Idén is népszerű volt a Középiskolás Börze Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-05-09 09:02:49

Rendkívüli volt az érdeklődés a Károlyi-kastélyban tegnap megrendezett Középiskolai Börzén. Második alkalommal került sor ilyen jellegű rendezvényre, melyen Nagykároly középiskolái mutatkoztak be.

 

A csütörtök teljes egészében a továbbtanulásról szólt a Károlyi-kastélyban. A délelőtti órákban ugyanis az épület lovagtermében megnyílt a Középiskolai Börze, aminek keretében a nagykárolyi középiskolák egymás mellett mutathatták be, mire számíthat az a diák, aki a nyolcadik osztályt befejezve, valamelyik helyi középiskolában szeretne továbbtanulni.

A rendezvény nyitányaként Kovács Jenő polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Minőségi oktatás zajlik Nagykárolyban, akár elméleti, akár gyakorlati tárgyak elsajátításáról legyen is szó, mondta a város elöljárója, aki messzemenően támogatja a helyi oktatást. Az Elméleti Líceum padjaiból kerül ki a legtöbb egyetemi képzésben részesülő szakember, míg remélhetőleg a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumban a legjobb mesterek végeznek majd. A polgármester kihangsúlyozta, a szülőknek és a gyermekeknek együtt kell eldönteniük, hogyan folytatódjanak az iskolai évek, azonban nagyon fontos pontosan felmérni a lehetőségeket és a gyermek képességeit.

A Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont a közösségi szellemben való nevelés terén nyújt többet a többi iskolánál. Sokan érdeklődtek az itt zajló oktatás iránt is, és nagy keletje volt a hittanfelmérő témakörét összefoglaló tájékoztatónak is, a teológia szakra ugyanis hittanvizsgát is kell tenni, árulta el lapunknak Kocsis Aliz igazgatónő. Három osztály indul itt szeptemberben: természettudományi, humán-teológiai, valamint közélelmezési-turisztikai képzést nyújtó osztály.

Az Elméleti Líceumban tanulni sok diák vágya. Remek érettségi statisztikával bír az intézmény, de jelentős a tantárgyversenyeken kiemelkedően szereplő diákok száma is. Önképző és egyéb szakkörök, környezetvédelem, jótékonykodás, suliújság, se szeri, se száma a lehetőségeknek, amivel a tanulók foglalkozhatnak, ha ezt az intézményt választják. Három szak indul itt is ősszel: matematika-informatika, természettudományok, valamint filológia.

A Iuliu Maniu Iskolaközpont standjánál is szórólapokkal, emellett a diákok által készített süteményekkel várták a látogatókat. Az intézményben mesterképzés és középiskolai oktatás egyaránt zajlik, turisztika, szakácsképzés, csak néhány az itt elsajátítható tárgyak, szakmák közül.

A Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum látványos standdal készült. Olyannyira, hogy az alkalomra elhívták a tanintézménnyel partnerségben levő gyárak, cégek képviselőit is, hogy a diákoknak és a délután folyamán a szülőknek is betekintést nyújtsanak az intézményben folyó duális képzési módokról. Varrtak a lányok, bemutatták a diákok által exportra készített fotelt a látogatóknak, a partnercégek képviselői pedig arról beszéltek, milyen elhelyezkedési lehetőségek várják a diákokat az iskola elvégzése után.

A börze késő délután, a szülőkkel folytatott egyeztetéseket követően ért véget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...