Hogyan tovább, egészségügy?
Utoljára módositva: 2014-01-07 10:28:21

A megyei tanács vezetősége beszámolt az egészségügy terén történt fejlesztésekről, a belgyógyászat viszont siralmas állapotban van.

 

A Szatmár Megyei Tanács a tavalyi év végén közzétett beszámolójában az szerepel, hogy jelentős fejlesztések történtek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház Eroilor Revoluţiei tér 2—3. szám alatti épületében is: korszerűsítették a fűtésrendszert — a beruházás értéke 331 566 lej volt, áfával —, s több osztály felújításáról is szó esett. Ezzel szemben a régi kórházban kezelt betegek közül többen panaszkodnak a belgyógyászati osztályon uralkodó áldatlan állapotokra. Az osztály egy része átköltözött ugyan az egykori kardiológia helyére, azonban az osztály többi része megmaradt addigi helyén, melyet évek óta nem korszerűsítettek, a falakon mállik a festés, a mellékhelyiségek pedig minősíthetetlen állapotban vannak. A Szatmár Megyei Tanács sajtóosztályának munkatársa megkeresésünkre elmondta, a megyei tanács 2014-ben is folytatja az osztályok korszerűsítését, ám a költségvetéstől függ, milyen mértékben fognak tudni haladni, terveik között szerepel a belgyógyászat korszerűsítése is.

 

Tervek készülnek

A Szatmár Megyei Tanács vezetőségének elmondása szerint az elmúlt esztendőben az egészségügyi szolgáltatás minőségének javítására törekedtek mindenek felett. A legjelentősebb esemény a Gheorghe Lazăr utcai poliklinika épületének átadása volt. Bár az ingatlan korszerűsítési munkálatait 2012 tavaszán elkezdték, az akkori megyevezetés kezdeményezésére, a munkálatokat csupán 2013 novemberében fejezte be a kivitelező vállalat. A beruházás értéke 6 428 794,43 lej volt, áfával együtt. A tasnádi egészségügyi szolgáltatás terén szintén az előző megyevezetés kezdeményezésére újították fel az egykori nőgyógyászati-szülészeti osztálynak otthont adó épületet, melyben pediátriai osztályt működtet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház. Az ingatlan korszerűsítési munkálata 2013 februárjában ért véget, a beruházás értéke 933 208,92 lej volt. A megyei tanács saját költségvetéséből újította fel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház pediátriai (új kórház 5. emelet), gyermeksebészeti (új kórház, 5. emelet), krónikus pszichiátriai (régi kórház, földszint), gasztroenterológiai (új kórház, 4. emelet), belgyógyászati (régi kórház, 2. emelet), bőrgyógyászati (régi kórház, első emelet) osztályt. Ugyancsak korszerűsítették az ortopédiai osztály műtőjét, illetve a komputertomográfnak (CT) helyet adó épületrészt az új kórházban. Jelenleg a személyzeti osztálynak otthont adó épületrész és a nefrológiai osztály (szponzorizálás által) modernizálásán dolgoznak, ugyanakkor az Ady Endre utca 34/A. szám alatti ó ingatlan is felújítás alatt áll. Ebben az épületben a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház irattára és a kórbonctani intézet fog működni.

Büszkén számolt be a megyei tanács vezetősége arról is, hogy az új kórházba két új liftet szereltek be, melyek összértéke 372 ezer lej. Lezárult ugyanakkor a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésében zajló határon átívelő projekt, melynek köszönhetően a kórház négyszázezer euró összértékű, korszerű felszereléssel gazdagodott. Szintén európai uniós finanszírozással zajlik az Avasfelsőfalui Városi Kórház korszerűsítése. A projekt összértéke 3 millió lej. 2013-ban a munkálatok 60 százaléka készült el, idén pedig folytatódik a korszerűsítés. A Szatmár Megyei Tanács elkészíttetett egy műszaki-gazdasági dokumentációt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház előterének átépítésére. A tervezési munkálatok 51 367,86 lejbe kerültek. Dolgoznak ugyanakkor az új kórház épületének hőszigetelési tervén is. Eddig elkészült a műszaki dokumentáció és a munkálatok jóváhagyását engedélyező terv. Ezenkívül elkészítették az új poliklinika korszerűsítési tervét is, melynek értelmében új szinttel bővülne a meglevő ingatlan, s abban helyet kapna a laboratórium is. A tervezési munkálatok 81 034 lejbe kerültek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...