HÚSVÉTI MISSZIÓ
Utoljára módositva: 2014-05-08 09:55:44

„Szolgálni egy törékeny világban”

 

A fiatalok különböző helyeken vállaltak szeretetszolgálatot

Néhány fiatallal Romániából és Magyarországról idén másképpen töltöttük a nagyhetet. A célunk az volt, hogy jobban odafigyelhessünk a városi valóságra a szeretetszolgálat által, a húsvéti szent három nap által, melyet lelkesen ünnepeltük meg a falvakban az ottani hívekkel közösen; imádkoztunk a város utcáin is.

1. Szeretetszolgálat a városban

Kilenc csoportba osztottuk magunkat a város különböző, szociálisan törékeny helyeire. Az egyik csoport a város külső részén szolgált, az ún. Gostat-részben, ahol főként szegény nagycsaládok élnek kicsi helyeken, blokkokban. Öt egyetemista fiú egy lépcsőházat javított kőművesmunkával. Az egyik egyetemista így számolt be tapasztalatáról: „jobban megérezhettem általuk az élet emberséges oldalát, nem volt semmijük, csupán ennyi, mégis kávéval kínáltak és barátjuknak neveztek”. A városrész másik oldalán a 18 év fölötti árva gyermekekkel foglalkoznak, sokaknak nyújtva így lehetőséget, hogy kitanuljanak egy mesterséget kőművesként, ötvösként vagy asztalosként. A gyakorlati munka mellett együtt imádkoztak, játszottak, énekeltek velük, de az étkezés is közösen zajlott. Az egyik diák azt mondta: „Néhányszor az a vágy élt bennem, hogy minél előbb elmenjek otthonról és megtaláljam a saját munkámat és életstílusomat, mert azt gondoltam, hogy a szüleim beleavatkoznak az életembe, már túl sokat szeretnek engem; most azonban, az ő történeteiket hallgatva, már többre becsülöm a családomat.” A másik komoly önátadás a rákbetegek, Down-kórosok és az autisták szolgálata volt. Egy olyan terápiás munka, mely tele volt kreativitással a húsvéti gyertyák elkészítésében, a tojásfestésben és a kerámiázásban. Néhányunknak nehéz volt elfogadni a rákos betegek helyzetét, ugyanakkor meglepődve tapasztaltuk a Down-kórosok szeretetét. Egy másik csoport szegény és árva gyerekekkel dolgozott, tanították őket a játék és sport által. Nem tudtuk az időseket sem mellőzni. Három csoport ment el szolgálni egy öregotthonba, egy napközi otthonba, illetve otthonukban is meglátogatták őket; a fiatalok itt beszélgettek velük, segítettek a takarításban, játékokat és színdarabokat osztottak meg velük. A szeretetszolgálat végén az volt a közös megállapítás, hogy ez a szolgálat emberségesebbé tesz, és ez az egyik alapeszköze a mai román helyzet javításának, harcolva az igazságosságért.

 

2. Szolgálat a húsvéti szent három napon a szegény falvakban

Különleges volt mindenki számára látni a falusi emberek örömét, amikor megpillantották a falvakban a sok fiatalt, akik boldogok, szépen énekelnek és hisznek Istenben. A falusiak nagyon örültek, hogy közösen ünnepelhettük a húsvétot, nagy lelki feltöltődést jelentett számukra a fiatalok örömteli éneke, az esti fáklyás körmenet és az azt követő szentségimádás, valamint a szertartások után eltöltött közös idő. A falusi, egyszerű élet nagy hatást gyakorolt a fiatalokra: ahogyan az emberek teljes szívvel énekeltek a templomban, ahogyan megbecsülték a lelki életet, az imádságot és mindennapi kapcsolataikat. Az volt fontos leginkább számunkra, hogy megtapasztalhattuk az egyszerű élet értékét.

 

3. Imádság a városban

A húsvét üzenete többek között az is, hogy egyre inkább tudatosítsuk a minket körülvevő valóságot, amelyben élünk. Ezért elmentünk azokra a helyekre, ahová gyakran járunk, amelyek már annyira megszokottá váltak számunkra, hogy nem is vesszük észre azok varázsát és mélységét. Megkérdeztük magunktól: hol van Isten ebben a városban? Hagytuk, hogy vezessen minket. Ezzel az imádságos lelkülettel mentek ki többen a pályaudvarra vagy a buszállomásra, mások a szupermarketbe, ismét mások a piacra vagy a parkba, néhányan pedig a templomba. Az ima utáni megosztásból kiderült, hogy nagyon szép tapasztalatok születtek, ahogy ilyen „gyakorlati módon” imádkozott mindenki. Megérthettük, mi is a húsvét igazi üzenete, átélve mélyebben, lelkileg is azokat a helyzeteket, amelyekben nap mint nap mi is ott vagyunk. Megtalálhattuk magunkban az embert, aki imádkozik, aki kiegyensúlyozott, és tudja, mit is keres.

Végül, amikor megízleltük mindazt, amiben részt vettünk ezen a héten, mindenkiben a hála érzése volt jelen leginkább. Másokért élni boldogabbá tesz. Első alkalommal végeztük ezt a húsvéti missziót, láttuk, hogy ez jó, ezért tovább szeretnénk majd folytatni.

 

Miklós Claudiu SJ

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...