Húsz hektár lángolt
Utoljára módositva: 2018-09-21 08:50:17

Hatalmas bozót- és legelőtűzzel viaskodtak a lánglovagok szerdán délután Rózsapallag közelében, amelyet egy hanyagul elpöccintett cigaretta okozott.

A csikk parazsa pillanatok alatt lángra lobbantotta a legelő szalmaszáraz növényzetét, és a tűz megállíthatatlanul terjedt tovább a bozótosokban, csalitosokban. A kiérkező avasfelsőfalui hivatásos és avasújvárosi önkéntes tűzoltók nem tudtak a tűzfészek közelébe jutni oltóautóikkal a keskeny, vízmosásszerű „úton”, ezért a helybeli lakosok személygépkocsijait vették igénybe, az oltást pedig nehezítették a nagy területen kiterjedt lángok. Közel három órán át tartó, megfeszített munkával végül sikerült megfékezni a tüzet és meggátolni, hogy a közelben lévő erdő is meggyulladjon, de 20 hektárnyi terület teljesen leégett.

Az ősz különösen gyúlékony évszaknak számít, hiszen nagyon sokan égetéssel semmisítik meg kertjeikben/udvaraikon a száraz növényi hulladékot, faleveleket, valamint a mezőgazdasági területeken a száraz növényzetet. A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség épp a rózsapallagi, 20 hektárnyi területet felemésztő tűz okán ismételten felhívja a figyelmet, hogy a növényi hulladék/száraz növényzet őrizetlen égetése súlyos következményekkel járhat, akár emberéletbe is kerülhet, illetve jelentős anyagi kár is keletkezhet a tűz miatt. Sajnos a legtöbb esetben a gazdálkodók felügyelet nélkül hagyják a tarlótüzet, emellett a száraz növényi maradványokat istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtik össze és gyújtják meg, ami pedig — főleg szélfúvás esetén — veszélyezteti a közeli épületeket. A tűzoltók arra kérik az érintetteket, hogy a növényi hulladék égetését csak és kizárólag szélcsendes időben végezzék, távol közutaktól, épületektől és mezőgazdasági területektől. Fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék az égést, és azonnal avatkozzanak közbe, ha a lángok terjedni kezdenének.

Ugyanezt kérik a kiskertekben, udvarokon növényi hulladékot/avart égetőktől is, annál is inkább, mivel ezeken a helyeken a lakóépületek közelsége még inkább veszélyhelyzetet teremt — arra pedig külön figyeljenek, hogy a meggyújtandó halom alatt nem húzták-e meg magukat kisebb élőlények, főleg sünik, amelyek előszeretettel „költöznek be” az így előkészített kuckókba.

A lánglovagok az erdőn-mezőn kirándulókat is arra kérik, hogy ebben az időszakban tartózkodjanak a tűzrakástól; vagy amennyiben mégis tüzet raknak, azt csak kialakított (esetleg a földbe ásott) katlanban tegyék, és hazainduláskor győződjenek meg róla, hogy az utolsó parazsat is eloltották, akik pedig akár kirándulás, akár a különféle munkálatok során rágyújtanak, mindenképp oltsák el a csikket, s húzzanak rá egy kis földet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...