Hőségriadó a küszöbön, készültségben az ITM
Utoljára módositva: 2014-08-13 09:53:13

 

Harminchét Celsius-fok, vagy a hőérzeti skálán nyolcvan egységnyi hőség–páratartalom feletti kánikula esetén a munkahelyeken ivóvizet, több pihenőidőt, jobb szellőzést, kevésbé intenzív fizikai munkát, adott esetben védőfelszerelést és zuhanyhasználatot kell biztosítani az alkalmazottaknak. Ebben a hónapban már volt egy ilyen határértéket meghaladó hőmérséklettel jegyzett munkanap, a következő időszakban is lehet számítani a hőmérsékleti és komfortérzeti határértékek túllépésére. A munkahelyi hőségriadóra nem csak a munkaadóknak kell készülniük, de a hőmérőn a munkaügyi felügyelők is rajta tartják a szemüket, ellenőrizni fognak, amennyiben úgy alakul a kánikulai helyzet.
Augusztus negyedikétől van országos szintű készültség a munkaügyi felügyelőségeken, ha marad a hőség, az ilyenkor előírtak betartását fogják ellenőrizni a Szatmár megyei munkahelyeken is. A következő időszakra is harminc fok fölötti, árnyékban mért hőmérsékleti értékeket ígér a meteorológia, a magas nappali hőmérséklet és a megemelkedett páratartalom Szatmár megyére is érvényes lesz péntekig.
Múlt hét hétfőn volt az első olyan nap, amikor annyira meleg volt, hogy indokolttá vált munkaügyi szempontból is hőségriadót fújni, akkor haladta meg a hőmérséklet és a levegő páratartalma a kritikus értéket — tájékoztatta lapunkat Ioan Flore, a Munkaügyi Felügyelőség Szatmár megyei területi kirendeltségének szóvivője. A méréseket hatóránként végzi és továbbítja a szatmárnémeti hatóságok felé is a kolozsvári regionális meteorológiai központ, ennek az adatai a mérvadóak, 37 foknál magasabb hőmérsékletnél kell a munkahelyi kánikulai előírásokat betartani, illetve ha a meleg és levegő páratartalma együttvéve átlépi a hőérzeti skála (ITU) nyolcvanadik fokát. Augusztus negyedike óta még nem volt olyan nap, amikor Szatmár megyében a hőmérséklet és a páratartalom meghaladta volna ezt az értéket.

Víz, árnyék, pihenés

A kánikulában történő munkavégzés esetén betartandó előírásokat a 99/2000. számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza, tájékoztatta lapunkat a munkaügyi felügyelőség tegnap. Ilyenkor csökkenteni kell a fizikai munkavégzés intenzitását és lehetőleg váltogatni az egy helyben történő munkavégzést a mozgásban történővel, javítani kell a zárt terek szellőztetésén, gyakrabban kell szünetet tartani és árnyékos, levegős helyen pihenni hagyni az alkalmazottakat. Biztosítani kell ugyanakkor számukra fejenként és váltásonként legkevesebb két liter palackozott vizet, illetve adott esetben védőfelszerelést, lehetőleg minél több alkalommal hűvös zuhanyt.
Ha a harminchét fokot nem is fogja elérni a levegő hőmérséklete a következő napokban, magas lehet a páratartalom, így elképzelhető, hogy a hét folyamán újból munkahelyi hőségriadót rendel el a kolozsvári meteorológiai intézet adatai alapján az ITM. A hatóságok főleg a mezei munkát végzők és az építkezéseken dolgozók számára biztosított körülményeket fogják vizsgálni, de több embert foglalkoztató varrodák, autószerelő műhelyek is górcső alá kerülhetnek.
A 99/2000. számú kormányrendeletbe foglaltak be nem tartásáért 1500–2000 lejes bírságot róhatnak ki az ITM felügyelői.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...