Hogyan válasszuk ki magunknak a megfelelő láncfűrészt?
Utoljára módositva: 2018-04-16 16:34:11

Azok az idők, amikor láncfűrésszel csak profi felhasználók vágtak fát, már rég elmúltak, de azok az idők is, amikor a gyártók csak professzionális láncfűrészeket gyártottak. Annyira kiszélesedett a láncfűrészek skálája, hogy egyre nehezebb eligazodni, melyik láncfűrész mire alkalmas, melyik lenne a megfelelő számunkra.

Az elsődleges szempont, hogy eldöntsük, milyen célra, milyen típusú munkára szeretnénk használni a láncfűrészt.

Fák kivágására, rönkök fűrészelésére, tűzifa felvágására a hagyományos, de erősebb, benzinmotoros láncfűrész ajánlott. Ágak, gallyak, lécek, deszkák felaprítására; bokrok, fanövések kivágására; élősövények átméretezésére a kisebb erejű, ház körüli munkákra ajánlott láncfűrész is megfelel. Ácsmunkák elvégzésére, magas fák visszavágására általában az erős, de könnyű, úgynevezett egykezes láncfűrész alkalmas. Fák koronájának megtisztítására, metszésére a magassági ágvágó láncfűrész felel meg, segítségével létra vagy emelő nélkül is megoldható a feladat.

A második szempont, hogy tudjuk, milyen mennyiségű munkára szeretnénk használni a láncfűrészt, és mennyi idő alatt szeretnénk a munkát befejezni, kemény vagy puha a fa, milyen a vastagsága, hol helyezkedik el a munkaterület, és milyen közel van áramforrás.

A motor ereje és a láncvezető hossza a mértékadó, mikor a termelékenységről van szó. Ha minél több munkát szeretnénk minél kevesebb idő alatt elvégezni, ahhoz erősebb és keményebb munkákra alkalmas láncfűrész szükséges. Ha folyamatos használatban akarjuk a favágást végezni, több tankoláson keresztül, akkor csak egy professzionális láncfűrész jöhet számításba. A kemény fa vágásánál nagyobb erőre, tehát erősebb gépre van szükség. Minél vastagabb a fa, annál hosszabb láncvezetőre van szükség. A láncvezető hossza a fa vastagságának legalább a fele kell hogy legyen. Nagyobb láncvezetőnél erősebb láncfűrészre van szükség. Ha olyan helyen vágunk fát, ahol van a közelben áramforrás, ott az akkus és elektromos láncfűrész is számításba jöhet. Ezek könnyen kezelhetőek, könnyűek, kevésbé zajosak, de csak rövid időtartamra, alkalmi munkára használhatóak.

A harmadik szempont a favágó tapasztalata. Ez a favágás hatékonyságában is szerepet játszik, de a láncfűrész tartósságában is fontos szerepe van.

A láncfűrész súlya, kiegyensúlyozottsága befolyásolja a tapasztalatlan favágó munkáját, sokszor balesetveszéllyel fenyegethet. A nagyobb súly és hosszabb láncvezető megnehezíti a munkát, mivel a láncfűrészt inkább karból kell megtartani és irányítani, nem szabad rátámaszkodni, ezért nehezebb kezelni. A karbantartás egyszerűsége is fontos, főleg a lánc élezése az egyik legfontosabb feladat, amihez a szakboltokban és szervizekben kaphatunk segítséget. Minél jobban karban van tartva a láncfűrész, annál hosszabb lesz az élettartama is.

 

A negyedik szempont, hogy a láncfűrész milyen könnyen kezelhető. Ebben az esetben a gép indítása, a lánc feszítése, a levegőszűrő és gyújtógyertya elérése és tisztítása, biztonsági rendszer és elemek karbantartása és nem utolsósorban a füstkibocsátás mértéke jöhet számításba.

A láncfűrész indítását megkönnyíti a kombinált szívató-indító-leállító gomb. Például a Husqvarna láncfűrészeknél nem felejtheti a gombot szívató vagy leállító helyzetben. A nagyobb modellek motorjai dekompressziós szeleppel vannak ellátva, ezzel megkönnyítik az indítást. A láncfeszítőt a legtöbb modellen a kuplungfedél oldalán találjuk, így sokkal kényelmesebb a lánc spanolása. A levegőszűrőhöz és a gyújtógyertyához egy pár kapocs kipattintásával hozzá lehet férni. A biztonsági rendszerek megléte és épsége elősegíti a balesetmentes használatot. A füstkibocsátás lett korunk egyik legfontosabb problémája. Míg egy hagyományos kétütemű motornál a beáramló üzemanyag távolította el az elégett gázokat, addig például a Husqvarna motoroknál egy levegőtampon választja el az üzemanyagot az elégett gázoktól, ezzel több mint 60%-kal csökkentve a füstkibocsátást, és 20%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. Ezeket hívjuk X-Torq motoroknak.

 

Az ötödik szempont az eredeti alkatrészekkel és kiegészítőkkel történő ellátás és a szakszerviz biztosítottsága.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...