Idén is felpörgeti a várost a PMN
Utoljára módositva: 2018-07-20 18:12:29

A PMN-ről tartott pénteken sajtótájékoztatót Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Pataki Csaba, az első PMN szervezője és Stier Péter, a PMN főszervezője.

A Partiumi Magyar Napok az elmúlt tizenhat év során Erdély és a Partium egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, amely kiemelkedő helyet foglal el a romániai rendezvénypalettán mint a régió egyik legrégebbi magyar programsorozata. A tavalyi arculatfrissítés után a 17. PMN programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt évek rendezvényeit, mondták el a szervezők. Idén augusztus 20. és 26. között rendezik meg a Partiumi Magyar Napokat Szatmárnémetiben.

Az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult a Partiumi Magyar Napok 17 szervezővel, s a rendezvény 3 napja során 2 helyszínen több mint 3000-en vettek részt összesen 7 koncerten és 21 egyéb programon, számolt be a részletekről sajtótájékoztatón Stier Péter, a Partiumi Magyar Napok főszervezője, aki kitért arra is, hogy az elmúlt 17 évben több mint 130 nagyzenekar lépett fel a PMN színpadjain, de ez a szám továbbra is növekszik.

Stier Péter elmondta: idén több újítást is bevezetnek a szervezők, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a PMN színházi előadásai nyitnak a román közönség felé is, hiszen valamennyi színházi előadás román felirattal lesz megtekinthető. A vizuális élmény szerelmeseinek kedvez a Coposu sétány rendezvénygödrében felállításra kerülő szabadtéri mozi, ahol nagy kivetítőn, egy héten át minden este minőségi és ismert filmek kerülnek vetítésre, ugyancsak román felirattal. Stier hozzátette: a 17. PMN a felsoroltak mellett a gyerekprogramok, kézművestermékeket kínálók számában is újít, hiszen mindkettőből az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban várják majd az érdeklődőket.

Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője beszélt arról, hogy a Partiumi Magyar Napokon nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során több száz színházi előadással, kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség. Ezeket a jövőben is teljes mellszélességgel támogatni fogja az Identitas Alapítvány. Szőcs Péter ugyanakkor hangsúlyozta: idén a PMN kilép Szatmárnémeti határain kívülre, hiszen most először Nagykároly, Máramarossziget és Tasnád is bekapcsolódik az egyhetes kulturális és szórakoztató forgatagba. Ehhez kapcsolódva Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke elmondta: ez azért is fontos kezdeményezés, mert így azokhoz is eljut a PMN, akiknek nincs lehetőségük a megyeközpontba utazni. Ezáltal nemcsak a városi, hanem a megyei turizmus is fejlődik, valamint eljuttatják a magyar kultúrát a szórványba is.

A Partiumi Magyar Napok amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező, értékelte a rendezvényt Kereskényi Gábor, a szervező Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, mivel a rendezvény nem csak a helyi lakosságot szólítja meg. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint évről évre több látogató érkezik Szatmárnémetibe. Kereskényi szerint a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben a multikulturalitás jegyében zajlik, a sokszínűség jellemzi, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román nyelvű lakosság számára is tartogat látnivalókat.

A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy akárcsak tavaly, idén is mellőznek mindenféle útlezárást a rendezvény ideje alatt, hiszen nem szeretnék, hogy a PMN miatt fennakadások legyenek a forgalomban.

Kereskényi Gábor szervező, Szatmárnémeti polgármestere fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év alatt igazi „szatmárikum” lett, egy olyan rendezvény, amelyet minden szatmári magyar ember magáénak érez, s amely a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

Magyar Lóránd szervező, parlamenti képviselő elmondta: a PMN szatmárikum jellegére nagyon büszkék lehetünk, és ezzel is utat kell mutatnunk rendezvényszervezésből és kultúránk megőrzéséből egyaránt. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy meghonosítsák a szatmári termékek fogalmát.

Stier Péter elárulta, hogy idén is megmarad a régi-új helyszín, a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvara, ahol hétköznaponként koncertek lesznek. A Tűzoltótorony és a körülötte lévő tér valamelyest átalakul, ez a gyerekeké és a fiataloké lesz, a Kossuth-kertben pedig idén is a már hagyományos programok és koncertek várják majd az érdeklődőket, míg az új központban több nagykoncert is lesz. Mindezek mellett az idei év másik nagy újítása, hogy elkészült a rendezvény új honlapja, ahonnan nem csupán a legfrissebb híreket, információkat tudhatják meg az érdeklődők, de az elmúlt 16 év legemlékezetesebb pillanatait is feleleveníthetik.

Szőcs Péter beszámolt az idei PMN egyik kiemelkedő rendezvényéről, amely 12 könyvkiadó termékeinek a bemutatóval egybekötött könyvvására lesz, s amelynek a Kossuth-kert ad majd otthont.

A részletes programról egyelőre keveset árult el Stier, aki a színházi előadásokat olyan nevekkel jellemezte, mint a budapesti Magyar Állami Operaház, a fiatalokat és a minőségi zene kedvelőit Király Viktor és Herczku Ágnes csalogatják ki a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarára, a rendezvényre pedig nem más teszi fel a koronát, mint a legendás Demjén Ferenc.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...