Homály fedi a kutya-ügyet
Utoljára módositva: 2014-08-02 00:26:54

Hiába próbálkozunk tiszta képet kapni arról, hogy mi történik Szatmárnémetiben a kóbor kutyákkal, illetve a kiutalt közpénzzel, senki érintett nem volt hajlandó felvilágosítást adni.

 

Két hét sem volt elegendő, hogy jobban megértsük, mi folyik a kóbor kutyákkal kapcsolatosan Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal ugyanis nem hajlandó információkat kiadni annak ellenére, hogy — amint azt Dan Băbuţ városmenedzsertől megtudtuk — a Mixt Service sintércég évi közel 500 ezer lejt, míg a Free Life Egyesület 50 ezret kap a városi kasszából. Amint arról beszámoltunk, július közepén Maskulik Csaba és Butka Gergely tanácsosok a sajtó kíséretében tettek látogatást a Free Life által az ipari park szomszédságában levő menhelyen, mivel arról értesültek, hogy gond van, azaz hogy a magukat állatvédőként hirdetők nem bánnak jól a kutyákkal. Dorina Somogyi elnök először nem akarta beengedni a sajtót, arra hivatkozva, hogy magánterület, majd hiába kértük a közpénzből támogatott civil szervezet nyilvántartását, nem mutattak egyetlen hivatalos okmányt vagy fotót sem, holott a városi tanács korábbi döntése értelmében ennek léteznie kellett volna. Azzal kapcsolatos kérdéseinkre, hogy hová tűnt 700, a menhelyre beérkezett kóbor eb, illetve hogy pontosan mire használták fel a kapott közpénzt, nem kaptunk választ, arra pedig esélyünk sem volt, hogy belelássunk, mi lett a sorsa azoknak az összegeknek és adományoknak, melyek az egyesülethez érkeztek külföldi állatbarátoktól a kóbor kutyák leölését megengedő törvény megszavazása után. Látogatásunkkor, bár kánikula volt, az állatok előtt nem volt víz. Az állategészségügyi hatóságnál is érdeklődtünk, ahol Eugen Mureşan szóvivőtől megtudtuk, nincs a Free Life menhelyének működési engedélye, kértek ugyan, de nem adták meg nekik, mivel nem felel meg a telep a törvény által megkövetelteknek. A Mixt Service Kft. darai telepén korábban több alkalommal is felvilágosítottak, hogy magánterület, és az, hogy évi félmillió lejt kapnak a szatmárnémetiek adójából, nem jogosítja fel az újságírókat arra, hogy szétnézzenek náluk, úgyhogy most nem próbálkoztunk. A szatmárnémeti polgármesteri hivatalnál viszont igen, ahol az illetékes Dragoş Iosifot hiába kerestük több alkalommal is irodájában, nem ült bent, majd szabadságot vett ki. Helyettese ígért adatokat a Free Life-ra és a Mixt Service-re költött pénzek kapcsán, azonban hiába jelentkeztünk a megbeszélt időpontban, tudtunkra adta az illető, hogy csakis Dragoş tud minket kiszolgálni, aki egyébként azt üzeni, hogy kérjünk adatokat a sintércégtől vagy az egyesülettől. Kénytelenek vagyunk tehát a nemhivatalosan szerzett információinkra támaszkodni: a kutyáktól, melyek befogására, ellátására, ivartalanítására felveszik a közpénzt, úgy szabadulnak meg, hogy a kiéheztetett, szomjas állatokat esténként kiengedik a kennelekből, melyek összemarakodnak, és egymást ölik. Ez az a „természetes halál”, melyben Dorina Somogyi szerint az elmúlt két év során több száz kutya elpusztult a Free Life telepén.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...