Huszonötezer honosítási kérelem
Utoljára módositva: 2017-12-12 10:55:00

Működése hét éve alatt 25 000 igénylőnek segített a honosításban a szatmárnémeti Demokrácia Központ — a „világ másik részéről” érkezett, jubileumi honosodó számára pedig különösen fontos volt, hogy hét évtizede nem látott szülővárosában nyújtsa be a kérelmét.

Nem mindennapi eseménynek volt helyszíne tegnap a szatmárnémeti Demokrácia Központ, amely hét évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nemzeti érdek szolgálatában: benyújtotta honosítási kérelmét a 25 000 igénylő — méghozzá szintén nem mindennapi igénylő, ugyanis Moldován László bár Szatmárnémetiben született, egyéves korában, 1948–ban elhagyta szülővárosát és azóta Izraelben él, ám különösen fontos volt számára, hogy a magyar állampolgárságot igénylő dossziét abban a városban nyújtsa be, ahol meglátta a napvilágot s ahová hét évtized után tért vissza először. A nem mindennapi igénylő okmányait a tortás, pezsgős ünnepség keretében a külön az erre az alkalomra ide érkezett Csulák Péter konzul vette át.

Levegőben vibráló izgalom, pezsgősüveg, piros-fehér-zöld torta jelzi, hogy nem mindennapi esemény készülődik a szatmárnémeti EMNT Demokrácia Központjában — abban a Demokrácia Központban, amely az országban elsőként, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit, és az elmúlt évek során a nemzeti érdeket szolgálva segített a honosításban, a magyar állampolgárság igénylésében. S hogy hétéves munkája mennyire nem volt hiábavaló, azt mi sem igazolta jobban, mint hogy tegnap délelőtt benyújtotta honosítási kérelmét a 25 000. igénylő — az izraeli Askelón városából érkezett Moldován László személyében. „Ez a decemberi nap mondhatni visszatromfol annak a másiknak, december 5-nek, a lelki Trianon napjának, s a 25 000 honosítási kérelem újabb bizonysága a nemzeti összetartozásnak” — fogalmazott Csókási-Budaházi Attila irodavezető, hozzátéve: különös megtiszteltetés számukra, hogy Moldován László hozzájuk fordult, és itt, Szatmárnémetiben kérte a honosítást. A külön erre az alkalomra érkezett Csulák Péter kolozsvári konzul — megköszönve a honosításban eddig nyújtott segítséget — emlékeztetett: magyar állampolgárságot igényelhetnek mindazok, akiknek a felmenőik magyarországi állampolgárok voltak, s fontos, hogy az igénylők beszéljék a magyar nyelvet — mert nyelvében él a nemzet. „Örömmel várjuk honfitársainkat, akik eddig is a nemzet tagjai voltak, s ez a státuszuk most csak jogilag erősödik. Remélem, sokan élnek még az egyszerűsített honosítás lehetőségével — de az igencsak ritka jelenség, hogy valaki visszatérjen szülőföldjére, és ott nyújtsa be dossziéját” — mondta, miközben átvette Moldován László iratcsomóját.

S hogy miért kerekedik fel valaki a Földközi-tenger partján lévő otthonából, hogy hét évtized múltán visszatérjen szülővárosába, és ott igényelje a honosítást? „Ha van rá lehetőség, miért ne legyen meg? Erősíti az összetartozást, és számomra azzal kerek a történet, ha nem Izraelben, hanem itt, szülővárosomban igénylem” — válaszol derűsen mosolyogva Moldován László. Mint mondja, bár alig volt egyéves, amikor 1948-ban elhagyták Szatmárnémetit, de Askelónban intenzív és aktív élet zajlott a jelentős lélekszámú szatmári zsidó közösségben — mert szatmáriak maradtak, és azok ma is. „Most már kicsit lazábbak a kapcsolatok, hiszen az idősek elhunytak, a fiatalok pedig rohanóbb életet élnek, de az, hogy Szatmárról származnak, gyökereik ide nyúlnak, most is fontos nekik” — magyarázza folyékony magyarsággal, hiszen: „Szüleim csak magyarul beszéltek otthon, és majd’ fél évszázad után (a ’90-es években hunytak el) sem ment könnyen számukra a héber. Otthon tanultam meg magyarul írni és olvasni, s olvasok mind a mai napig, többek között az Új Kelet havilapot (az egyetlen magyar nyelvű zsidó újságot), amelynek különlegessége, hogy 1918 decemberében indult útjára Kolozsvárt, aztán 1940-ben az akkori hatalom betiltotta, majd 1948-tól Izraelben jelenik meg, most is. És persze ott a televízió is, a világ minden pontján fogható magyar nyelvű csatornák. Ma már sajnos csak a nővéremmel beszélgetünk magyarul, négy gyermekem szüleimtől megtanult ugyan pár szót, de az ő nyelvük már a héber, csehországi gyökerű feleségem pedig mindent ért ugyan, de beszélni ő is csak párt szót tud ezen a nem legkönnyebb nyelven” — meséli, majd széles mosollyal summázza (önmagának is, feleségének és a jelenlévőknek is): „Jó dolog itt lenni.”

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...