Honfoglalás, magyar eredetkérdés
Utoljára módositva: 2014-06-05 10:17:50

Tegnap az RMDSZ szatmárnémeti székházában dr. Istvánovits Eszter, a nyíregyházi Józsa András Múzeum régésze a honfoglalásról és a magyar eredetkérdésről tartott előadást.

 

A szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében tegnap, a Magyar Összetartozás Napján, dr. Istvánovits Eszter előadását hallgathatták meg a részvevők a honfoglalásról és a magyar eredetkérdésről. Az előadást Thoroczkay Sándor történelemtanár, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke vezette fel. Istvánovits Eszter előadásában kifejtette: nem véletlen az, hogy a honfoglalás idején és az azt megelőző időszakban olyan sok nép küzdött a Kárpát-medencéért, hiszen ez a terület volt a legalkalmasabb a letelepedésre. Kelet és nyugat, észak és dél egybeesése volt ez a terület, a keletről érkező nomád népek — ilyen volt Árpád népe is — meghatározó szerepet játszottak. A vándorló népek nomád életet éltek, amikor együtt élt az egész család. A honfoglalás után változott a helyzet. A család férfi tagjai állattartással foglalkoztak, egész évben az állatok mellett voltak, de nem messze a háztól, melyben élt a család, így a kapcsolat rendszeres volt a családtagok között.

 

Régészeti leletek

 

Az előadó arról is beszélt, hogy a Kárpát-medencében aránylag kevés honfoglalás kori lelet van feltárva, ennek nagy része a Felső-Tiszavidékről származik, Szatmár és Bereg részen kevés a lelet, az utóbbi időszakban felgyorsultak az ásatások a szatmári térségben, de még sok a feltárni való. A lényeg az, hogy kezd felnőni egy fiatal régészgeneráció, amely a honfoglalás kutatásával foglalkozik. Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban sok honfoglalás kori temető van, ami feltárásra vár. Szó esett arról is, hogy milyen népeket talált ezen a területen Árpád népe. Három lehetőség van: szlávok, kései avarok, vagy lehetséges, hogy egy többnyire lakatlan területre érkeztek. A legvalószínűbb ez utóbbi, hiszen a szlávokat vándorló népek sodorták magukkal, a szláv települések a 8. századra elnéptelenedtek, hasonló sors várt az avarokra is. Az előadó a László Gyula-féle kettős honfoglalás elméletének a híve, vagyis szerinte is a magyarok nem egyszerre érkeztek a Kárpát-medencébe, amikor Árpád népe érkezett, már voltak itt magyarok. Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatban.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...