Hogyan válasszuk ki magunknak a megfelelő láncfűrészt?
Utoljára módositva: 2018-04-16 16:34:11

Azok az idők, amikor láncfűrésszel csak profi felhasználók vágtak fát, már rég elmúltak, de azok az idők is, amikor a gyártók csak professzionális láncfűrészeket gyártottak. Annyira kiszélesedett a láncfűrészek skálája, hogy egyre nehezebb eligazodni, melyik láncfűrész mire alkalmas, melyik lenne a megfelelő számunkra.

Az elsődleges szempont, hogy eldöntsük, milyen célra, milyen típusú munkára szeretnénk használni a láncfűrészt.

Fák kivágására, rönkök fűrészelésére, tűzifa felvágására a hagyományos, de erősebb, benzinmotoros láncfűrész ajánlott. Ágak, gallyak, lécek, deszkák felaprítására; bokrok, fanövések kivágására; élősövények átméretezésére a kisebb erejű, ház körüli munkákra ajánlott láncfűrész is megfelel. Ácsmunkák elvégzésére, magas fák visszavágására általában az erős, de könnyű, úgynevezett egykezes láncfűrész alkalmas. Fák koronájának megtisztítására, metszésére a magassági ágvágó láncfűrész felel meg, segítségével létra vagy emelő nélkül is megoldható a feladat.

A második szempont, hogy tudjuk, milyen mennyiségű munkára szeretnénk használni a láncfűrészt, és mennyi idő alatt szeretnénk a munkát befejezni, kemény vagy puha a fa, milyen a vastagsága, hol helyezkedik el a munkaterület, és milyen közel van áramforrás.

A motor ereje és a láncvezető hossza a mértékadó, mikor a termelékenységről van szó. Ha minél több munkát szeretnénk minél kevesebb idő alatt elvégezni, ahhoz erősebb és keményebb munkákra alkalmas láncfűrész szükséges. Ha folyamatos használatban akarjuk a favágást végezni, több tankoláson keresztül, akkor csak egy professzionális láncfűrész jöhet számításba. A kemény fa vágásánál nagyobb erőre, tehát erősebb gépre van szükség. Minél vastagabb a fa, annál hosszabb láncvezetőre van szükség. A láncvezető hossza a fa vastagságának legalább a fele kell hogy legyen. Nagyobb láncvezetőnél erősebb láncfűrészre van szükség. Ha olyan helyen vágunk fát, ahol van a közelben áramforrás, ott az akkus és elektromos láncfűrész is számításba jöhet. Ezek könnyen kezelhetőek, könnyűek, kevésbé zajosak, de csak rövid időtartamra, alkalmi munkára használhatóak.

A harmadik szempont a favágó tapasztalata. Ez a favágás hatékonyságában is szerepet játszik, de a láncfűrész tartósságában is fontos szerepe van.

A láncfűrész súlya, kiegyensúlyozottsága befolyásolja a tapasztalatlan favágó munkáját, sokszor balesetveszéllyel fenyegethet. A nagyobb súly és hosszabb láncvezető megnehezíti a munkát, mivel a láncfűrészt inkább karból kell megtartani és irányítani, nem szabad rátámaszkodni, ezért nehezebb kezelni. A karbantartás egyszerűsége is fontos, főleg a lánc élezése az egyik legfontosabb feladat, amihez a szakboltokban és szervizekben kaphatunk segítséget. Minél jobban karban van tartva a láncfűrész, annál hosszabb lesz az élettartama is.

 

A negyedik szempont, hogy a láncfűrész milyen könnyen kezelhető. Ebben az esetben a gép indítása, a lánc feszítése, a levegőszűrő és gyújtógyertya elérése és tisztítása, biztonsági rendszer és elemek karbantartása és nem utolsósorban a füstkibocsátás mértéke jöhet számításba.

A láncfűrész indítását megkönnyíti a kombinált szívató-indító-leállító gomb. Például a Husqvarna láncfűrészeknél nem felejtheti a gombot szívató vagy leállító helyzetben. A nagyobb modellek motorjai dekompressziós szeleppel vannak ellátva, ezzel megkönnyítik az indítást. A láncfeszítőt a legtöbb modellen a kuplungfedél oldalán találjuk, így sokkal kényelmesebb a lánc spanolása. A levegőszűrőhöz és a gyújtógyertyához egy pár kapocs kipattintásával hozzá lehet férni. A biztonsági rendszerek megléte és épsége elősegíti a balesetmentes használatot. A füstkibocsátás lett korunk egyik legfontosabb problémája. Míg egy hagyományos kétütemű motornál a beáramló üzemanyag távolította el az elégett gázokat, addig például a Husqvarna motoroknál egy levegőtampon választja el az üzemanyagot az elégett gázoktól, ezzel több mint 60%-kal csökkentve a füstkibocsátást, és 20%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. Ezeket hívjuk X-Torq motoroknak.

 

Az ötödik szempont az eredeti alkatrészekkel és kiegészítőkkel történő ellátás és a szakszerviz biztosítottsága.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
Eladó Különfélék
Német érdekeltségű vállalkozás 70–100 négyzetméteres helyiséget keres Nagykárolyban...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 15:25
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...