Huszonkilenc kiskorú állt a bíróság előtt
Utoljára módositva: 2016-02-02 09:25:27

Tavaly a Szatmárnémeti Bíróság Melletti Ügyészség ügyészei 824 személy elleni és 3513 vagyon elleni bűncselekményben hoztak ítéletet és 29 kiskorút is bíróság elé állítottak.

A bíróság elé küldött 456 vádlott közül 433 férfi volt

A Szatmárnémeti Bíróság Melletti Ügyészség főügyésze, Elena Ioana Bălaj Chendereş és Sanda Daria Varga főügyész-helyettes közösen számolt be az intézmény tavalyi tevékenységéről s amint az elhangzott, 2015-ben kimondottan szerencsésnek könyvelhette el magát a bíróság melletti ügyészség, hiszen a 13 meghatározott ügyészi tisztségből mind a 13 be lett töltve és a gőzerővel dolgozó, fiatal ügyészi gárda 4337 ügyben hozott ítéletet. Túláradó örömre azonban így sincs okuk, hiszen nem kevesebb mint 7440, tavalyról és az azelőtti évekből megmaradt üggyel kezdték az idei évet.

Tavaly összesen 12 161 bűnvádi eljárást regisztráltak a bíróság melletti ügyészségen, közülük 4337 bűnügyben született ítélet, s az esetek zömét vagyon elleni bűncselekmények képezték. Tavaly az ügyészek 824 személy elleni bűncselekmény (gondatlanságból elkövetett emberölések, azaz többnyire közlekedési balesetek, testi sértések, ütés és más erőszakos cselekmények) és 333 közbiztonság elleni bűncselekmény miatt kezdeményeztek eljárást. A 3513 vagyon elleni bűncselekményből 1833 volt lopási és minősített lopási, 37 rablási és minősített rablási, 232 pedig csalási ügy. Az évértékelőn elhangzott az is: a tárgyalóterembe küldött vádlottak közül — számuk 38%-kal több, mint 2014-ben volt, amikor „alig” 286 elkövető állt a bírák előtt — 433 férfi volt és mindössze 23 nő, s tettük elkövetésekor összesen 29 volt fiatalkorú. 2015-ben az ügyészek 43 visszaeső bűnözőt és 108 büntetett előéletű személyt állítottak bíróság elé, a 456 vádlott közül 278-an vidéki, 178-an pedig városi lakosok voltak. A beszámoló arra is rávilágít, hogy a bűnelkövetők közül 112-en alkoholos befolyásoltság alatt követték el tettüket, a bíróság pedig egy személy esetében küldte vissza az ügyet és további tíz esetben mentette fel az ügyészség által eléje küldött személyt.

A bemutatott adatokat figyelembe véve elmondható, hogy egy szatmári ügyésznek évente 935 vádirat-dossziét kell áttanulmányoznia, melyhez egyes esetekben hozzáadódik a tárgyalásokra való felkészülés is, tehát az ügyészek túlterheltek — még akkor is, ha tavaly mind a 13 ügyészi tisztség be volt töltve. Az évértékelőn jelen volt — akárcsak az előző években is — Mascaş Aurel, a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság Melletti Ügyészség főügyésze is, aki elégedettségének hangot adva úgy fogalmazott: a bíróság melletti ügyészség ügyészei 2015-ben sem okoztak csalódást, mennyiség és minőség szempontjából is a tőlük megszokott, magas színvonalon dolgoztak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...