Honosítással járó névmódosítás
Utoljára módositva: 2012-10-17 16:07:02

A magyar állampolgárság kérelmezése/honosítás kapcsán a névváltoztatásnál ügyelni kell arra, hogy a román, illetve a magyar iratokban miként jelennek meg a vezetéknevek, keresztnevek.

Az önkormányzatoknál lehet a névmódosítást kérni

Az önkormányzatoknál lehet a névmódosítást kérni

A magyar állampolgárság kérelmezése alkalmával az igénylőktől megkérdezik, hogy a román irataikhoz képest akarnak-e változtatást a magyar anyakönyvi s egyéb kivonatokban. Akik azt felelik, hogy nem, ennek az igénynek megfelelően fog szerepelni vezeték- és keresztnevük — vagyis semmi nem változik.

Bukaresti jóváhagyás

Más a helyzet, amikor a magyar állampolgárság kérelmezésekor azt az óhaját fejezi ki valaki, hogy igenis, ő akar névváltoztatást. Csakhogy azzal viszont csak utóbb szembesülnek az érintettek, hogy a módosítást a román okiratokban is kérelmezni kell, például a Mariana román nevet a magyar Mariannára, azaz egy újabb n betűvel megtoldva. Az ügymenetet két helyen indíthatja el az ügyfél: vagy annál az anyakönyvi hivatalnál, ahová bejelentett lakcíme szerint tartozik, vagy a születési helyén található anyakönyvi hivatalnál. Ehhez szükség van egy kérelem beadására, melyhez a következőket kell csatolni: a román születési bizonyítvány (eredeti és két fénymásolat), esetenként a román házasságlevél (eredeti és két fénymásolat), kiskorú gyermekek keresztlevele (eredetiben), a más országbeli útlevél és a román útlevél fénymásolata azokról a lapokról, amelyen látható a kérelmező fényképe, személyi adatai (ez utóbbiból 3-3 példány). Továbbá a Honosítási okirat (románul: Certificat de naturalizare) eredeti példánya és hivatalos másolata, valamint hivatalos fordítása román nyelvre. Továbbá az illetékes adóügyi hivatalban befizetett 13 lejnyi összegről kell nyugtát hozni, 2 lej értékű okmánybélyeggel kiegészítve. Az így elkészült aktacsomót az ügyben érintett önkormányzat a Bukarestben székelő, a belügyminisztérium égisze alatt működő Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatósághoz (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date) küldi jóváhagyásra. Ha innen megjön a válasz, akkor lehet a román személyi iratokban is elvégezni a módosításokat (kivéve az iskolai végzettséget igazoló iratokat). Ide kívánkozik még egy megjegyzés: nem kötelező érvényű ez az eljárás, csak aki igényli, az indítja el a román hatóságoknál is a névváltoztatási procedúrát.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a 2019/2020-as évadra szóló színházbérletet?
Igen, az osztállyal együtt csoportos bérletet váltunk évről évre.
Bérletet nem vásárolok, mert kiszámíthatatlan a programom, de rendszeresen eljárok az előadásokra.
Nem az én műfajom a színház, sosem vennék bérletet.
Néhány év nem váltok bérletet, hol pénz, hol időhiány miatt.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...