacs, akkor akár növelhetjük is a mikroszkopikus élősködők számát, ahelyett, hogy irtanánk őket.

Kímélő szerekkel

A tisztítószert illetően, főleg a belső falak esetében, több lehetőség közül is választhatunk: használhatunk ecetet langyos vízzel hígítva, amelynek az az előnye is megvan, hogy egyúttal megszüntethetjük a kellemetlen szagokat, és bizonyos mértékig fertőtleníthetünk is vele. Aki azonban nem kedveli az ecet szúrós szagát, dönthet tiszta mosogatószeres víz vagy saját készítésű citromos tisztítószer mellett, az enyhén savanyú felületeken ugyanis nem szaporodnak a penészgombák és a baktériumok. Utóbbihoz adjunk egy liter meleg vízhez öt-hat evőkanál citromlevet, vagy két-három evőkanál citromlésűrítményt.

Lépésről lépésre

1. Először is pakoljuk ki teljesen a hűtőt. A hűtést igénylő élelmiszereket és ételeket tegyük a tisztítás idejére hűtőtáskába két-három hűtőakkuval az élelmiszerek tetején, egy-két órára ez még fűtött lakásban is megfelelő megoldás. Ezzel együtt sem érdemes azonban közben mást is csinálni, jobb, ha minél előbb végzünk a takarítással, és visszapakoljuk a hűtő tartalmát.

2. A biztonság kedvéért áramtalanítsuk a készüléket, azaz húzzuk ki a vezetéket a konnektorból. Ezután vegyünk ki a hűtőből minden mozdítható polcot és tartót, mossuk le alaposan mosogatószeres langyos vízzel, majd töröljük meg vagy hagyjuk száradni. A hűtő belsejében ne használjunk agresszív, kémiai úton előállított tisztítószereket, mert ezek maradványai rákerülhetnek az élelmiszerekre. A leghátsó sarkok és kiszögellések eléréséhez töltsünk ecetes vagy citromos vizet üres szórófejes flakonba. Végül töröljük a hűtő belsejét szárazra. Erre a célra a konyhai törlőpapír a legmegfelelőbb.

3. Ne felejtsük ki a szigetelést sem! Itt különösen könnyen megtelepednek a különböző gombák és baktériumok. Ezért fontos, hogy rendszeresen takarítsuk ezt a területet is mosogatószeres vízbe mártott tiszta ronggyal.

Szagok ellen

Három természetes szagtalanító, amelyet egyszerűen egy kis tálkába töltünk, s elhelyezünk a hűtő valamelyik sarkában:

- Citrom és só

- Kávézacc

- Szódabikarbóna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...