Huszonhat túrát szervezett tavaly az EKE
Utoljára módositva: 2019-01-09 12:49:58

Aktív évet tudhat maga mögött az Erdélyi Kárpát Egyesület. A tavalyi évben 26 túrát és számos más, természetvédelemmel kapcsolatos eseményt szervezett. Az idei túraterv is hamarosan elkészül, ugyanakkor a már hagyományossá vált programok sem fognak elmaradni.

Mozgalmas évet zárt 2018-ban az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE); a számos tevékenységi kört megfigyelve csak különböző túrákból 26-ot szervezett, azaz szinte minden második héten sor került valamilyen közösségi megmozdulásra — számolt be lapunknak Márk-Nagy János, az egyesület vezetője.

A 26 túra között sok immár hagyományossá vált utat jártak be, így két alkalommal a Mária-úton végeztek munkatúrát és zarándoklatot, de számos honismereti túrát is szervezek, például Kőszegremetére vagy Kalotaszegre is. Tavaly is közkedveltek voltak a vízitúrák, illetve a kerékpáros vagy magashegyi túrák. Utóbbiak között már többéves hagyománya van például a Radnai-havasok meglátogatásának.

Tavaly nagyon jó helyen volt az EKE országos vándortábora, méghozzá Feketehalmon, amit számos magas hegység vesz körbe, így ez is remek túrázási, kirándulási lehetőségeket nyújtott a résztvevőknek. Ennek során meglátogatták Királykőt, a Fogarasi-havasokat, a Csukás-hegységet, a Keresztény-havast, a Nagykő-havast, a Bucsecs-hegységet stb.

Márk-Nagy János elmondta, hogy az egyesület túrái sok embert megmozgatnak, de nem mindig ugyanakkora számban. Egyes alkalmakon, mint például a Mária-úti túra is, alig 15-en szoktak összegyűlni, míg a tiszai vízitúrán akár 80–100-an is részt vesznek évről évre. A vándortáborban pedig Szatmárról mintegy 40-en voltak, ott kisebb csoportokba verődve mindenki olyan túrát választott, amelyiket a leginkább jónak látott.

„Vannak olyan túráink is, amelyeken rendszeresen részt vesznek gyerekek is, viszont vannak olyan kirándulások is, ahová egy összeszokott csapattal indulunk. Ezek közül többnek akár 20 évnél is régebbi hagyománya van, például a Radnai-havasokat több mint két évtizede látogatjuk, de a Szatmár megyei Mike-csúcsra is legalább 16–18 éve minden január végén vagy február elején ellátogatunk” — magyarázta az EKE vezetője. Hozzátette: számos új túraútvonalat is kidolgoztak a közelmúltban, ilyenek például a mogosai vagy kapnikbányai túra is.

Idén is heteken belül elkészül az éves túraterv, amely felkerül majd az egyesület honlapjára is.

A rendszeres túrázási lehetőség mellett számos sportolási alkalmat is kínál az EKE tevékenységi palettája. Egy jól összeszokott futócsapata is van az egyesületnek, a Pro Runners, amely tavaly is legalább 10 futó- és kerékpárversenyen vett részt.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület éves eseménynaptárának egyik legjelentősebb rendezvénye a Tour de Túr néven ismertté vált terep-kerékpárverseny, amelynek szintén többéves hagyománya van.

A tavalyi évben a kerékpárversenyt terepfutóversennyel bővítették a szervezők, így még több érdeklődő számára nyújtottak részvételi lehetőséget. Összesen mintegy 500-an vettek részt az eseményen. A jelentkezők választhattak, melyik próbán kívánnak részt venni, a futók számára egy 10 kilométeres, illetve egy 22 kilométeres félmaratoni távot hirdettek meg, míg a kerékpározók számára egy 35 és egy 65 kilométeres távot szabtak meg a szervezők.

„Igyekszünk minden évben újítani valamit a versenyen, ezúttal a futóverseny volt az egyik újítás, a másik pedig az egyszer használatos műanyag eszközök kizárása, helyettük újrahasznosított anyagból készült poharak és tányérok voltak, vizet nem flakonokban, hanem nagy ballonokban vittünk stb. Igyekszünk évről évre környezetbarátabbá tenni a rendezvényt” — magyarázta Márk-Nagy.

