Hótakaró alatt — avagy a havas Avas
Utoljára módositva: 2017-12-18 09:44:41

A megyénk északi részén fekvő Avas vidékén harmonikus közösségben élő magyar és román nemzetiségű emberek minden változás ellenére tökéletesen megtartották identitásukat. A történelmi múlt, a hagyományok, kastélyok és kolostorok meghatározzák ezt a festői tájat.

 

A csupaszon maradt ágakra vastag hótakaró borult

Az avasi térségben tizenkét község és egy város van, amelyek együttese egy külön történelmi és etno-kulturális régiót alkot. Az ukrán határvonalon Batarcs, Nagytarna, Turc, Komorzán, Tarsolc és Bikszád; Máramaros irányában Lajosvölgy, Avasfelsőfalu, Vámfalu és Ráksa, Szatmárnémeti irányában pedig Kisgérce, Kányaháza és Avasújváros. Minden település külön-külön is egyéni ismertetővel, látványossággal rendelkezik.

A kányaházi tó töltésén szánkóztak a gyerekek

Vámfalu az évszázadok óta ismert kerámiájáról híres, a fazekasságról és a határában fekvő büdössári fürdőről, amelynek természetes, erősen kénes vize köszvényes bántalmakra volt kitűnő hatású. Lunaforrás főleg a fejlesztésekről nevezetes az utóbbi időben, hiszen megyénk első számú turistaparadicsoma lesz, ha megépül és használatba is adják a sípályát.

Lunaforráson a hóréteg elérte a 40–50 centimétert is

Az Avas fővárosában, a 77 domb városában, Avasfelsőfaluban a városi múzeum, valamint az Avasfelsőfalui Szabadtéri Múzeum (skanzen) a legfőbb látnivaló, melynek középpontjában külön érdekesség a működő vízimalom és az egykori avaslekencei fatemplom a maga több mint 300 évével.

A Talna vize csendesen tört utat magának a jégréteg alatt

Kányaháza egy ősi település, amely az azonos nevű torlasztótó partján található. A múzeumi értéket képviselő parasztház pedig visszarepít bennünket a múltba, megtudhatjuk, hogy milyen szép és harmonikus életet éltek az avasiak.

Bikszád az ott található több mint 300 éves kolostorról és a csodatevő Szűz Mária-ikonról lett híres, nem is beszélve gyógyvizéről vagy korszerű tüdőszanatóriumáról.

A megtapadt hó jégpáncélba zárta az utakat

Turc a pálinkájáról híres település, a festői terület régen bányászati központ is volt.

A vidéken az Avas-hegység láncolata uralkodik, amely Szatmár megyében az Északkeleti-Kárpátok Vihorlát–Gutin trachitláncolatának egyik délkeleti csoportja, a Nagyágnak a Tiszába való beömlésétől a Fenyér-csúcsig terjed délkeleti irányban, a Tiszával párhuzamosan. Legmagasabb csúcsa a Fekete-hegy vagy Viski-kő Ukrajnában. Nagyobb részt 300–400 méter magas felföld kisebb-nagyobb kúpokkal tarkítva, mélyen bevágott völgyekkel ölében. Formailag nagyon látványos: délkelet felé hegytetői mind-mind magasabbak; északnyugat felé lassan letörpülnek, és a Tisza völgye által a Nagy-Szőllős melletti elszigetelt hegytömegtől vannak elválasztva. Délkelet felé a hegysor a Kis Köves-csúcson át a Gutin-hegységhez csatlakozik. A hegység északkeleti lejtőssége keskeny, 5 rövid harántvölgy által van szelve, míg délnyugati oldalán a Túr-völgy hálózata terjed szét. Legtágabb medencéje a kies avasi völgykatlan.

A turci bányatelep még elhagyottabbnak látszott

A hegység magvát félig kristályos, szürke magmás kőzet alkotja, és ezt nagy részben vulkáni por vagy laza mészköves réteg takarja, a trachit- és riolitkúpok csoportosan vagy elszigetelten merülnek fel ez alól. A hegységben sok helyen találunk ezüst- és ércbányákat vagy barnaszéntelepeket, működő vagy mára már elárvult bányatelepeket.

A juhászkutyák is téli szabadságra vonultak

Ezen a vidéken több természetes rezervátum is létezik, nemzeti érdekvédelmi területek botanikus különlegességekkel, mint a szibériai hamuvirág, berzedt tőzegmoha, kereklevelű harmatfű. Öt mocsaras térséget is nyilvántartanak: a komorzáni Cetăţuia Mare, az Avasújfalu határában fekvő Tăvărul de la Mărăuşa, Lunaforráson a Trestia-tőzegláp és a Taul cu Gândacul, valamint az Izvorul Afanari láp.

A hótakaró alól néha csak a füstölgő kémények látszanak ki

Többször is volt szerencsénk ezt a vidéket meglátogatni. Először az elhagyatott turci bányatelep iránti kíváncsiság vezérelt, máskor a lunaforrási természeti gazdagság ragadott magával. Meghódítottuk a Mike- és Kis Köves-csúcsot, bejártuk a Talna partját Vámfalutól egész a Trestia-tőzeglápig, és nem egyszer hagytuk magunkat elcsábítani a kányaházi tavat ölelő dombocskáknak. Láthattuk a vidéket tavaszi díszben, fürdőző nyári melegben és festői színárnyalatokban ősszel is. Viszont azt a nyugalmat és meghitt idillt, amit a hópaplan alatti Avas nyújt, szinte lehetetlen szavakba önteni.

Árván maradtak a legelők kunyhói

Első utunk Kányaházára vezetett, ahol a mesterséges tó kiépített töltésén most gyermekek szánkóztak. A fák kopáran maradt ágait szépen beborítja a hó, és elcsendesednek a halászkunyhók. Azt követően Lunaforráson álltunk meg, ahol a hóréteg elérte a 40–50 centiméter magasságot. Egész a sífelvonóig teljesen akadálymentesített az út, ám innen akár a Talna partja felé, akár a Kis Köves-csúcs felé csak gyalogosan lehet haladni, és úgy is csak a kitaposott lánctalpasok vagy terepautók nyomában. A hó súlya alatt megrogyadoznak a hatalmas fenyők, a bozótokon ragyogó jégpáncél a régi idők képeslapjait idézi fel. Majd a turci bányatelepre látogattunk el, ahol a tájon érintetlen szépségében csillogó hó, az utakon szikrázó jég, a havas fenyők és betakart növényzet, hóval fedett csendes avasi házikók, amiknek csak a füstölgő kéménye látszik, az alacsony kerítések, amelyek mögött már házába bújik a juhokat terelő kutya is, az elhagyott szerpentinek a bányatelepen, ahová csak hótaposóval lehetne feljutni, mind-mind mesebeli képet fest a természet szerelmeseinek.

Nem tanácsos egyedül sétálni az erdőben

Míg a városban pillanatok alatt latyak lesz a frissen hulló hóból, a vidéki településeken elkezdődik egy másik élet.

Csodálva a természet ünneplőbe öltözött arcát újra és újra elámulunk azon az egyszerű és egyben nagyszerű felfedezésen, hogy akár Szatmár megyében, Szatmárnémetitől alig 50–60 kilométeres távolságokban ott él a kézzelfogható mesevilág, gyermeki lelkünk téli varázsa.

 

A hatalmas hótakaró felidézi a régi képeslapok meghitt emlékeit

 

A tó körüli nyaralók és halászkunyhók elnéptelenednek

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

www. facebook.com/2barangolo

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...