Időszerű problémák Szilágypérben
Utoljára módositva: 2019-05-15 14:58:12

Kis Lóránd, Szilágypér község alpolgármestere a község életének legidőszerűbb problémáiról nyilatkozott lapunknak. A mezőgazdaságból élők egyre több nehézséggel küzdenek.

Kis Lóránd, Szilágypér község alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy nehezen indult az idei év, részben a pénzhiány, másrészt a kedvezőtlen időjárás miatt, ami megnehezíti a mezőgazdaságból élők mindennapjait. A hosszú szárazság után jött nagy mennyiségű eső nem kedvez a mezőgazdaságnak. A szőlősökben megjelentek a betegségek, amelyek kezelése költséges, de nem biztos, hogy hatékony. A szántóföldekre sem kellene több csapadék: a kukorica kezd megsárgulni, mert hideg van, az eső helyett jobban használna a napsütés. A repcének sem hiányzik az eső, most van virágzásban, nem működik a permetezéssel elősegíthető önmegporzás sem, és a méhek sem találhatók meg megfelelő mennyiségben a repceföldeken.

Az utóbbi évek során lényegesen megcsappant az állatállomány. Magángazdák tulajdonában harminc-harmincöt szarvasmarha van, Szilágypérben két személy foglalkozik állattartással, Kispérben egy gazda van, aki állatokat tart. Vannak a községben helyi juhtartók, akik úgy-ahogy kihasználják a legelőket, és nem kell idegen juhászok számára bérbe adni azokat.

Az alpolgármester kiemelte, hogy folyamatban van egy LEADER-pályázat lehívása. Egy régi, ma már használhatatlan kotró-rakodó gépet (buldoeszkavátort) cserélnek le egy újra, amelynek értéke kilencvenkétezer euró, ebből negyvenezer eurót biztosít az akciócsoport, a fennmaradó összeget pedig a község adja hozzá. Ezekre az utakra nagy szükség van egy ilyen munkagépre, hiszen a lakosság nagy része mezőgazdaságból él; sok a mezőgazdasági gép, ami sokat segít, de az utak hamar romlanak.

A vidékfejlesztési programból egymillió-kétszázezer lejt pályázott meg a község az orvosi rendelő és gyógyszertár épületének a felújítására. Sajnos az orvosi ellátás nincs teljes mértékben megoldva, ugyanis az orvos és az asszisztensnő egy héten csak kétszer megy ki a községbe Nagykárolyból. Sürgősségi esetekben át lehet menni a szomszédos Szalacsra (ez már Bihar megye), ahol van állandó ügyelet.

Szilágypér községben tizenhat kilométer mezei út van, ezeket négy éve újították fel, de mivel nagyon sok nehéz mezőgazdasági gép közlekedik ezeken, ismét rájuk fér a felújítás. A helyi tanács megrendelte a felújításhoz szükséges követ, ami hamarosan megérkezik, és elkezdődhetnek a felújítási munkálatok — tette hozzá az alpolgármester.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...