Idevonzani és megtartani az orvosokat
Utoljára módositva: 2017-12-06 14:24:10

Bő egy év alatt felépült Szatmárnémeti központjában az a háromemeletes, 16 lakásos modern tömbház, amelynek lakói főleg az akut orvoshiányt enyhítő szakorvosok lesznek.

Köztudott tény, hogy országos szinten komoly és akut szakemberhiánnyal küzdenek az egészségügyi intézmények, kórházak, s ez alól sajnos nem kivétel Szatmár megye sem — amely ráadásul nem is egyetemi vagy klinikai, netán kutatóközpont, azaz szakmai előrelépés szempontjából sem tudja kecsegtető ígéretekkel és ajánlatokkal ide csalogatni a frissen végzett szakorvosokat, akikre azonban elmondhatatlanul nagy szükség van, hiszen mint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Adrian Marc lapunk megkeresésére fogalmazott: „Több összetevőből áll a kórház hosszú távú, biztos fejlesztése és az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása, és ezen összetevők közül a legfontosabb a felkészült, elhivatott, alapos szaktudással rendelkező szakorvosi gárda. Nincs túl sok adunk, amivel egy fiatal szakorvost Szatmárra tudnánk csábítani, illetve a már meglévőket itt maradásra ösztönözni, viszont egy új, modern szolgálati lakás sokat nyom a latba, amikor döntésre/választásra kerül a sor, hiszen ezekben a lakásokban addig lakhatnak, ameddig a kórház alkalmazottai. S most nem általánosságban beszélek, hanem fiatal szakorvosokkal történt, konkrét tárgyalásokra utalok, amelyeken kerek perec elhangzott: amennyiben lakást vagy lakhatási támogatást tudunk biztosítani, akkor szívesen jönnek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás és sürgősségi osztályára dolgozni. Nem kell különösebben hangsúlyoznom, mert mindenki tudja: akut és súlyos szakorvoshiánnyal küzd a sürgősségi-rohammentői osztály, az intenzív terápia, a radiológia, a szemészet, a kardiológia, az endokrinológia” — magyarázza, hozzátéve ugyanakkor azt is: a hamarosan átadásra kerülő orvostömbház 16 lakása messze nem lesz elég az igények kielégítésére. „Mi, azaz a kórház elkészítettünk egy odaítélési szabályzatot, amelyet átadtunk a megyei tanácsnak az orvosok már eddig benyújtott lakásigényléseivel együtt, de hangsúlyozom: azok a szakorvosok fognak prioritást élvezni, akik az említett területeken tevékenykednek” — mondta Marc.

A Szatmárnémeti központjában, a Tudor Vladimirescu utcában lévő, 820 négyzetméteres telken tavaly nyáron kezdődött el az építkezés, a „talaj előkészítése” azonban már jóval korábban megtörtént: a megyei tanács bő két évvel azelőtt adta át a területet az Országos Lakásügynökségnek (ANL), majd várta, hogy meglegyen a szükséges finanszírozás, és elkezdődhessenek a munkálatok. Az alagsoros, háromemeletes, modern tömbházban 16 lakást alakítottak ki — s nem mellékesen minden lakáshoz tartozik parkolóhely az épület mögött, az udvarban vagy az épület alatt. Az épület szinte kész, az apróbb belső simításokat kell még elvégezni, és természetesen a haszonélvezőnek, azaz a megyei tanácsnak átvenni a beruházást. „Az odaítélési szabályzat elfogadását a következő tanácsülésen tűzzük napirendre, s azt követően a törvény előírta határidőn belül, a kormányhatározat kritériumait kiegészítve a megyei kórház kritériumaival odaítéljük a kérvényezőknek a lakásokat. Mi, azaz a megyei tanács egyfajta ‘házmesteri’ szerepet látunk el ebben a történetben, hiszen az épületet mi adminisztráljuk, a lakbér viszont az ANL-hez folyik majd be” — magyarázta megkeresésünkre Pataki Csaba megyei tanácselnök.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...