Huszonötezer honosítási kérelem
Utoljára módositva: 2017-12-12 10:55:00

Működése hét éve alatt 25 000 igénylőnek segített a honosításban a szatmárnémeti Demokrácia Központ — a „világ másik részéről” érkezett, jubileumi honosodó számára pedig különösen fontos volt, hogy hét évtizede nem látott szülővárosában nyújtsa be a kérelmét.

Nem mindennapi eseménynek volt helyszíne tegnap a szatmárnémeti Demokrácia Központ, amely hét évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nemzeti érdek szolgálatában: benyújtotta honosítási kérelmét a 25 000 igénylő — méghozzá szintén nem mindennapi igénylő, ugyanis Moldován László bár Szatmárnémetiben született, egyéves korában, 1948–ban elhagyta szülővárosát és azóta Izraelben él, ám különösen fontos volt számára, hogy a magyar állampolgárságot igénylő dossziét abban a városban nyújtsa be, ahol meglátta a napvilágot s ahová hét évtized után tért vissza először. A nem mindennapi igénylő okmányait a tortás, pezsgős ünnepség keretében a külön az erre az alkalomra ide érkezett Csulák Péter konzul vette át.

Levegőben vibráló izgalom, pezsgősüveg, piros-fehér-zöld torta jelzi, hogy nem mindennapi esemény készülődik a szatmárnémeti EMNT Demokrácia Központjában — abban a Demokrácia Központban, amely az országban elsőként, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit, és az elmúlt évek során a nemzeti érdeket szolgálva segített a honosításban, a magyar állampolgárság igénylésében. S hogy hétéves munkája mennyire nem volt hiábavaló, azt mi sem igazolta jobban, mint hogy tegnap délelőtt benyújtotta honosítási kérelmét a 25 000. igénylő — az izraeli Askelón városából érkezett Moldován László személyében. „Ez a decemberi nap mondhatni visszatromfol annak a másiknak, december 5-nek, a lelki Trianon napjának, s a 25 000 honosítási kérelem újabb bizonysága a nemzeti összetartozásnak” — fogalmazott Csókási-Budaházi Attila irodavezető, hozzátéve: különös megtiszteltetés számukra, hogy Moldován László hozzájuk fordult, és itt, Szatmárnémetiben kérte a honosítást. A külön erre az alkalomra érkezett Csulák Péter kolozsvári konzul — megköszönve a honosításban eddig nyújtott segítséget — emlékeztetett: magyar állampolgárságot igényelhetnek mindazok, akiknek a felmenőik magyarországi állampolgárok voltak, s fontos, hogy az igénylők beszéljék a magyar nyelvet — mert nyelvében él a nemzet. „Örömmel várjuk honfitársainkat, akik eddig is a nemzet tagjai voltak, s ez a státuszuk most csak jogilag erősödik. Remélem, sokan élnek még az egyszerűsített honosítás lehetőségével — de az igencsak ritka jelenség, hogy valaki visszatérjen szülőföldjére, és ott nyújtsa be dossziéját” — mondta, miközben átvette Moldován László iratcsomóját.

S hogy miért kerekedik fel valaki a Földközi-tenger partján lévő otthonából, hogy hét évtized múltán visszatérjen szülővárosába, és ott igényelje a honosítást? „Ha van rá lehetőség, miért ne legyen meg? Erősíti az összetartozást, és számomra azzal kerek a történet, ha nem Izraelben, hanem itt, szülővárosomban igénylem” — válaszol derűsen mosolyogva Moldován László. Mint mondja, bár alig volt egyéves, amikor 1948-ban elhagyták Szatmárnémetit, de Askelónban intenzív és aktív élet zajlott a jelentős lélekszámú szatmári zsidó közösségben — mert szatmáriak maradtak, és azok ma is. „Most már kicsit lazábbak a kapcsolatok, hiszen az idősek elhunytak, a fiatalok pedig rohanóbb életet élnek, de az, hogy Szatmárról származnak, gyökereik ide nyúlnak, most is fontos nekik” — magyarázza folyékony magyarsággal, hiszen: „Szüleim csak magyarul beszéltek otthon, és majd’ fél évszázad után (a ’90-es években hunytak el) sem ment könnyen számukra a héber. Otthon tanultam meg magyarul írni és olvasni, s olvasok mind a mai napig, többek között az Új Kelet havilapot (az egyetlen magyar nyelvű zsidó újságot), amelynek különlegessége, hogy 1918 decemberében indult útjára Kolozsvárt, aztán 1940-ben az akkori hatalom betiltotta, majd 1948-tól Izraelben jelenik meg, most is. És persze ott a televízió is, a világ minden pontján fogható magyar nyelvű csatornák. Ma már sajnos csak a nővéremmel beszélgetünk magyarul, négy gyermekem szüleimtől megtanult ugyan pár szót, de az ő nyelvük már a héber, csehországi gyökerű feleségem pedig mindent ért ugyan, de beszélni ő is csak párt szót tud ezen a nem legkönnyebb nyelven” — meséli, majd széles mosollyal summázza (önmagának is, feleségének és a jelenlévőknek is): „Jó dolog itt lenni.”

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...