Húszéves a szatmárnémeti Szép Beszéd Stúdió
Utoljára módositva: 2014-09-12 14:27:31

Kovács Éva Poór Lili-díjas színművésznő húsz éve indította be a Szép Beszéd Stúdiót a szatmárnémeti Művészeti Iskolában. Ebből az alkalomból az eddigi eredményekről beszélgettünk.

 

Kovács Éva

— Amikor a Művészeti Iskolában beindult a szép beszéd oktatása, sokan idegenkedtek tőle, ma már bebizonyosodott, hogy nagyon hasznos az ilyen tanfolyam elvégzése, főként azok számára, akik olyan területen dolgoznak, hogy munkaeszköz számukra a szép magyar beszéd.

Valóban, 1994-ben, amikor „kitaláltam”, vagyis intézményes keretek között szerettem volna foglalkozni azokkal, akiknek fontos lehet a szépen, igényesen beszélt magyar nyelv, inkább azt mondanám, hogy szokatlan volt ez a kezdeményezés. De akik színművészeti egyetemre készültek, vagy azok, akik szerelmesei az irodalomnak és költészetnek, és akik különböző vers- és prózamondó versenyeken szerettek volna megmutatkozni, ösztönösen igényelték a segítséget, hogy minél eredményesebb, sikeresebb legyen a szereplésük. Az intézményből számos jó képességű, tehetséges tanuló került ki az elmúlt években, akik a tanulás vagy éppen a munka mellett, szabadidejükben itt képezték magukat és alapozták meg művészi karrierjüket. De a kulturált, technikailag és művészileg rendbe tett beszéd elsajátítása nem csak az előadóművészek, színművészek kötelessége. Mindazoknak, akiknek munkaeszköze a beszéd, fontos és elengedhetetlen a szépen és helyesen beszélt magyar nyelv használata.

— Körülbelül hányan végeztek eddig, és hogyan alakult a pályájuk?

— Az elmúlt évekre visszatekintve, úgy érzem, hogy nagyon hasznos volt a munkánk, hiszen növendékeim számos első helyezést, emlékplakettet, rangos díjat, többek között nemzetközi sikereket is elértek. Hosszan lehetne sorolni a helyeket, ahol megmérettettek. Megemlíteném a rangos Mensáros László-díjat Budapestről, a Kazinczy-érmet Győrből, majd a többszöri jelenlétünket a Kardos Albert nemzetközi versmondó versenyen Debrecenben, a Kosztolányi-versenyt Szatmárcsekén, az Anyám fekete rózsa-versenyt Veresegyházán, Kolozsváron az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Versenyt, de még számos vers- és próza mondó versenyen való részvételünkről is beszámolhatnék. Természetesen az itthon elért díjak és helyezések is nagyon fontosak nekünk, mint például a Gellért Sándor- és Eminescu-versenyeken, illetve a vidám versek- és a mesemondó versenyeken elért eredményeink. Tanítványaim közül tizenhaton felvételiztek sikeresen, marosvásárhelyi, kolozsvári, valamint magyarországi színművészeti egyetemekre és színi tanodákba, és végzett színészekként Kolozsváron, Csíkszeredában, Kaposvárott, Temesváron, Marosvásárhelyen megbecsült, tehetséges művészekként dolgoznak. De büszke vagyok a rádióknál Kolozsváron és itt Szatmárnémetiben dolgozó tanítványaimra is, és azokra is, akik a színpadtól távol ugyan, de a szépen beszélt magyar nyelvet használják munkájuk során, hasznosítva azokat a szabályokat, amelyeket megismertek.

— A mai fiatalok gyakran használnak — divatból, majd megszokásból — idegen szavakat, hogyan lehet őket ránevelni, hogy szeressék meg és használják a magyar nyelvet?

— A bennünket körülvevő világ, a reklámok, a médiából áramló információk, az idegen nyelvek tanulásának fontossága talán kicsit elnyomja saját nyelvünk ápolását és használatát. A család és az iskola dolga a helyes egyensúly megtartása és tanítása. A többnyelvűségre való törekvés az érvényesülést könnyíti. De az anyanyelv megtartása és helyes, tiszta használata az identitástudatot erősíti. Az otthon, a nyelv, a hagyományok tisztelete és ápolása magabiztossá tesz, bárhová szólítja is az embert a munkája. Valahogyan ezt kell tudatosítani a gyermekben, hogy majd felnőttként ő is ugyanígy adja át ezt a hitet gyermekeinek. Ez ilyen egyszerű és bizonyíthatóan eredményes módja annak, hogy szeretettel és okos neveléssel terelgessük gyermekeinket a kapott értékek megtartására és majdani továbbadására.

Magában a Művészeti Iskolában mekkora a népszerűsége ennek a kurzusnak?

Mint már korábban is említettem, fontosnak tartjuk a megmutatkozást, az önbizalom-fejlesztő és magabiztosságot erősítő nyilvános szerepléseket. A beszédstúdió tehetséges diákjai folyamatosan jelen vannak iskolánk előadásain, művészeti eseményeken, kiállításmegnyitókon, évfordulós rendezvényeken.

Hogyan lehet jelentkezni a kurzusra, melyek a beiratkozás feltételei?

A Szép Beszéd Stúdió iránt érdeklődőkkel szeptember 18-án, 16–18 óra között találkozunk az iskolában. Az érdeklődők kérdéseikkel az iskola titkárságához fordulhatnak személyesen, munkanapokon, a Ioan Slavici utca 6. szám alatt, illetve a 0261-715452-es telefonszámon.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...