Idén tízéves a nagymajtényi falumúzeum
Utoljára módositva: 2014-05-14 10:29:03

Megalakulásakor talán még az ötletgazdák sem remélték, ám a hagyományok ápolása céljából létrehozott nagymajtényi falumúzeum fennállásának immár 10. évfordulóját ünnepli idén nyáron, ahol az egykori lakosok mindennapos használati tárgyai tekinthetők meg.

 

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2004 nyarán Papp János egykori nagymajtényi lakos fejéből pattant ki a falumúzeum megalapításának gondolata. Jó néhány éve a magyarországi Mátészalkán él, azonban a gyökereihez mindig is ragaszkodott, és sokat foglalkozott a gondolattal, miként is lehetne megőrizni elődei hagyományát, mely valamikor méltán híressé tette az akkoriban főleg svábok lakta települést. 2004-ben a nagyszülei üresen maradt házában elkezdte összegyűjteni a régi, déd- és nagyszülők által még gyakran használt tárgyakat, melyek az idő múlásával már csak a padlásokon porosodtak, a fiatalok pedig legfeljebb a régi történetekből ismerték őket. A gyűjtés eredményeként augusztus 8-án megnyílt tehát a néprajzi múzeum, amelyben ma is olyan régi tárgyak találhatók, melyeket a falu lakossága közösen gyűjtött össze. A harmincas években épült régi típusú parasztházba betérve a régen élt családok mindennapos használati tárgyait találja meg a látogató: több mint százéves asztal, „tornyos ágy”, vajköpülő, régi vasalók, régi korok emlékeit felidéző fényképek a falon, és még sorolhatnánk. 2007-ben létrehozták a Nagymajtényi Falumúzeumért és a Hagyományok Ápolásáért Alapítványt, melynek célja a község kulturális örökségének megóvása, valamint ezzel összefüggésben a falumúzeum működtetése, a helyi szokások megőrzése és ápolása, a falusi turizmus fejlesztése. Papp János mai napig rendszeres kirándulásokat szervez többségében magyarországiak számára a határ menti történelmi települések bemutatása céljából. A kirándulók ellátogatnak Kaplonyba, Nagykárolyba, Érmindszentre, Sződemeterre, Erdődre és természetesen Nagymajtényba is.

A községben a hagyományok ápolásában fontos szerep jut a helyi fiatalokból álló néptánccsoportnak is. A nagymajtényi Gemeinsam Ifjúsági Szervezet keretében működő néptánccsoport a falumúzeummal egy időben alakult, és azóta is működik—– tájékoztatott Knil Róbert, a szervezet elnöke. A néptáncosok számos országban megfordultak már, legyen az a közeli Magyarország, vagy akár Franciaország, Németország stb., de örömmel tesznek eleget minden felkérésnek a környező települések falunapjain, ünnepségein is. A jelenleg is zömében fiatalokból álló néptánccsoportnak 10–12 állandó tagja van (megalakulásakor 20–22 tag táncolt a csoportban). Repertoárjuk rendkívül változatos, hiszen a sváb és régi magyar táncoktól kezdve a román és cigánytáncokon át a modern táncokig minden megtalálható benne. Ugyanúgy, ahogy a falumúzeumnak, a néptánccsoportnak is közösségformáló ereje van.

Az idei nyár is mozgalmasnak ígérkezik Nagymajtényban, hiszen még mindig sokan vannak olyanok a településen, akik éltetni kívánják a régi hagyományokat. Így kerül megrendezésre a nyár folyamán egy igazi aratófesztivál, melyre meghívást kapnak a környékbeli sváb falvak is, valamint a község testvértelepülései is, ezenkívül augusztus 10-én nem maradhat el a már hagyománynak számító svábtalálkozó sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...