Idén is felpörgeti a várost a PMN
Utoljára módositva: 2018-07-20 18:12:29

A PMN-ről tartott pénteken sajtótájékoztatót Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Pataki Csaba, az első PMN szervezője és Stier Péter, a PMN főszervezője.

A Partiumi Magyar Napok az elmúlt tizenhat év során Erdély és a Partium egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, amely kiemelkedő helyet foglal el a romániai rendezvénypalettán mint a régió egyik legrégebbi magyar programsorozata. A tavalyi arculatfrissítés után a 17. PMN programfelhozatalában és az előadások minőségében próbálja túlszárnyalni az elmúlt évek rendezvényeit, mondták el a szervezők. Idén augusztus 20. és 26. között rendezik meg a Partiumi Magyar Napokat Szatmárnémetiben.

Az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult a Partiumi Magyar Napok 17 szervezővel, s a rendezvény 3 napja során 2 helyszínen több mint 3000-en vettek részt összesen 7 koncerten és 21 egyéb programon, számolt be a részletekről sajtótájékoztatón Stier Péter, a Partiumi Magyar Napok főszervezője, aki kitért arra is, hogy az elmúlt 17 évben több mint 130 nagyzenekar lépett fel a PMN színpadjain, de ez a szám továbbra is növekszik.

Stier Péter elmondta: idén több újítást is bevezetnek a szervezők, az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a PMN színházi előadásai nyitnak a román közönség felé is, hiszen valamennyi színházi előadás román felirattal lesz megtekinthető. A vizuális élmény szerelmeseinek kedvez a Coposu sétány rendezvénygödrében felállításra kerülő szabadtéri mozi, ahol nagy kivetítőn, egy héten át minden este minőségi és ismert filmek kerülnek vetítésre, ugyancsak román felirattal. Stier hozzátette: a 17. PMN a felsoroltak mellett a gyerekprogramok, kézművestermékeket kínálók számában is újít, hiszen mindkettőből az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban várják majd az érdeklődőket.

Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője beszélt arról, hogy a Partiumi Magyar Napokon nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során több száz színházi előadással, kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség. Ezeket a jövőben is teljes mellszélességgel támogatni fogja az Identitas Alapítvány. Szőcs Péter ugyanakkor hangsúlyozta: idén a PMN kilép Szatmárnémeti határain kívülre, hiszen most először Nagykároly, Máramarossziget és Tasnád is bekapcsolódik az egyhetes kulturális és szórakoztató forgatagba. Ehhez kapcsolódva Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke elmondta: ez azért is fontos kezdeményezés, mert így azokhoz is eljut a PMN, akiknek nincs lehetőségük a megyeközpontba utazni. Ezáltal nemcsak a városi, hanem a megyei turizmus is fejlődik, valamint eljuttatják a magyar kultúrát a szórványba is.

A Partiumi Magyar Napok amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező, értékelte a rendezvényt Kereskényi Gábor, a szervező Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, mivel a rendezvény nem csak a helyi lakosságot szólítja meg. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint évről évre több látogató érkezik Szatmárnémetibe. Kereskényi szerint a PMN idén minden eddiginél nagyobb mértékben a multikulturalitás jegyében zajlik, a sokszínűség jellemzi, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román nyelvű lakosság számára is tartogat látnivalókat.

A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy akárcsak tavaly, idén is mellőznek mindenféle útlezárást a rendezvény ideje alatt, hiszen nem szeretnék, hogy a PMN miatt fennakadások legyenek a forgalomban.

Kereskényi Gábor szervező, Szatmárnémeti polgármestere fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év alatt igazi „szatmárikum” lett, egy olyan rendezvény, amelyet minden szatmári magyar ember magáénak érez, s amely a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

Magyar Lóránd szervező, parlamenti képviselő elmondta: a PMN szatmárikum jellegére nagyon büszkék lehetünk, és ezzel is utat kell mutatnunk rendezvényszervezésből és kultúránk megőrzéséből egyaránt. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy meghonosítsák a szatmári termékek fogalmát.

Stier Péter elárulta, hogy idén is megmarad a régi-új helyszín, a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvara, ahol hétköznaponként koncertek lesznek. A Tűzoltótorony és a körülötte lévő tér valamelyest átalakul, ez a gyerekeké és a fiataloké lesz, a Kossuth-kertben pedig idén is a már hagyományos programok és koncertek várják majd az érdeklődőket, míg az új központban több nagykoncert is lesz. Mindezek mellett az idei év másik nagy újítása, hogy elkészült a rendezvény új honlapja, ahonnan nem csupán a legfrissebb híreket, információkat tudhatják meg az érdeklődők, de az elmúlt 16 év legemlékezetesebb pillanatait is feleleveníthetik.

Szőcs Péter beszámolt az idei PMN egyik kiemelkedő rendezvényéről, amely 12 könyvkiadó termékeinek a bemutatóval egybekötött könyvvására lesz, s amelynek a Kossuth-kert ad majd otthont.

A részletes programról egyelőre keveset árult el Stier, aki a színházi előadásokat olyan nevekkel jellemezte, mint a budapesti Magyar Állami Operaház, a fiatalokat és a minőségi zene kedvelőit Király Viktor és Herczku Ágnes csalogatják ki a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarára, a rendezvényre pedig nem más teszi fel a koronát, mint a legendás Demjén Ferenc.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...