Huszonkilenc kiskorú állt a bíróság előtt
Utoljára módositva: 2016-02-02 09:25:27

Tavaly a Szatmárnémeti Bíróság Melletti Ügyészség ügyészei 824 személy elleni és 3513 vagyon elleni bűncselekményben hoztak ítéletet és 29 kiskorút is bíróság elé állítottak.

A bíróság elé küldött 456 vádlott közül 433 férfi volt

A Szatmárnémeti Bíróság Melletti Ügyészség főügyésze, Elena Ioana Bălaj Chendereş és Sanda Daria Varga főügyész-helyettes közösen számolt be az intézmény tavalyi tevékenységéről s amint az elhangzott, 2015-ben kimondottan szerencsésnek könyvelhette el magát a bíróság melletti ügyészség, hiszen a 13 meghatározott ügyészi tisztségből mind a 13 be lett töltve és a gőzerővel dolgozó, fiatal ügyészi gárda 4337 ügyben hozott ítéletet. Túláradó örömre azonban így sincs okuk, hiszen nem kevesebb mint 7440, tavalyról és az azelőtti évekből megmaradt üggyel kezdték az idei évet.

Tavaly összesen 12 161 bűnvádi eljárást regisztráltak a bíróság melletti ügyészségen, közülük 4337 bűnügyben született ítélet, s az esetek zömét vagyon elleni bűncselekmények képezték. Tavaly az ügyészek 824 személy elleni bűncselekmény (gondatlanságból elkövetett emberölések, azaz többnyire közlekedési balesetek, testi sértések, ütés és más erőszakos cselekmények) és 333 közbiztonság elleni bűncselekmény miatt kezdeményeztek eljárást. A 3513 vagyon elleni bűncselekményből 1833 volt lopási és minősített lopási, 37 rablási és minősített rablási, 232 pedig csalási ügy. Az évértékelőn elhangzott az is: a tárgyalóterembe küldött vádlottak közül — számuk 38%-kal több, mint 2014-ben volt, amikor „alig” 286 elkövető állt a bírák előtt — 433 férfi volt és mindössze 23 nő, s tettük elkövetésekor összesen 29 volt fiatalkorú. 2015-ben az ügyészek 43 visszaeső bűnözőt és 108 büntetett előéletű személyt állítottak bíróság elé, a 456 vádlott közül 278-an vidéki, 178-an pedig városi lakosok voltak. A beszámoló arra is rávilágít, hogy a bűnelkövetők közül 112-en alkoholos befolyásoltság alatt követték el tettüket, a bíróság pedig egy személy esetében küldte vissza az ügyet és további tíz esetben mentette fel az ügyészség által eléje küldött személyt.

A bemutatott adatokat figyelembe véve elmondható, hogy egy szatmári ügyésznek évente 935 vádirat-dossziét kell áttanulmányoznia, melyhez egyes esetekben hozzáadódik a tárgyalásokra való felkészülés is, tehát az ügyészek túlterheltek — még akkor is, ha tavaly mind a 13 ügyészi tisztség be volt töltve. Az évértékelőn jelen volt — akárcsak az előző években is — Mascaş Aurel, a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság Melletti Ügyészség főügyésze is, aki elégedettségének hangot adva úgy fogalmazott: a bíróság melletti ügyészség ügyészei 2015-ben sem okoztak csalódást, mennyiség és minőség szempontjából is a tőlük megszokott, magas színvonalon dolgoztak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...