Az egyesület másik fontos rendezvénye a 2007 óta rendszeresen megrendezésre kerülő Autómentes Nap a Túr menti területeken. A rendezvény célja a védett területek értékeinek népszerűsítése.

Ugyanakkor minden tavasszal megrendezik a Föld napján a Critical Mass kerékpáros rendezvényt, amelyen évente több százan részt vesznek.

2018 decemberében is megrendezték a Mikulás-futást, amikor rászoruló családoknak gyűjtött adományokat az egyesület.

Az EKE munkája során minden tevékenység a természetvédelem köré összpontosul, így az említett túrák és sportesemények fő célja a védett területek és elsősorban a természet megismerése. Viszont ezek mellett különböző pályázatok révén is igyekszik megvalósítani céljait az egyesület, tavaly két természetvédelmi projekt zajlott az EKE égisze alatt.

Az egyik a Junior Ranger (Fiatal természetőr) környezeti nevelést elősegítő program volt, amelynek célja a fiatalok és a természet közötti szoros kapcsolat megteremtése, megismertetve őket a természeti értékekkel, specifikus problémákkal, bevonva őket a természetvédelmi területek kezelésébe. A program során 10 szatmári iskolában tartottak előadásokat az egyesület munkatársai, majd nyári táborok révén mutatták be konkrétan a természetvédelmi problémákat.

A másik természetvédelmi pályázat egy RO-HU határon átívelő uniós projekt, amelyben a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságával közösen vesz részt az Erdélyi Kárpát Egyesület.

A program során három nagy téma köré rendeződnek a résztvevők tevékenységei: az első a Túr menti védett területek romániai és magyarországi részei természeti értékeinek a felmérése, ehhez egy módszertan kidolgozása, majd egy akcióterv létrehozása a megoldásra váró problémákat illetően.

A pályázat második része egy konkrét védelmi intézkedés révén valósul meg, mégpedig a Túr mentén mesterséges odútelepeket hoznak létre a határ mindkét oldalán denevérek számára, elősegítve ezek túlélését és megtelepedését a Túr menti területeken. A repülő rovarokat fogyasztó élőlények elszaporítása várhatóan csökkenti idővel a rovarok számát, amely növényvédelmi szempontból kedvező hatással lehet a környezetre.

A pályázat harmadik szegmense egy turisztikai fejlesztési terv, amelynek lényege a Túr mente természeti értékeinek megismertetése, elsősorban turistákkal, ugyanakkor a helyi lakossággal is, hiszen sokan az ott élők közül sincsenek tisztában azzal, milyen természeti értékek veszik körül élőhelyüket. A projekt során számos módon zajlik majd a térség népszerűsítése: telefonos applikációk, tanösvények, valamint szórólapok, illetve egyéb tájékoztató anyagok több Túr menti településen történő elhelyezése révén. A projekt 2020-ig tart.

A 2018-as év egyetlen negatív hozadéka az EKE számára a védett területek gondnokságának elvesztése volt, miután egy törvényhatározat alapján egy állami intézmény kezébe került a védett területek kezelése.

Márk-Nagy János meglátása szerint a Bukarestben székelő új intézménynek sajnos nincs megfelelő kapacitása a munka elvégzéséhez, ezért egyelőre nehéz pozitívan megítélni ezt a rendelkezést.

Végezetül pedig az idei évben egy új rendezvény meghonosításának terveiről számolt be lapunknak Márk-Nagy János. Elmondta, hogy a marosvásárhelyi Milvus Csoporttal közösen egy madarászfutam megszervezését valósítanák meg 2019 novemberében. Az esemény során különböző profi és amatőr madarászok versenyszerűen felmérik egy bizonyos terület madárvilágát. Az elmúlt két évben anyagi támogatás híján elmaradt, viszont idén szeretnék újra feleleveníteni ezt a rendezvényt a szervezők.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...