Húsvét előtti nagybevásárlás
Utoljára módositva: 2014-04-16 20:30:30

A közelgő ünnep csalhatatlan előjeleként az üzletekben megnőtt a forgalom, mindenki vásárol. Ám nem árt körülnézni előbb, hiszen nem csak az árak, de a minőség is fontos szempont ilyenkor.

 

A kötözött sonka kilónként 20 lejbe kerül, míg a főtt kötözött sonkáért 28,9 lejt kell fizetnünk

Nem csak az árak, de a minőség miatt is érdemes körülnézni a húsvéti nagybevásárlás előtt. Ha inkább a házias ízekre vágyunk, az élelmiszerpiacokon találjuk meg a megfelelő termékeket, ha viszont rövidebb idő alatt, egyszerre szeretnénk bevásárolni, érdemesebb a hipermarketekbe ellátogatni. Természetesen az üzletekben az akciókat is érdemes nyomon követni, hiszen a szezonális termékeket gyakran adják akciósan ilyenkor. A piacokon egyébként gyakorlatilag minden olcsóbb lett tavaly óta, a legtöbb termék sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg — mondják az általunk megkérdezett árusok. A húsvét egyik alapvető kelléke a tojás. A piacon sokkal olcsóbban lehet hozzájutni igazi háztáji tojáshoz, hiszen itt 35-40 baniba kerül darabja, míg az üzletekben 5–8 lejbe kerül 10 darab. Az ünnep igazi hangulatát a festett tojások adják meg, az ehhez szükséges festéket megvehetjük színenként külön, 30 bani körüli áron, ami 10 tojás festéséhez elegendő, de akár csomagban is 2,20 lejért, ami négy színt tartalmaz, és 60 tojás megfestéséhez elegendő. Nem maradhat el a húsvéti asztalról az igazi főtt sonka sem. A hentesüzletekben többféle házi jellegű sonka közül választhatunk. A sima sonka és a kötözött sonka kilónként 20 lejbe kerül, míg a főtt kötözött sonkáért 28,9 lejt kell fizetnünk. A parasztsonka kilónként 26,9 lejbe, míg a főtt parasztsonka 28,9 lejbe kerül. Az élelmiszerpiacon 30 lejért vehetünk házi füstölt sonkát, míg hipermarketben a parasztsonka 18,99 kilogrammos áron vásárolható meg. A kalácsárak pékségtől és mérettől függően változnak, egy 80 dkg-os kalácsot például átlag 5-6 lejért vehetünk meg. Az ünnepi reggeli kiegészítői a torma, cékla, retek és zöldhagyma. A piacon a torma kilónkénti ára 8 lej, ha azonban reszelve szeretnénk megvenni, 5 lejbe kerül üvegenként. Céklából 1 lejbe kerül egy kiló, míg a retek csomója 1,5 lej, a zöldhagymáé pedig 1 lej. Aki az ünnepek alatt sárga túrót is készít, az alapanyagot hozzá 10-12 lej/kiló áron szerezheti be.

Édességek

Sok településen még mindig él a locsolás hagyománya, így húsvéthétfőn nem csak piros tojással, hanem csokival is meg szokás kínálni a locsolókat. Csokinyuszit 1,79–5,39 lej között vásárolhatunk, áruk természetesen méretüktől és minőségüktől függ. Csokitojásból vehetünk több kicsit, zacskóban (150 g) 5,99–7,99 lej közötti áron. Ez többféle töltelékkel és ízesítéssel is kapható, ugyanúgy, mint a nagyobb csokitojás, melynek 0,65–0,99 lej darabja.

Romlott hústerméket találtak

Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság igazgatója tegnap beszámolt arról, hogy a vegyes ellenőrzési bizottság tagjai átfogó ellenőrzésbe kezdtek április 7-én, mely április 19-én ér véget. Az akció során minden élelmiszert, különösön húst, tojást és pékterméket forgalmazó, illetve előállító egységet ellenőriznek, hogy a lakosok húsvéti asztalára megfelelő minőségű ételek kerüljenek. Az akció első hetében, április 7. és 14. között 3202 kilogramm élelmiszert ellenőriztek, melyből 518,8 kilogrammot ideiglenesen, 3,5 kilogrammot pedig véglegesen kivontak a kereskedelmi forgalomból. Az igazgató elmondta, hogy a higiéniára és a szavatossági idő betartására fordítanak elsősorban hangsúlyt, azt követően, hogy romlott hústerméket is találtak az ellenőrzés során.

Kinczel Tünde

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...