Ideje gumiabroncsot cserélni
Utoljára módositva: 2015-11-03 13:39:57

Bár még egyáltalán nem igazi téli az időjárás, az úttestet sem borítja ónos eső, latyak vagy jégréteg, egy komolyabb fékezésnél a nyári gumi már meglepetést okozhat.

 

Mióta a KRESZ nem naptári dátumtól, hanem útviszonyoktól teszi függővé a téli/nyári gumik cseréjét, kicsit „elkényelmesedtek” az autótulajdonosok, megvárják az első havat vagy komolyabb fagyot, s akkor sietnek a műhelyekbe — és természetesen mérgelődnek a várakozási idő és a tumultus miatt. Pedig a szakemberek szerint amikor a hőmérséklet 7 fok alá csökken, igenis fel kell szerelni a téli gumit! Ugyanis a stabilan lehűlt aszfalton a nyári gumik könnyebben csúsznak, a féktávolság pedig 2–2,5 méterrel is megnő. „A lelkiismeretesek komolyan is veszik ezt a felszólítást, de eddig még elég kevesen jelentkeztek gumiabroncs-cserére. Körülbelül két hete jelentek meg az „első fecskék”, azóta mindennap jön pár autótulajdonos” — mondta lapunk megkeresésére a Ger-Bog szervizt vezető Butka Gergő, aki egyúttal pár nagyon népszerű tévhitet is igyekezett eloszlatni. „Sokan azért nem cserélik (még) le, mert úgy gondolják, elkopik a télietlen hetek alatt. Ez nem így van! Június-július-augusztusban tényleg nem szabad feltenni, mert jobban kopik, viszont szeptember végén, október elejétől már nyugodtan le lehet cserélni. Sokan felteszik a kérdést nekem is: miért kell annyit várakozni? Egy autón gumit cserélni kb. 30–45 perc, leszerelni, felniről leszerelni, lepucolni, körbekenni, szelepházat cserélni, felszerelni, ellenőrizni, centírozni időigényes munka, amit nem lehet összecsapni, s évente kétszer szánja rá minden autótulajdonos azt az órát. Mindenkinek javaslom: menjen időben a szervizbe és legyen türelme, hiszen saját és családja biztonságáról van szó! Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az elmúlt években a biztosítási szakemberek egy-egy balesetnél már azt is komolyan figyelembe vették: téli gumi volt-e a kerekeken vagy sem, hiszen a téli guminak jobb a tapadása, a kanyarstabilitása. Számtalanszor elmondtam már, s most ismétlem önmagam: óvakodjanak az internetes kereskedőktől és a használt gumiabroncsokat forgalmazó műhelyektől, keressenek olyan szervizeket, ahol 2014–2015-ös évjáratú gumiabroncsokat árusítanak, teljes körű szolgáltatást biztosítanak és garanciát is vállalnak mind a munkára, mind a termékre. Hiába az alig kopott bordázat, az abroncs alapanyagának elévülése öt év, efölött már elveszti a rugalmasságát. Arra is figyelni kell, hogy a jogszabály a hópehellyel (csillaggal) megjelölt gumiabroncsokat fogadja el téli gumiként, nem elégséges csak az„all seasons” feliratozás.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...