I. János Károly volt spanyol király visszavonult a közéleti szerepléstől
Utoljára módositva: 2019-06-03 16:44:46

Visszavonult a közéleti szerepvállalástól I. János Károly volt spanyol király vasárnap, aki napra pontosan öt évvel ezelőtt mondott le a trónról fia, Fülöp javára.

A királyi ház közleménye szerint a 81 esztendős egykori uralkodó épp az évforduló alkalmából hozta meg ezt a döntést, amelyről levélben tájékoztatta utódját.

“Úgy hiszem, elérkezett a pillanat, hogy egy új fejezetet nyissak az életemben” – olvasható a nyilvánosan közzétett dokumentumban, amelyből kiderült: 80. születésnapja, vagyis tavaly január óta érlelődött benne a visszavonulás gondolata.

I. János Károly 1975. november 22-én lépett trónra, mindössze két nappal azután, hogy a spanyol államot 36 éven át irányító diktátor, Francisco Franco tábornok meghalt.

Noha trónra kerülését maga a diktátor készítette elő, a diktatúrát követő demokratikus politikai átmenetben a király fontos szerepet játszott. Az 1978-ban megszületett új demokratikus alkotmány jelképesen ugyan, de a demokrácia és az alkotmány őrzőjévé tette.

I. János Károly népszerűsége évtizedeken át szinte töretlen volt, ám a 2008-ban kezdődött, és Spanyolországot különösen erősen sújtó gazdasági krízis idején a spanyolok bizalma megrendült benne. Egyebek mellett szemére vetették, hogy az ország problémái ellenére folytatta költekező életmódját, és bírálták nehezen átlátható vagyona miatt is.

Tovább rontott a helyzeten, hogy Krisztina hercegnő és férje korrupciós botrányba keveredett. Inaki Urdangarint azóta öt év tíz hónapos börtönbüntetésre ítélték közpénzek elsikkasztása miatt. Krisztinát viszont felmentették a vádak alól.

“A legjobbakat kívánom Spanyolországnak, amelynek egész életemet szenteltem, amelynek szolgálatába állítottam minden képességemet, lelkesedésemet és hitemet” – mondta I. János Károly öt évvel ezelőtt, amikor televíziós beszédében bejelentette távozását.

Hangsúlyozta, hogy úgy gondolja, fia “a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül”.

A spanyol monarchia megítélése már VI. Fülöp uralkodásának legelső évében jelentősen javult, és azóta sem változott. Köszönhetően például olyan intézkedéseknek mint a királyi család “fizetésének” csökkentése, az uralkodóház költségvetésének és szerződéseinek átláthatóvá tétele. Az új király megtiltotta továbbá az olyan, nagy értékű ajándékok elfogadását a királyi család tagjai számára, amelyek kompromittálhatják őket.

I. János Károly visszavonulása alkalmából nem rendeztek hivatalos ünnepséget vagy megemlékezést. A volt király ezen a napon egy bikaviadalon vett rész Aranjuezben, ahol idén a helyi aréna 200 éves fennállását ünneplik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...