Hogyan válasszuk ki magunknak a megfelelő láncfűrészt?
Utoljára módositva: 2018-04-16 16:34:11

Azok az idők, amikor láncfűrésszel csak profi felhasználók vágtak fát, már rég elmúltak, de azok az idők is, amikor a gyártók csak professzionális láncfűrészeket gyártottak. Annyira kiszélesedett a láncfűrészek skálája, hogy egyre nehezebb eligazodni, melyik láncfűrész mire alkalmas, melyik lenne a megfelelő számunkra.

Az elsődleges szempont, hogy eldöntsük, milyen célra, milyen típusú munkára szeretnénk használni a láncfűrészt.

Fák kivágására, rönkök fűrészelésére, tűzifa felvágására a hagyományos, de erősebb, benzinmotoros láncfűrész ajánlott. Ágak, gallyak, lécek, deszkák felaprítására; bokrok, fanövések kivágására; élősövények átméretezésére a kisebb erejű, ház körüli munkákra ajánlott láncfűrész is megfelel. Ácsmunkák elvégzésére, magas fák visszavágására általában az erős, de könnyű, úgynevezett egykezes láncfűrész alkalmas. Fák koronájának megtisztítására, metszésére a magassági ágvágó láncfűrész felel meg, segítségével létra vagy emelő nélkül is megoldható a feladat.

A második szempont, hogy tudjuk, milyen mennyiségű munkára szeretnénk használni a láncfűrészt, és mennyi idő alatt szeretnénk a munkát befejezni, kemény vagy puha a fa, milyen a vastagsága, hol helyezkedik el a munkaterület, és milyen közel van áramforrás.

A motor ereje és a láncvezető hossza a mértékadó, mikor a termelékenységről van szó. Ha minél több munkát szeretnénk minél kevesebb idő alatt elvégezni, ahhoz erősebb és keményebb munkákra alkalmas láncfűrész szükséges. Ha folyamatos használatban akarjuk a favágást végezni, több tankoláson keresztül, akkor csak egy professzionális láncfűrész jöhet számításba. A kemény fa vágásánál nagyobb erőre, tehát erősebb gépre van szükség. Minél vastagabb a fa, annál hosszabb láncvezetőre van szükség. A láncvezető hossza a fa vastagságának legalább a fele kell hogy legyen. Nagyobb láncvezetőnél erősebb láncfűrészre van szükség. Ha olyan helyen vágunk fát, ahol van a közelben áramforrás, ott az akkus és elektromos láncfűrész is számításba jöhet. Ezek könnyen kezelhetőek, könnyűek, kevésbé zajosak, de csak rövid időtartamra, alkalmi munkára használhatóak.

A harmadik szempont a favágó tapasztalata. Ez a favágás hatékonyságában is szerepet játszik, de a láncfűrész tartósságában is fontos szerepe van.

A láncfűrész súlya, kiegyensúlyozottsága befolyásolja a tapasztalatlan favágó munkáját, sokszor balesetveszéllyel fenyegethet. A nagyobb súly és hosszabb láncvezető megnehezíti a munkát, mivel a láncfűrészt inkább karból kell megtartani és irányítani, nem szabad rátámaszkodni, ezért nehezebb kezelni. A karbantartás egyszerűsége is fontos, főleg a lánc élezése az egyik legfontosabb feladat, amihez a szakboltokban és szervizekben kaphatunk segítséget. Minél jobban karban van tartva a láncfűrész, annál hosszabb lesz az élettartama is.

 

A negyedik szempont, hogy a láncfűrész milyen könnyen kezelhető. Ebben az esetben a gép indítása, a lánc feszítése, a levegőszűrő és gyújtógyertya elérése és tisztítása, biztonsági rendszer és elemek karbantartása és nem utolsósorban a füstkibocsátás mértéke jöhet számításba.

A láncfűrész indítását megkönnyíti a kombinált szívató-indító-leállító gomb. Például a Husqvarna láncfűrészeknél nem felejtheti a gombot szívató vagy leállító helyzetben. A nagyobb modellek motorjai dekompressziós szeleppel vannak ellátva, ezzel megkönnyítik az indítást. A láncfeszítőt a legtöbb modellen a kuplungfedél oldalán találjuk, így sokkal kényelmesebb a lánc spanolása. A levegőszűrőhöz és a gyújtógyertyához egy pár kapocs kipattintásával hozzá lehet férni. A biztonsági rendszerek megléte és épsége elősegíti a balesetmentes használatot. A füstkibocsátás lett korunk egyik legfontosabb problémája. Míg egy hagyományos kétütemű motornál a beáramló üzemanyag távolította el az elégett gázokat, addig például a Husqvarna motoroknál egy levegőtampon választja el az üzemanyagot az elégett gázoktól, ezzel több mint 60%-kal csökkentve a füstkibocsátást, és 20%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. Ezeket hívjuk X-Torq motoroknak.

 

Az ötödik szempont az eredeti alkatrészekkel és kiegészítőkkel történő ellátás és a szakszerviz biztosítottsága.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 24.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...