Hónap végétől nyílik a szemétlerakat
Utoljára módositva: 2019-09-09 11:29:27

Komoly fejtörést okoz a nagykárolyi városvezetésnek a városi szeméthelyzet normalizálása. Az illegális lerakatok megszüntetése érdekében ingyenesen használható lerakat nyílik a hónap végétől.

Tanácsi határozattal júliusi ülésén jóváhagyta Nagykároly Helyi Tanácsa a városban tevékenykedő szemétszállító vállalat, a Bio Florisal emelésre vonatkozó kérelmét. A módosítás révén emelkednek ugyan az árak, azonban a szállítási körülmények javítását, illetve a cég tevékenységével elégedetlen nagykárolyiak panaszait vajmi kevéssé veszik figyelembe a Bio Florisal vezetői. Kovács Jenő polgármestert kérdeztük, hogy számíthatnak-e pozitív változásokra a nagykárolyiak a szolgáltató részéről is, ha már a tanács jóváhagyta az emelést.

„Nehezen sikerül szót értenünk a szemétszállító vállalat képviselőivel, de reménykedünk a pozitív változtatásokban. Ebben az évben a megszokott módon gyűjtik a hulladékot, és januártól lesznek módosítások. Az önkormányzat kötelezni fogja a Bio Florisal vállalatot a szolgáltatásai javítására, főleg így, hogy a tanács jóváhagyta a vállalat által kért áremelést, így 21,72 százalékkal emelkedik a díjszabás. Január elsejétől változások lesznek, vagy térfogatra, vagy súlyra mérik majd, kitől mennyi hulladékot visz el a vállalat, és ezt milyen módon számlázza. A normális szelektív hulladékgyűjtés iránti igény megvan a lakosok egy részében, azonban mindez normális ütemben szerintem akkor kezdődik majd el Nagykárolyban, mikor a szolgáltató vállalat és a nagykárolyi lakosok jelentős része is megérti és elfogadja, hogy komolyan kell vennie a szelektív gyűjtést. A szelektív gyűjtési rendszer kialakítása nem egyszerű sem a tömbházak, sem pedig a magánházak esetében. Míg a tömbházaknál nem elég az a szigetecske, ahova kihordják a lakosok a hulladékot, a magánházaknál pedig nem értik meg, hogy az adott kukába, zsákba mit tehetnek. Nem hiszem, hogy a nagy reklámmal meghirdetett szelektív gyűjtés a falvak esetében zökkenőmentesen fog működni. Optimista alkat vagyok, de azért láttam már egy-két dolgot, és vannak fenntartásaim” — mondta Kovács.

A polgármester közölte, hogy szeptember végétől megnyitják azt a gyűjtőhelyet, ahova a lakosok kivihetik az építkezésből származó hulladékot, és ingyenesen lerakhatják azt.

„Szeptember végétől megnyílik az egykori UNIO vállalat hátánál található lerakat, ahova a nagykárolyiak ingyenesen letehetik az építkezésből származó hulladékukat éppúgy, mint az üveget, gumit, elektronikai eszközöket, műanyagot stb. Elmondanám, hogy az építkezési hulladékot csak úgy tehetik ott le az érintettek, ha az nem tartalmaz sem növényzetet, sem földet, csak azt, ami az építkezésből származik. A hulladék kiszállítását a lakosoknak egyénileg kell megoldaniuk, de abban bízunk, hogy így megszűnnek a város különböző részein, illetve a szőlősben előszeretettel illegálisan kialakított hulladékhegyek” — mondta a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...