Húsvéti hagyományok: tojásdobálás Teremen
Utoljára módositva: 2012-04-10 07:37:52

Húsvéthétfő alkalmával benépesedett Mezőterem egyik utcája, a helyi és környékbeli lakosok a „tojáshajgálásra” voltak kíváncsiak.

 

Húsvéti hagyományok

 

Annak ellenére, hogy a község vezetőségének anyagi finanszírozása ebben az évben is elmaradt, a mezőteremi tánccsoport mégsem tesz le arról, hogy továbbra is ápolják azt az ősi népszokást, amelyre Szatmár megye sváb falvai közül már csak Mezőteremen emlékeznek, név szerint a „tojáshajgálást”. A tánccsoport tagjai Oszóczki Adél vezetésével így a helyi tradíciókat szem előtt tartva rendezték meg az eseményt.

A „hajgálásról” röviden

A helyi szokás szerint a „hajgálást” a tojásgyűjtés folyamata előzi meg, a fiúk „házalás” során főleg nyers, de festett tojásokat is gyűjtenek egy nagyobb vesszőkosárba. Ezt követően előkészítik a területet, amelyen a tojásdobálás fog zajlani. A település egyik utcájának két oldalán 300 méter hosszúságban hozzávetőleg 3 méterenként helyeznek el 4-4 tojást, amelyeket a későbbiekben egy jobb és egy bal kezes fiú menet közben előre megtervezett szinkronmozgásban fognak elhajítani (egyenesen előre, egyenesen hátra, keresztben előre, keresztben hátra). A fiúk, mivel minden második tojáskupacból „hajgálnak”, nyolcszor kell megjárják a távot, ami fizikailag igencsak megterhelő, ezt a feladatot ebben az évben is a tánccsoport két tagja, Pop László és Merker Norbert vállalták magukra. A gyűjtésben résztvevő többi fiúra vigyázó szerep hárul, bottal ügyelnek, nehogy valaki megzavarja a „ceremóniát”. A tojásdobálást, mint eddig minden évben egy ünnepi műsor és bál előzte meg Húsvétvasárnap.

ifj. Deák Endre

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...